Now Reading
Ziua Internațională a Femeii: muzică și emoție la Sala Radio

Ziua Internațională a Femeii: muzică și emoție la Sala Radio

Revista Psychologies
Adela Liculescu

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, vineri, 8 martie 2024, de la 19:00, Sala Radio găzduiește un eveniment special al Orchestrei Naționale Radio, dedicat prezenței feminine în lumea muzicală. Două invitate de seamă, dirijoarea Jessica Cottis și pianista Adela Liculescu, vor fi pe scenă, iar programul serii va debuta cu o lucrare semnată de compozitoarea Diana Rotaru, intitulată „Corale și cutii muzicale”. De asemenea, veți avea ocazia să ascultați “Concertul nr. 23 pentru pian și orchestră” de Mozart și o suită din opera „Cavalerul rozelor” de Richard Strauss.

Jessica Cottis, unul dintre cei mai remarcabili dirijori britanico-australieni, este dirijor-șef și director artistic al Orchestrei Simfonice din Canberra (Australia), având colaborări constante cu orchestre de renume mondial precum London Symphony Orchestra și Royal Philharmonic Orchestra.

Pianista Adela Liculescu, absolventă a Universității de Muzică și Artele Spectacolului din Viena, se bucură de un impresionant palmares de premii, inclusiv premiul al II-lea la Concursul Internațional G. Enescu (București – 2021) și premiul I la Prix du Piano – Berna (Elveția – 2018). În 2017 a fost distinsă cu premiul I și premiul publicului la cele două mari Concursuri Internaționale Brahms din Europa – la Pörtschach (Austria) și Detmold (Germania).

La finalul concertului, spectatori sunt invitați să se întâlnească cu Adela Liculescu în foaierul central al Sălii Radio, unde va oferi autografe pe albumul „Moștenitorii României Muzicale”, apărut la Editura Casa Radio în colecția Radio România Muzical.

Alături de interpretări aparținând pianiștilor Florian Mitrea și Axia Marinescu, compact-discul cuprinde înregistrări selectate din recitalul susținut de Adela Liculescu pe 17 octombrie 2018 (la Sala Radio): Sonata K 141 în re minor de Domenico Scarlatti, monumentala Sonată în si minor de Liszt, Pavana din Suita nr. 2 op. 10 de Enescu și o mică piesă prezentată ca bis și compusă chiar de Adela Liculescu – Arlecchino.

 

JESSICA COTTIS este unul dintre cei mai solicitați dirijori ai momentului, lucrând în mod regulat cu orchestre de top, precum London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Danish Radio Symphony Orchestra, Prague Radio Symphony Orchestra, Singapore Symphony, Sydney Symphony, Los Angeles Philharmonic, Houston Symphony, l’Orchestre Philharmonique de Monte Carlo etc. De asemenea, revine pe scene unde a fost deja aplaudată, ca Royal Opera House – Covent Garden sau la prestigiosul festival BBC Proms. Repertoriul dirijoarei este muzica secolelor XIX-XXI. Jessica Cottis a crescut la ferma familiei sale din sud-estul Australiei și este interesată în special de relația dintre muzică, natură și știință. Lucrează pe scară largă ca promotoare a muzicii clasice. A susținut cursuri de măiestrie pentru Royal Philharmonic Society și Royal Academy of Music și a condus cursuri pentru femeile dirijor, pentru Royal Opera House. Este o colaboratoare frecventă a posturilor de radio și televiziune BBC, comentând o gamă largă de subiecte legate de artă, de la operă la arhitectură, sinestezie, mediu și acustică. Jessica Cottis și-a început cariera muzicală ca organistă, pianistă și trompetistă.

Distinsă cu mențiunea „first class honours” (la Universitatea Națională Australiană), și-a continuat studiile la Paris, cu organista franceză Marie-Claire Alain. După ce o accidentare la încheietura mâinii i-a întrerupt cariera de interpret, ea a început studiile de dirijat orchestră la Royal Academy of Music din Londra, studiind cu Sir Colin Davis și Colin Metters. A devenit apoi dirijor asistent pentru BBC Scottish Symphony Orchestra și Sydney Symphony Orchestra, unde a lucrat îndeaproape cu mentorii Sir Donald Runnicles, Charles Dutoit și Vladimir Ashkenazy.

 

ADELA LICULESCU, stabilită la Viena, este unul dintre cei mai activi muzicieni ai generației sale. Adela a început să studieze pianul la vârsta de patru ani. S-a perfecționat în interpretare pianistică și muzică de cameră la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena și a urmat, de asemenea, cursuri de compoziție, teorie muzicală și dirijat în cadrul aceleiași instituții. În prezent, ea urmează un doctorat la Universitatea de Muzică și Artă Interpretativă din Graz, unde studiază conceptul de virtuozitate în muzica lui Franz Liszt.

A susținut recitaluri și concerte la Berlin (Berliner Philharmonie), München (Philharmonie Gasteig), Sankt Petersburg (Filarmonica), Viena (Musikverein, Konzerthaus), Londra (Saint Martin-in-the-Fields), București (Ateneul Român, Sala Radio, Muzeul Național George Enescu, Palatul Prezidențial) și în multe alte săli de concert din Europa, Asia și America.Adela Liculescu

Printre orchestrele cu care a colaborat se numără Orchestra Filarmonicii de Cameră din Sankt Petersburg, Orchestra de Cameră din Viena, Dogma Chamber Orchestra Deutschland, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii George Enescu, Alma Mahler Philharmonie Wien etc. Adela este foarte atrasă de muzica de cameră. Este pianistă în cvintetul de piane Philharmonic Five, alături de membri ai Filarmonicii din Viena. Cu acest ansamblu, a cântat în deschiderea Festivalului Salzburg (2021) și susține o serie de concerte la Konzerthaus Viena.

În 2020 a primit Premiul Beethoven, acordat de Radio România Cultural. În 2016 a fost distinsă cu Premiul „Studentul român la categoria artă”, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Parlamentului din București. Adela a fost bursieră a Academiei de Muzică din Liechtenstein, a Fundației Thyll-Dürr din Elveția, a Fundației Tokyo și a Societății Beethoven din Viena. Adela Liculescu este „Artist Oficial” al celebrului producător austriac de piane Bösendorfer.

 

  • Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio, și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.
  • Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti.
  • Albumul „Moștenitorii României Muzicale” este disponibil, la preț de producător, la librăria Editurii Casa Radio din str. Temişana nr. 31 sau prin comandă online pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro). De asemenea, poate fi achiziţionat de la partenerii de distribuţie.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top