Now Reading
Pastila Roz aduce artă originală la Art Machine

Pastila Roz aduce artă originală la Art Machine

Revista Psychologies
pastila-roz-aduce-artă-originală-la-art-machine

Până pe 19 mai, la Art Machine, proiect inițiat de gruparea artistică Pastila Roz, este disponibilă colecția de 100 de lucrări originale, în ediție limitată, Politriks, a artistului Lucian Sandu Milea. Acestea pot fi achiziționate de la automatul de tip vending machine amplasat în București, în Cărturești Parklake.

Proiectul Art Machine încurajează consumul sănătos de artă prin punerea în contact direct a artiștilor cu publicul larg. Art Machine creează o oportunitate unică de a achiziționa lucrări originale de artă, într-un format și la un preț accesibil, în același timp oferind expunere și susținere financiară artiștilor implicați în proces. Din iulie 2020, a pus la dispoziția publicului serii de lucrări originale de la 28 de artiști pe timp de pandemie.

Iar pe 14 mai, în cadrul seriei de evenimente dedicate Nopții Europene a Muzeelor, la MNȚRplusC, spațiul dedicat artei contemporane din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român din București, coordonat de Ilina Schileru, va avea loc vernisajul expoziției Pastila Roz Things to a void in a black hole vacation. Expoziția este formată din două componente care funcționează independent: o instalație mixed media și un film de animație proiectat în spațiul de expunere, iar artiștii propun o incursiune metaforică printr-o instalație sculpturală luminoasă, o excursie care invită la reflecție asupra locului din care nu ne vom mai putea întoarce niciodată.

Expoziția va putea fi vizitată în fiecare sâmbătă, în perioada 14 mai – 18 iunie, între orele 15:00 – 17:00, iar între 21 mai și 18 iunie, de la ora 17:00 va avea loc o proiecție a filmului de animație Crossing the Styx – Whispers from the Underworld pentru maxim 6 spectatori. Vor avea loc trei proiecții simultan în cadrul expoziției, fiecare spectator având căști audio separate pentru a putea experimenta în solitudine filmul. Filmul poate fi vizionat în urma unei rezervări iar finisajul expoziției va avea loc pe 25 iunie.

Manifest Things to a void in a black hole vacation:

„Ce-ți trece prin căpățână când te uiți în gol?

Mă dor mâinile și picioarele, mi-am bătut prea mult gura, am făcut progrese încet, zici că totul stă pe loc.

Nu cer decât o mare de liniște, vreau să mă relaxez, am muncit  prea mult, n-am pierdut timpul, dar nici plăcut n-a fost neapărat.

N-am o ură, dar vreau doar să…știi?

Treji, dar cu ce cost?

Între 11 și 13 nu exist.

Acum că s-a terminat îmi iau vacanță și o să stau doar acasă.”

Instalația sculpturală urmărește crearea unui volum meditativ, aproape aseptic, construit din siluete umane, lumini, umbre, reflexii și spațiu gol. Personajele sunt prinse în momente la granița dintre relaxare și tensiune. Lumina este elementul care fixează și blochează în spațiu manifestări care în mod normal au o dinamică temporală, similar tehnicii fotografice, dar în această situație capătă volum.

Filmul de animație Crossing the Styx – Whispers from the Underworld oferă o experiență într-un teritoriu sonor și vizual, aflat dincolo de obișnuit, de marginile convențiilor, în care nu poți intra decât „murind” pentru tot ceea ce crezi că ești și că știi. Contactul cu „lumea umbrelor” poate avea o putere transformatoare. Este o metaforă ce ne îndeamnă la introspecții, la reflecții profunde, la reconsiderări ale reperelor realităților individuale și colective.

Animația de 57 de minute este realizată de Alexandru Claudiu Maxim iar muzica este compusă de Irinel Anghel. A fost lansat în cadrul Ligeti Festival #3 în 2020, online și a mai participat în competiția națională BIEFF 2021.

Pastila Roz este o grupare artistică satirică, jovială și indiferentă formată din Beaver, Marian Codrea și Alexandru-Claudiu Maxim. Facebook Pastila Roz și Instagram Pastila Roz. 

Despre Beaver

Artist plastic contemporan.

A studiat grafica, dar e mai preocupat și interesat de pictură. În general lucrează în ulei, dar experimentează și cu alte materiale. Tematic și stilistic este foarte divers: fie lucrează cu meticulozitate și realist, fie puternic abstract. Spectrul său ideatic pornește de la visceralități baroce, trece prin estetica vulgarului și ajunge la un absurd existențial plin de umor.

https://instagram.com/beaver.ism

Despre Marian Codrea

Artist vizual contemporan.

A studiat sculptura, dar e interesat de a face conexiuni între sculptura „tradițională” și multimedia. Apelează la tehnologii precum 3D scan/print și simulează realități pe care le transforma în obiecte sculpturale. Este manager The Art Machine.

https://instagram.com/mariancodrea

Despre Alexandru Claudiu Maxim

Artist vizual, editor video, manager The Art Machine.

https://www.instagram.com/alexandruclaudiumaxim/

Despre Irinel Anghel (1969), compozitoare, performer vocal, artist interdisciplinar

A absolvit cursurile Liceului de Muzică „George Enescu” din București, secţia pian (1988) şi pe cele ale Universităţii de Muzică din București, secţia Muzicologie (1994) şi secţia Compoziție (1996). Master în Muzicologie (1995) şi Compoziţie (1997), Irinel Anghel este doctor în ştiinţe muzicale din 2003 și absolventă a programului postdoctoral (MIDAS) în cadrul UNMB (2013).

Creaţia ei este compusă din lucrări instrumentale, muzică de cameră, electronică, lucrări simfonice şi muzică de teatru. Din 2008, activitatea ei este dedicată artei interdisciplinare, hibride, de fuziune si performance art-ului. Este adepta artei experiențiale cu detente suprarealiste.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top