Now Reading
Ingrijiste-ti pielea si… psihicul la Spa

Ingrijiste-ti pielea si… psihicul la Spa

Revista Psychologies

spa


Corpul nostru are mesajele sale specifice. De-a lungul vietii insa, invatam mai degraba sa le ignoram decat sa le ascultam… Dar nu este niciodata prea tarziu sa invatam a-l iubi si a-l ingriji ca pe un copil.

Stiai ca…

  • Pielea este cel mai mare organ al corpului omenesc?
  • Pielea este organul nostru cu cea mai rapida crestere?
  • Pielea are aproximativ 19 milioane de celule pe fiecare segment de 6 cm patrati?

Pielea este cel mai mare organ al corpului si totodata cel mai vizibil si mai vulnerabil. Poate prezenta nenumarate semne: umflaturi, noduli, pistrui, alunite, pete hepatice, paienjenis de vene, riduri si gropite. Culoarea, textura si aspectul ei pot fi indicii importante ale nenumaratelor boli ascunse. Daca majoritatea semnelor transmise de piele sunt doar preocupari pentru cosmeticiana, unele pot indica probleme de nutritie sau hormonale.

Pielea cu umflaturi si cavitati nu e doar semnul unui stil de viata gresit, ci poate avea tipare gene­tice.

„Aceste umflaturi si proeminente sunt semnele temutei ceulite – numita in medicina adipoza edematoasa sau dermopanniculosis deformans. Desemnat uneori in conformitate cu aspectul ei grafic, prin termenii de «sindrom coaja de portocala» sau «piele ca branza de vaca», celulita apare exclusiv la femei. Ea nu trebuie confundata cu celulita infectioasa, o inflamatie a tesutului conjunctiv. Celulita este tesutul gras, normal, de sub piele, care tinde sa se extinda pe masura ce imbatranim.

Exista putine dovezi care sa arate ca ingrasarea determina aparitia celulitei – de fapt, pana la 98% din numarul total de femei, inclusiv cele foarte slabe, prezinta aceasta conditie. Si exista dovezi care arata ca ingrasarea inrautateste celulita, la fel ca si viata sedentara si contraceptivele orale“, se mai scrie in cartea Semnele trupului.

Intoarcerea la origini

Sa nu uitam ca ne articulam intreaga personalitate pe „soma“, pe corp si pe imaginea pe care ne-o facem in copilarie despre el. Corpul merita tratat regeste. Cum? Spa-ul este o sugestie.

Astazi, „spa“ inseamna „sanatate“ si „rasfat“, dar pe vremea romanilor spalarea rituala era integrata practicilor religioase. Asadar, a te lasa in voia unui masaj sau a unei bai nu este doar un mod de a-ti produce placere, ci comporta o intreaga filozofie a starii de bine. A-ti fi suficient pentru jumatate de ora, iesind din ritmul zilnic, din ritmul infernal si competitional, iubindu-ti corpul ca pe un prieten bun care te ajuta zilnic…

Apoi, masajul aminteste de atingerile materne. A te lasa in voia altcuiva despre care stii ca te va ingriji si alinta este o regresie placuta la primele luni de viata. Masajul nu este doar un tratament, asadar. Apoi, impachetarea totala a corpului in substante aromatice aminteste de spatiul amniotic, in care ne era cel mai bine.

Efectele fizice si psihice ale tratamentelor spa

Despre tratamente faciale la spa cu Olivia Maierut, beauty – therapist la The Spa , Sibiu

Ce efect psihologic are un tratament la spa?
Olivia Maierut: Masajele saptamanale sunt eficiente in cazul starilor de stres si oboseala accentuata si ajuta in mentinerea sanatatii si vitalitatii corpului. Efectele psihologice? O multime: relaxeaza si inlatura efectele surmenajului cotidian; inlatura starile de stres si depresie; stimuleaza activitatile cognitive. Apoi confera optimism si buna dispozitie. Sunt si efecte fizice vizibile: stimuleaza sistemul imunitar; intareste organismul, imbunatateste circulatia; imbunatateste functionarea sistemului limfatic; ajuta la tonifierea pielii si eliminarea toxinelor.

In ce consta tratamentul de impachetare corporala cu fructe exotice?
–  Dincolo de faptul ca pielea miroase seducator dupa un asemenea tratament (cu fructul-pasiunii, mango…), papaya si ananasul hranesc si repara pielea, luptand impotriva imbatranirii premature. De asemenea, aceasta terapie este eficienta pentru a contracara daunele produse de soare asupra pielii noastre. Este imbogatita cu uleiuri naturale, vitamina A si ingrediente antiimbatranire: polipeptide de colagen, care netezesc pielea, si polipeptide de elastina, care tonifiaza pielea.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top