Now Reading
Mozart cu “Don Giovanni” si Rimski-Korsakov cu povestile Seherazadei – de Ziua Indragostitilor, la Sala Radio

Mozart cu “Don Giovanni” si Rimski-Korsakov cu povestile Seherazadei – de Ziua Indragostitilor, la Sala Radio

Revista Psychologies

In ajunul zilei dedicate indragostitilor, Orchestra Nationala Radio, sub bagheta dirijorului sau principal – Tiberiu Soare – si cu participarea pianistei Karina Sabac va invita la o seara muzicala a carei principala tema este… iubirea!

Celebra uvertura a lui Mozart la opera Don Giovanni, al carei libret este bazat pe aventurile legendarului personaj seducator Don Juan si cunoscuta suita Seherazada, inspirata de „O mie si una de nopti” si semnata de Nikolai Rimski-Korsakov, vor face parte din programul evenimentului programat vineri, 13 februarie (19.00), la Sala Radio.

In prima parte a serii, dupa ce veti aprecia uvertura operei Don Giovanni, o veti aplauda pe Karina Sabac, care va interpreta alaturi de Orchestra Nationala Radio unul dintre cele 27 de concerte de pian ale marelui Amadeus: Concertul nr. 20 pentru pian si orchestra.

Karina Sabac a studiat in Romania si apoi peste hotare, la Berlin, Los Angeles si New York. A cantat in recitaluri si ca solist pe importante scene internationale, ca Berlin Philharmonie si Konzerthaus, Walt Disney Concert Hall din Los Angeles, Concertgebouw Amsterdam, Munchen Gasteig s.a.

A organizat ca director artistic festivalurile de muzica Rumänische Kammermusikabende, in Berlin si ZARVA Festival – Vaals and Valkenburg, in Olanda. A sustinut concerte si a predat cursuri de perfectionare in China, Statele Unite si Romania, concerte solo in Marea Britanie, Franta, Germania, Olanda, Portugalia, Romania, Rusia si Ucraina.

Din 2011 este asistenta a dirijorului german Marcus Bosch (GMD Nürnberg), in festivalul anual Heidenheim Opernfestpiele din Germania. In 2014 a fost invitata Festivalului  “Cetatea muzicala” din Brasov, organizat de Fundatia culturala Sherban Lupu si a sustinut in Romania concerte si lectii de maiestrie pentru tinerii muzicieni din scolile de muzica din Baia Mare, in cadrul unui proiect al Clubului Rotary.

In cea de-a doua parte a serii va veti bucura de celebra suita simfonica Seherazada, cea mai cunoscuta creatie a compozitorului romantic rus Nikolai Rimski-Korsakov, inspirata din “O mie si una de nopti”.

Lucrarea strabatuta de farmecul oriental si personajele pitoresti ale basmelor, cantata in prima auditie la Sankt Petersburg, in 1889, va fi interpretata cu participarea solistica a violonistului Virgil Zvoristeanu – concert maestru al Orchestrei Nationale Radio.

Tiberiu Soare, unul dintre cei mai apreciati muzicieni romani ai momentului, isi desfasoara activitatea de dirijor din anul 1999, lucreaza alaturi de orchestrele a numeroase filarmonici si teatre de opera din tara si este invitat sa dirijeze prestigioase ansambluri din strainatate.

Incepand din anul 2012, Tiberiu Soare este dirijor sef al Orchestrelor si Corurilor Radio Romania, inregistrand alaturi de aceste ansambluri numeroase succese atat pe scena Salii Radio, cat si in cadrul evenimentelor in aer liber sau a turneelor internationale.

In septembrie 2010, Tiberiu Soare a fost invitat sa dirijeze primul sau concert la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Londra (London Philharmonic Orchestra), alaturi de celebra soprana Angela Gheorghiu.

Printre recentele sale succese internationale se numara si concertul dirijat in mai 2013, eveniment desfasurat cu participarea Angelei Gheorghiu si a tenorului Teodor Ilincai la Royal Festival Hall din Londra, alaturi de Orchestra Filarmonica Regala (Royal Philharmonic Orchestra).

Tiberiu Soare a dirijat in toamna anului 2013 trei concerte in strainatate, alaturi de soprana Angela Gheorghiu: Praga (Sala Smetana), Munchen (Filarmonica din Munchen) si Paris (Opera Royal – Palatul Versailles).

La finalul lunii iulie 2014, a fost de asemenea aplaudat in Germania, unde a dirijat Hof Symphoniker Orchester intr-o gala de opera al carei principal invitat a fost Angela Gheorghiu. Evenimentul a avut loc la Regensburg (Bavaria, Germania), in cadrul unui festival anual – Schlossfestspiele (Festivalul de la Castel).

In noiembrie 2014, a dirijat trei concerte, alaturi de Angela Gheorghiu, in legendare sali de concert din Europa: Théatre des Champs-Elysées – Paris, Musikverein Graz – Austria, Sala Concertgebouw – Amsterdam.

In seara de 31 decembrie s-a aflat din nou la pupitrul unei orchestre europene – Orchestra Simfonica Saarbrücken – intr-un nou concert de gala alaturi de cunoscuta soprana Angela Gheorghiu la Baden-Baden (Festspielhaus) – Germania.

 

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.

Info: www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top