Now Reading
SĂPTĂMÂNA INTERNAȚIONALĂ A MUZICII NOI – ediția 33 la Sala Radio

SĂPTĂMÂNA INTERNAȚIONALĂ A MUZICII NOI – ediția 33 la Sala Radio

Revista Psychologies

Unul dintre cele mai longevive și relevante evenimente muzicale din România, SĂPTĂMÂNA INTERNAȚIONALĂ A MUZICII NOI, va avea loc în perioada 19-26 mai 2024 la Sala Radio.

Inițiat în 1991 de către compozitorul Ștefan Niculescu, festivalul a ajuns la cea de-a 33-a ediție și este  organizat de către Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor, cu sprijinul Ministerului Culturii și al partenerilor festivalului (Universitatea Națională de Muzică București, Radio România, Institutul Cervantes București, Goethe-Institut București etc.). În cadrul acestei ediții, festivalul propune trei direcții tematice: muzică contemporană pentru voce/voci (arii, lieduri, coruri), spectacole în formate inovatoare (experiment, electroacustic, film mut și muzică live) și comemorări ale unor personalități importante precum Mihail Andricu (50 de ani de la trecerea în neființă), Cornel Țăranu – 90 și Liviu Dănceanu – 70.

Am ajuns cu festivalul Săptămâna Internațională a Muzicii Noi la vârsta hristică: 33 de ediții. Între timp, totul s-a schimbat: noi cu toții, contextul, societatea românească, muzica nouă. „Bătrâna muzică nouă” a învățat să coexiste cu „tânăra muzică nouă”. Iar festivalul le oferă microfonul amândurora.

decară Dan Dediu, director artistic al festivalului

Trei dintre ansamblurile Radio România vor evolua la Sala Radio în cadrul festivalului: Orchestra de Cameră Radio, Corul Academic Radio și Orchestra Națională Radio.

  •  Miercuri, 22 mai 2024 (19.00), ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO dirijată de Vlad Maistorovici propune publicului patru lucrări. Veți asculta la Sala Radio: Octavian Nemescu Scară lăuntrică pentru orchestră de coarde, Vlad Maistorovici Mic tesseract armonic, hiperbolizare pentru orchestră de cameră după Kleines harmonisches Labyrinth de J.D. Heinichen (anterior BWV 591) (primă audiție în România). În primă audiție absolută, vor fi interpretate creațiile semnate de Mihai Măniceanu MDXV pentru percuție și orchestră de cameră și Livia Teodorescu-CiocăneaL’Isolement pentru două soprane și orchestră de cameră. Evenimentul se va derula cu participarea soliștilor Sorin Rotaru – percuţie, Diana Ţugui – soprană și Teodora Gheorghiu – soprană.

  • Joi, 23 mai 2024 (19.00) este rândul CORULUI ACADEMIC RADIO – pregătit de dirijorul Ciprian Țuțu – să urce pe scena Sălii Radio în cadrul SĂPTĂMÂNII INTERNAȚIONALE A MUZICII NOI. Corul Academic Radio este pentru prima oară prezent de sine stătător în cadrul festivalului (la fiecare dintre edițiile anterioare, ansamblul Radio România a participat la diverse proiecte vocal-simfonice, alături de colegii din Orchestra Națională Radio). Programul serii reunește lucrări semnate de compozitori români contemporani (o parte dintre aceștia de scurt timp plecați dintre noi: C. Tăutu, C. Țăranu, F. Donceanu), un repertoriu cu o diversitate stilistică deosebită, de la piese à cappella, de factura laică sau religioasă, până la piese cu acompaniament instrumental sau cu suport sonor preînregistrat (mediu electroacustic).  O parte dintre lucrări – ca Cele 6 peceți (de Maia Ciobanu) sau Tatăl nostrum (de Dan Buciu) – vor fi cântate în primă audiție absolută.

  •  Vineri, 24 mai 2024 (19.00), sub bagheta lui Cristian Mandeal, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO propune publicului un concert integral de prime audiții absolute: Mihaela VosganianBroken, George Balint – „…pentru pian și orchestră” și Călin IoachimescuSimfonia I. În ipostază solistică o veți aplauda pe pianista Adriana Toacsen.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio, și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

Biletele sunt disponibile în sistem online pe www.bilete.ro și în Rețeaua Bilete.ro. Toate biletele cumpărate anterior datei de 7 mai 2024 (prin platformele entertix și myticket) rămân valabile. Biletele se pot achiziționa și de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top