Now Reading
Fiecare varsta are seductia ei

Fiecare varsta are seductia ei

Revista Psychologies

seductie

Imaginea de sine. Toate vrem ca, in ciuda anilor, sa ne pastram chipul, corpul si spiritul tanar. Unele femei reusesc mai bine decat altele si traiesc senin si efervescent aceasta patrundere pe taramul maturitatii.

Este perioada dintre ce­lelalte doua varste: nu tocmai tanara, dar nici (inca) batrana. Azi, te simti bine in min­tea si corpul tau; maine, te simti mai putin bine in mintea ta si mult mai putin bine in acest corp care incepe sa dea semne de oboseala. Pielea e mai putin ferma, ridurile sunt mai vi­zibile, mersul e mai putin diafan… O constatare sub forma de revelatie: silueta si chipul tau nu sunt eterne. Multe femei se resemeneaza, unele refuza evidenta, in timp ce altele aleg acceptarea: sa imbatranesti cat se poate de frumos. Bineinteles, acestora din urma vrem sa le semanam. Nici ofilita, nici „batrana tanara“, ci stralucitoare si tonica, asumandu-ti totodata timpul care trece si inevitabilele mici momente de tristete ce decurg din acest fapt.

Depaseste-ti iluziile

In Am o problema cu gatul!, Nora Ephron, cronicara si scenarista ame­ricana, sexagenara glamour, scrie ca nu suporta cartile care fac elogiul imbatranirii, mai ales atunci cand sunt scrise de femei. „Dar la ce se gandesc? Ele n-au gusa?“ Intr-un lung – si foarte amuzant – paragraf, autoarea descrie ravagiile timpului asupra a­ces­tor centimetri patrati de piele, ce o­bliga femeile „mature“ sa poarte gulere rasucite. Ceea ce trebuie re­ti­nut din aceasta demonstratie este ca, inainte de a te bucura de serenita­tea pe care o aduce varsta, trebuie mai intai sa-ti acorzi dreptul de a plange pentru schimbarile pe care ea le ope­reaza. Nimic nu va mai fi ca inainte, coborarea a inceput…

Tocmai aceasta frica difuza a sfarsitului, resimtita in fa­ta reflexiei noastre din oglinda, ar trebui s-o acceptam, fara sa privim prea mult ina­poi. Pentru a face exer­citiul mai usor, ar trebui sa pastram in minte ideea ca plan­gem adesea pentru pierderea iluziilor.

Varsam o lacrima amintindu-ne de silueta si chipul de la 20 de ani, insa uitam repede ca, la varsta aceea, a­veam probleme – complexe, griji materiale sau afective – care ne im­piedicau sa ne bucuram de trioul pe care il regretam azi: fermitate, su­ple­te, tinerete.

Psihologul Claudia Jimeno Beltran explica: „La 40 de ani, exista o experienta acumulata in aceste arii ale vietii si e un moment bun pentru consolidarea a ceea ce femeile au deja sau pentru schimbarea de drum. Un alt avantaj al varstei este acela ca femeile sunt con­stiente de ceea ce isi doresc de la ele si de la ceilalti. Pentru mai multe dintre femeile ajunse la 40 de ani, timpul li­ber este mai generos. Acest timp poate fi folosit pentru a-si in­deplini visele din tinerete sau pentru a invata lucruri noi, pentru a se dezvolta in­terior, de exemplu pot urma cursuri de dezvoltare a abili­tatilor, a talentelor sau orice domeniu al dezvoltarii personale.“

Ai grija de tine

„Nu cred sa existe pe lume vreo opera de inginerie mai perfecta ca inima“ – scrie, fascinat, dr. Valentin Fuster in cartea Invata sa traiesti sanatos, aparuta la Editura Corint. „Se poate avaria, daca este maltratata printr-un exces de grasimi sau de droguri sau daca sufera de vreo infectie accidentala. Dar daca este respectata, isi poate mentine intacta capacitatea de a bate pana dincolo de 80 ani, de 90 si chiar 100.“ Sfaturi anti-aging: sa nu fumezi, sa consumi acizi grasi, fructe si le­gu­me, sa mergi 45 de minute pe zi, timp de cinci zile pe saptamana si sa te consacri activi­tatilor care iti aduc placere si stima de sine. Pentru a coabita intr-un mod cat mai placut cu propriul corp si chip, fiecare are mijloacele proprii de actiune. Niciunul nu trebuie dis­pretuit sau sacralizat.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top