Now Reading
Cele mai mari pericole pentru un câine și cum poți să îți protejezi patrupedul împotriva lor

Cele mai mari pericole pentru un câine și cum poți să îți protejezi patrupedul împotriva lor

Revista Psychologies

Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Dacă ești un proprietar responsabil, câinele tău este un membru al familiei, are drepturi depline și va rămâne astfel pe toată durata vieții sale. Cu siguranță îți dorești să îl ai aproape pentru cât mai mult timp. 

Din păcate, există o mulțime de pericole care îl amenință pe cățelul tău și de care tu ești direct responsabil să îl ferești. În acest articol, îți vom prezenta câteva sfaturi despre cum te poți implica activ în a-i asigura câinelui o viață lungă, liniștită și fericită. 

 

  1. Bolile infecțioase 

Încă din primele săptămâni de viață, cățeii sunt expuși pericolului de a contacta una dintre numeroasele boli infecțioase care îi amenință pe pui. În cazul în care cățeaua mamă a fost vaccinată, puii vor fi protejați de imunitatea transmisă prin laptele matern, până la vârsta de 4-6 săptămâni. 

Vaccinarea cainilor este una dintre cele mai bune, mai eficiente și mai sigure metode de a-i proteja de îmbolnăvire. Parvoviroza, tusea de canisă, boala Carre (jigodia) sunt doar câteva exemple de afecțiuni cu o mortalitate ridicată, al căror tratament este dificil și costisitor. Aceste boli pot fi prevenite prin respectarea unui protocol de vaccinare adecvat, conform recomandărilor medicului veterinar. 

 

  1. Accidentele rutiere 

Din dorința de a le oferi patrupedelor mai multă libertate, mulți proprietari de câini îi scot la plimbare fără lesă. În traficul din ce în ce mai intens din prezent, riscul de producere a unor accidente crește semnificativ, mai ales că niciun câine de apartament sau care își petrece viața într-un spațiu bine delimitat, ca o curte, nu știe să se ferească de mașini. 

Riscul unui accident rutier este la fel de mare și pentru patrupedele inventive, care găsesc soluții pentru a ieși din curți. 

Securizarea gardului, prin turnarea unui soclu rezistent și prin asigurarea unei înălțimi adecvate, este esențială pentru siguranța câinelui. De asemenea, acesta ar trebui să fie purtat în lesă ori de câte ori iese din spațiul protejat al proprietății stăpânului său. 

 

  1. Conflicte cu alți câini 

Câinii sunt, prin definiție, animale teritoriale și cu un instinct de vânătoare activ. Din păcate, unele patrupede nu sunt educate corespunzător și au reacții violente față de alte animale, inclusiv față de alți câini. Majoritatea conflictelor dintre câini sunt minore, dar există și situații care se pot solda cu traumatisme extrem de grave sau cu moartea unuia dintre indivizii implicați în luptă. 

Educarea câinelui este un mod eficient de a te asigura că acesta nu va răni alte animale. Pentru a-l proteja împotriva câinilor needucați și agresivi, asigură-te, cu ajutorul unei lese, că patrupedul tău se află în imediata ta apropiere. 

Majoritatea conflictelor grave dintre câini au loc între masculi nesterilizați; prin urmare, castrarea ar trebui să fie obligatorie pentru toate exemplarele fără drept de reproducere. Chiar și așa, supravegherea atentă din partea proprietarului este obligatorie. 

 

  1. Intoxicații 

Câinii sunt, majoritatea, lacomi și pofticioși. Intoxicațiile nu sunt deloc rare, în rândul acestei specii, și e important să facem diferența între intoxicația cu substanțe otrăvitoare și intoxicația alimentară, determinată de un proprietar neexperimentat și neinformat. 

Dintre substanțele chimice pe care câinii sunt susceptibili să le ingereze accidental menționăm antigelul și cumarinicele. 

Antigelul se remarcă prin gustul dulceag, foarte atractiv pentru câini. Există destule cazuri de câini intoxicați cu antigelul lăsat de către proprietar în vase deschise prin curte, la schimbarea sezonului. Antigelul determină deteriorarea ireversibilă a rinichilor, insuficiență renală acută și deces. 

Cumarinicele sunt substanțe utilizate adeseori ca otravă pentru rozătoare. Deși câinii sunt rareori tentați să consume otrava ca atare, ei pot fi atrași de rozătoarele care manifestă semne de intoxicație și care sunt o pradă ușoară sau de cadavrele acestora. Intoxicația prin cumarinice poate fi tratată, dar nu întotdeauna are un final fericit. 

Intoxicațiile de origine alimentară se produc atunci când proprietarii nu sunt corect informați de efectul pe care unele alimente pe care noi, oamenii, le consumăm uzual, îl au asupra câinilor. De pildă, stafidele și ciocolata au un nivel ridicat de toxicitate pentru câini și nu ar trebui oferite niciodată patrupedului. 

 

  1. Supraîncălzirea 

Câinii sunt animale destul de rezistente la frig – cu excepția unor rase de talie mică, selecționate și crescute special pentru viața în apartament. Totuși, expunerea la temperaturi ridicate poate avea consecințe severe asupra lor. 

Câinii legați în plin soare, pe timp de vară, și câinii închiși în mașini sunt într-un pericol real de supraîncălzire și moarte. Nu uita: un câine se poate supraîncălzi în mașina închisă chiar și pe timp de iarnă, dacă aceasta se află la soare. Din acest motiv, niciun câine nu ar trebui lăsat în mașină, niciodată, nici pentru perioade scurte de timp. 

 

Câinii ne sunt prieteni loiali și merită întreaga noastră atenție și afecțiune. Ai grijă de prietenul tău necuvântător și apelează întotdeauna la medicul veterinar, pentru sfaturi bune! 

 

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top