Now Reading
Consumul de cafea contribuie la buna dispoziție când zilele devin mai scurte

Consumul de cafea contribuie la buna dispoziție când zilele devin mai scurte

Revista Psychologies
consumul-de-cafea-contribuie-la-buna-dispoziție-când-zilele-devin-mai-scurte

În contextul în care țările din Europa au dat, de curând, ceasul înapoi pentru a se acomoda iernii, Asociația Română a Cafelei vă prezintă rezultatele unui nou sondaj pan-european finanțat de Institute for Scientific Information on Coffee (Institutul pentru Informații Științifice despre Cafea) care a explorat impactul alegerilor în ceea ce privește stilul de viață și dieta asupra stării de spirit.

Confom acestui sondaj, peste un sfert dintre adulții din Europa se confruntă cu depresie (28%) și sentimente accentuate de tristețe (28%) atunci când orele de lumină într-o zi devin mai puține1.

Sondajul efectuat asupra consumatorilor care a inclus peste 5.000 de adulți din Marea Britanie, Italia, Finlanda, Germania și Polonia a arătat și faptul că pe măsură ce ziua scade, respondenții devin mai neliniștiți (21%), li se pare mai dificil să se concentreze (24%), își pierd motivația de a face mișcare (25%) și înregistrează o scădere a performanței sportive (21%)1.

În lunile mai întunecate și reci ale anului, unele persoane pot suferi de o stare de spirit scăzută persistentă, pierderea plăcerii sau interesului de a face activități curente și lipsa de energie, cunoscute adesea ca tulburare afectivă sezonieră (TAS). Aceasta apare de obicei toamna și iarna și se ameliorează primăvara sau vara5.

Conform studiului științific, măsurile privind stilul de viață precum o dietă sănătoasă și exerciții regulate fizice sunt cunoscute să contribuie la o mai bună stare de spirit și bună dispoziție3,4. De asemenea, cercetările indică și că un aport regulat de cafea poate conduce la optimizarea majorității măsurătorilor cognitive și celor privind starea de spirit6, timpilor de reacție și la sporirea stării de vigilență7.  

Asist. Univ. Giuseppe Grosso, Department of Biomedical and Biotechnological Sciences, School of Medicine, Universitatea Catania, a comentat: „Există dovezi care arată că polifenolii din cafea pot traversa bariera hemato-encefalică, pot exercita efecte anti-neuroinflamatorii și chiar promova neurogeneza, rezultând astfel într-un risc scăzut de tulburări cognitive și afective”8-11.

Sondajul a analizat și obiceiurile de consum de cafea în zilele mai scurte, sugerând că principalul motiv pentru care 29% dintre adulți au consumat cafea în această perioadă a fost de a se simți mai energizați; 20% au spus că au băut cafea pentru a-și îmbunătăți starea de spirit și emoțiile, în vreme ce 21% au spus că acest lucru i-a ajutat să rămână vigilenți și concentrați1.

Cafeaua și buna dispoziție, stare de vigilență stimulată și putere de concentrare sporită

O analiză a studiilor deja existente a sugerat că un consum de 75mg de cafeină (echivalentul unei cești de cafea) la fiecare patru ore poate rezulta într-o tendință de bună dispoziție susținută pe parcursul zilei2. Studii suplimentare au constatat că aroma cafelei poate îmbunătăți memoria funcțională și stimula vigilența12. De asemenea, în alte studii se sugerează că în afară de a consuma cafea pentru a se trezi, oamenii obișnuiesc să o consume și pentru aspectele sociale pe care le presupune această rutină, pentru a-și îmbunătăți puterea de concentrare, precum și pentru a avea mai multă energie fizică și a-și îmbunătăți starea de spirit13.

De asemenea, cafeaua poate acționa și ca un stimulent la nivelul creierului: accentuând starea de alertă, menținând starea de trezire, îmbunătățind viteza de funcționare, menținând vigilența și promovând memoria, care sunt asociate cu atenția, starea de spirit și funcția cognitivă14. Starea de spirit nu este modulată doar de cafeină, ci și de așteptarea că un consum de cafeină îmbunătățește dispoziția și atenția15.

Celor cărora le lipsește energia de a face mișcare în timpul iernii le poate fi de ajutor cafeaua. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a concluzionat că există o legătură între consumul de cafeină și o mai bună performanță în exerciții de anduranță (exerciții aerobice care durează mai mult de 5 minute), capacitatea de anduranță și reducerea efortului sau oboselii percepute evaluate în timpul exercițiilor fizice16.

Institutul pentru Informații Științifice despre Cafea a lansat, de asemenea, un videoclip care scoate în evidență impactul negativ al lunilor de iarnă asupra stării de spirit, precum și rolul pe care îl poate avea un consum de cafea moderat în îmbunătățirea acesteia.

Pentru a afla mai multe informații despre studiile științifice despre cafea și sănătate vizitați: www.coffeeandhealth.org.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top