Now Reading
Tehnici eficiente de relaxare

Tehnici eficiente de relaxare

Calitatea de stresor o acord eu

Pe baza principiilor de mai sus, devine mai usor de inteles ca punctul-cheie nu este stimulul in sine, ci semnificatia pe care i-o acord (persoana, eveniment, comportament etc.). Daca aplic si ultimul principiu, atunci des intalnita afirmatie despre ceva-ul sau cineva-ul care „ma streseaza“, devine „las sa ma streseze“.

Ceea ce vine cu o veste buna – de vreme ce depinde de mine, pot face ceva. Dar si cu vestea proasta – de vreme ce depinde de mine, e responsabilitatea mea.

Sigur ca nu intotdeauna realitatea e placuta. Mai mult decat atat, uneori este nedreapta, dramatica sau tragica. Ramane totusi de retinut ca, desi nu pot schimba intotdeauna realitatea, pot schimba felul in care relationez cu ea, in asa fel incat sa ma sustin, sa ma ajut si sa facilitez gasirea resurselor pentru a ma vindeca si pentru a merge mai departe.

 

Cu ce stresuri vin pacientii la cabinet?

Pe baza principiilor de mai sus, rezulta ca stresul este un lucru personal. Noi, oamenii, traim un paradox. Suntem unici si, in acelasi timp, la fel cu ceilalti. Relatii dificile de cuplu, un sef coleric sau poate un adolescent rebel, pierderea unei persoane iubite, sau pierderea serviciului, sau a directiei de mers in viata – toate acestea pot deveni motive de stres.

Eu am o vorba, anume ca fiecare dintre  noi avem un bob de mazare. Pus sub salteaua existentiala, devine, pentru mine, pepene, chiar daca pentru oricine din afara e tot un bob de mazare. Iar asta se intampla pentru ca doar noi suntem „traitorii“ vietii noastre, iar restul sunt doar „privitori“.

 

Cum poate o mama invata sa se relaxeze singura cand are nevoie?

Tehnicile de relaxare te invata sa te relaxezi, dar nu se adreseaza motivelor incordarii . Asa ca, primul pas este psihoeducatia Adica, in cazul stresului, explicarea mecanismelor prin care ajungem sa ne stresam peste nivelul optim sau suportabil.

Urmatorul pas este constientizarea diferentei dintre realitate si povestea pe care mi-o spun despre realitate si adaptarea semnificatiilor in asa fel incat sa faciliteze scaderea nivelului perceput de stres.

Apoi urmeaza tehnicile de relaxare, care sunt importante, pentru ca adreseaza stadiului epuizarii de resurse, prin „incarcarea bateriilor“. Stresul, fie el pozitiv sau negativ, este un mare consumator de energie.

Asa ca, chiar si pentru o persoana care stapaneste tehnici efici­ente de management al stresului, e mai mult decat util sa isi aloce zilnic cel putin zece minute (ideal ar fi jumatate de ora, chiar daca fragmentat) pentru un exercitiu de relaxare.

Eu folosesc, cel mai adesea,  tehnica imageriei dirijate, adica exercitii care presupun un scenariu imaginat, care sa induca starea de relaxare.

Cum functioneaza? Asezati-va comod pe scaun sau pe fotoliu. Acasa sau la birou (daca aveti un spatiu unde puteti sa va garantati zece minute de liniste).

Inchideti ochii si incepeti prin a constientiza pozitia corpului, greutatea acestuia si senzatia pe care aceasta greutate v-o transmite in timp ce va asezati cat mai confortabil pe scaun.

Respirati adanc, apoi incercati sa identificati cel mai incordat punct al corpului si sa ii simtiti gradul de incordare.

Gasiti acum cel mai relaxat punct si simtiti cat de relaxat este. Acum faceti o punte mentala intre cele doua puncte si lasati relaxarea sa curga linistit spre punctul incordat, ca o adiere de vara, intr-o dupa-amiaza linistita de duminica.

Si poate ca sunteti intr-o dupa-amiaza de duminica in locul vostru preferat, la munte ori la mare, in copilarie, sau oricand, sau oriunde. Priviti locul acela si lasati libera senzatia de liniste si de lipsa de griji, dati-i voie sa va cuprinda…

 

Chiar daca nu ati inchis ochii si doar ati citit paragraful de mai sus, ati obtinut deja macar  un strop de relaxare musculara.

Tehnica imageriei dirijate functioneaza pentru ca foloseste o abilitate innascuta. Indiferent ca recunoastem sau nu, suntem cu totii visatori. Acest lucru o face usor de invatat si usor de aplicat. Atat in cabinet, cat si acasa.

Pentru o abordare mai pragmatica, exis­ta si tehnici de relaxare mai „tehnica“, de exemplu relaxarea muscular-progresiva.

Se bazeaza pe experimentarea si constietizarea incordarii si, respectiv, a relaxarii dife­ri­telor grupe de muschi. Si aceasta se poate invata la cabinet si apoi se aplica acasa.

Traim intr-o lume in care suntem bom­bardati de informatii si de posi­bilitati. In care realitatea pare deseori un film proiectat fast-forward.

Avem de luat decizii marunte in fiecare zi. Avem de luat decizii importante deseori. Suntem educati ca a fi ingrijorati si atenti ne protejeaza.

Poate ca asa este, dar ne si ingrijoreaza. A invata sa iti gestionezi procesele mentale eficient, determina cresterea calitatii percepute a vietii.

Asa ca merita sa investesti timp in a te cunoaste pe tine, a intelege cum functionezi, pentru a-ti optimiza energia investita in gestionarea stresului.

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top