Now Reading
Grasimile Omega-3, esentiale in dieta

Grasimile Omega-3, esentiale in dieta

Revista Psychologies

Nu putem vorbi despre o alimentatie echilibrata fara sa ne referim la benefi­ciile pe care le au grasimile nesaturate Omega-3 asupra sanatatii noastre.

 

 

O alimentatie bogata in substante vegetale este de neinlocuit pentru inima. O hrana sanatoasa usureaza inima simtitor, prin reducerea kilogramelor in plus si mentinerea valorilor tensiunii arteriale, glicemiei si colesterolului.

De asemenea, o dieta cu multe alimente nutritive influenteaza benefic activitatea aparatului cardiovascular, dar si starea vaselor sangvine si fluiditatea sangelui.

Din pacate, organismul nostru nu poate produce substantele bio-active proprii organismului, motiv pentru care trebuie sa introducem in fiecare zi elemente noi in alimentatie. Nici o alta substanta nu­tri­tiva nu este consumata in timpul efortului precum magneziul.

Acest mineral, care se gaseste, printre altele, in cereale si nuci, asigura miocardul cu energie. Magneziul este „ajutat” de vitaminele B printre care cea mai importanta este acidul folic.

Foarte putine persoane detin in alimentatia lor un aport suficient de acid folic. Aceasta vitamina se gaseste in special in broccoli si spanac. Din cauza sensibilitatii termice, o mare parte a Aci­dului folic se va pierde prin gatire, din aceasta cauza lipsind din necesarul nutritiv al multor persoane.

 

Substante protectoare pentru celule

Celulele aparatului circulator sunt favorizate de substante nutritive speciale – vita­mina C – care se gaseste din abundenta in fructe citrice, kiwi sau ardei gras, si este de neinlocuit in apa­area celulara si men­tinerea functiei lor.

Acelasi lucru este valabil si pentru vitamina E, pe care o putem prelua din seminte si uleiuri presate, cum este, de exemplu, uleiul de floarea-soarelui.

 

Sanatate din mare

Unele substante nutritive cu importanta pentru ini­ma nu se gasesc decat in anumite alimente – in mod special gra­simile nesaturate Omega-3.

Aceste substante pretioase se regasesc in cantitati semnifi­cative in pestii grasi din apele reci, cum sunt so­mo­nul, ma­croul sau heringul. Benefice este si suplimentele nutritive cu Omega-3.

 

Uleiul de somon este benefic pentru sanatate

Pestele, in special cel gras, consti­tuie o sursa excelenta de acizi grasi Omega-3. Acestia sunt un tip de grasimi polinesaturate care te pot proteja de afectiunile cardio­vas­culare.

Daca ti se pare ca nu con­sumi suficienta carne de peste, ia suplimente nutritive cu ulei de somon Omega-3. Acestea regleaza nivelul co­les­terolului, reduc nivelul trigliceri­delor, stimuleaza circulatia sangvina.

Dulciurile – delicioase, dar atat de… periculoase

Efectele nefaste ale zaharului sunt cunoscute de multi ani, mai ales de catre persoanele din domeniul medical. Acest aliment atat de bun la gust este principalul vinovat pentru aparitia bolilor cardiovasculare, a cariilor dentare si a diabetului.

Studii recente au aratat ca, desi incredibil, consumul exagerat de zahar ar putea fi la originea unor boli mintale.

Cand ne cantarim?

Ti se pare ca te ingrasi de la o zi la alta? Poate ca nu-ti functioneaza cantarul sau pur si simplu nu stii cand si cum sa te cantaresti. Cel mai indicat este sa te cantaresti dimi­neata, dupa ce ai mers la baie. Nu manca si nu bea nimic inainte. Evident, trebuie sa te cantaresti dezbra­cata. Nu-ti verifica greutatea in fie­care zi, nu face o obsesie din acest lucru. Indicat este sa o faci sapta­manal, eventual in fiecare zi de luni.

 

Savoarea diminetilor de toamna

Gata cu vacanta! Trebuie sa te obis­nuiesti cu ideea ca a sosit toamna si sa-ti reiei cu forte proaspete activitatea. Asadar, ai nevoie de multe vitamine pentru a te simti plina de ener­gie. Profita de abundenta de fructe autohtone din piete.

Cauta-le tocmai pe cele mai mici, mai ponosite, mai arse de soare. Acelea au un gust minunat si, in plus, contin vitaminele si mineralele pe care ar trebui sa le contina. Un alt avantaj este ca n-au fost ajutate sa creasca spectaculos prin manevre nesanatoase.

 

Text: Delia Ioana Robescu
Foto: dreamstime.com.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top