Now Reading
Chestionar Psychologies cu Raluca Zenga

Chestionar Psychologies cu Raluca Zenga

Revista Psychologies

Este autoarea unei carti cu sfaturi pentru mamici, sotie, mama, fiica… Iata ce ne-a dezvaluit Raluca Zenga despre familia ei si despre ce nu a reusit sa faca inca in viata.

 

 

Care e demonul tau?

Demonul meu este unul posesiv, materialist, care ma indeamna mereu sa caut, sa acumulez, sa adun lucruri de care poate nu am nevoie si imi aduc doar o placere de moment. Este un demon egoist care vrea sa se puna mereu pe primul loc si sa vaneze senzatii tari.

 

Ce nu ai reusit sa faci inca in viata?

Deocamdata nu am reusit sa demonstrez pe deplin ceea ce sunt in stare, sa-mi folosesc constructiv talentul primit la adevarata sa valoare. Stiu ca pot mai mult si imi astept marea sansa, acel moment de „breakthrough”.

 

Ce te enerveaza la maxim?

Ma enerveaza brutalitatea și ipocrizia, oamenii care devin agresivi cand le este expusa falsitatea sau incompetenta.

 

Ce animal preferi omului?

Greu de crezut ca as putea vreodata prefera un animal companiei umane, cu sclipiri de idei si conversatie, cu atingere si sentimente ce se pot infiripa imprevizibil. Sper totusi ca omenirea sa nu ma dezamageasca intr-un final si sa ajung „batrana cu pisici”!

 

Daca ai putea invita pe oricine din lume, pe cine ai vrea sa ai oaspete la cina?

Ok, probabil ar trebui sa numesc pe cineva gen Dalai Lama sau Leonardo da Vinci, dar pentru ca am inca o inima de adolescenta cu multe intrebari legate de misterele vietii de rockstar… as alege pe unul dintre cantaretii din „Club 27″, Jim Morrison sau Kurt Cobain.

 

Ce inseamna o zi perfecta pentru tine?

Inseamna sa ma trezesc langa omul iubit, sa aud rasetele copiilor mei cand se intrec sa ajunga la micul dejun, sa mergem undeva la plaja, sa inotam, sa iesim cu barca si sa inspiram cu nesat salbaticia marii si a naturii, apoi un picnic la umbra, mai multa joaca, iar seara la dans, la un concert, cu tumult uman si pasiune.

 

Daca ai putea trai pana la 90 de ani, si sa ai corpul ori mintea de la 30 de ani, ce ai prefera? Corpul sau mintea?

Corpul, pentru ca mintea oricum nu sta degeaba. Nu vreau un trup firav, bolnavicios, cu o minte prea agera, constienta ca sfarsitul este aproape… Eu obisnuiesc sa spun ca si daca am trai pana la 100 de ani, primii 50 nu vor fi niciodata la fel cu ultimii 50!

 

Pentru ce esti recunoscatoare vietii?

Sunt recunoscatoare vietii pentru ca nu m-a facut indiferenta, ci o persoana careia ii pasa, cu empatie si sensibilitate. Ii sunt datoare mai ales pentru norocul in dragoste de care am avut parte… si pentru cei mai buni copii.

 

Daca ai putea schimba ceva din felul cum ai fost crescuta, ce ai schimba?

Nimic, cred, pentru ca timpurile sumbre in care am crescut, lipsurile materiale si mediul ostil ma fac sa apreciez mult mai mult linistea si bunastarea de care ma bucur acum. 

 

Daca te-ai trezi maine cu o abilitatea deosebita, supraumana, care ai vrea sa fie aceea?

Mi-as dori sa pot calatori dupa bunul plac in trecut si in viitor, sa intru in timpuri demult apuse, sa vad cum se traia pe vremuri si sa spionez ceea ce ne asteapta in secolele ce urmeaza, progres sau distrugere, transformare sau dizolvare.

 

Daca ai avea un glob de cristal si el ti-ar putea spune ceva despre tine, despre viitor sau orice altceva, ce ai vrea sa stii?

As vrea sa stiu ce ma asteapta „dincolo”, daca exista „marele prag” si cum mai bine sa ne pregatim pentru intampinarea lui, care imi este menirea definitiva in viata, cum sa ma apropii de acest scop, sa gasesc adevarata insemnatate a existentei, fara a trai degeaba, animalic, intr-un ciclu de nastere-reproducere-moarte.

 

Care e cea mai mare implinire a vietii tale de pana acum?

Am pace sufleteasca si familia pe care am visat-o: un sot iubitor si doi copii minunati, precum si libertatea de a calatori mereu, oriunde, fara grija zilei de maine, de a-mi hrani spiritul cu stimuli si orizonturi noi!

 

Ce valorizezi mai mult la o prietenie?

Loialitatea, stand by me in orice situatie! Fii un prieten pe viata si nu de circumstanta, o parere sincera si o ureche dispusa sa asculte. Da, si un partener de calatorie indraznet si aventuros!

 

Cum a fost relatia cu mama ta?

O relatie solida, fara conflicte, desi suntem foarte diferite ca natura si personalitate. Dar se spune ca la un moment dat ne transformam in parintii nostri… asa ca vom vedea daca apar elemente comune la un moment dat!

 

Dar cu tatal tau?

Tata mi-a impus mereu standarde inalte de competivitate si performanta si ar fi dorit sa excelez in tot ceea ce intreprind, inclusiv in sport (ma tem ca in acest capitol nu prea i-am oferit satisfactii… dar m-am casatorit cu un super-sportiv, asta se pune la socoteala, nu?). Suntem in continuare foarte apropiati, calatorim si chiar mergem la concerte de muzica rock impreuna!

 

Completeaza propozitia urmatoare: „As vrea sa am pe cineva cu care sa impartasesc… ”

„…cele mai indraznete si provocatoare ganduri, de a-mi arata si acea „dark side” pe care ne ferim sa o expunem pentru a nu fi judecati doar din prisma ei.”

 

Cand ai plans ultima oara in fata cuiva?

La moartea bunicii mele.

 

Ce e prea serios in viata pentru a fi subiect de gluma?

Rasismul, discriminarea, abuzul, violul. Cu moartea se poate glumi, dar cu demnitatea umana nu, cel putin in ochii mei.

 

Daca ar fi sa salvezi din casa ta un singur obiect (sa zicem dintr-un incendiu) care ar fi acela?

As salva laptopul in care avem stocate amintirile, pozele si filmarile noastre intime de familie, nasterea copiilor mei si primii lor pasi… nu as vrea sa pierd memoria lor niciodata!

 

Ce te face sa ai indoieli?

Competitia neloiala, oamenii duplicitari, nesiguranta zilei de maine: noi traim cu iluzia controlului, dar de fapt prea putin ne apartine.

 

Ce ai retinut din toata educatia primita ?

Ca trebuie sa ai toleranta si respect pentru fiecare. Oricine pe lumea asta are dreptul la un loc al sau si ideal ar fi sa convietuim in armonie.

 

Ce maxima, fraza de intelepciune ai vrea sa le transmiti copiilor tai?

Croieste-ti o calea ta, prin care sa-ti dezvolti unicitatea si talentul, si nu vei simti niciodata gustul amar al neimplinirii. A, si sa ai intotdeauna pregatit un plan B!

 

Care e cuvantul preferat?

Cuvantul meu preferat este „EMOTIE”. Este ceea ce ne facem sa ne simtim vii, traind cu intensitate.

 

 

Citeste si:

Chestionar Psychologies cu Lia Bugnar

Chestionar Psychologies cu Sore

 

Foto: arhiva personala

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top