Now Reading
Scurţimea vieţii şi importanţa stilului personal

Scurţimea vieţii şi importanţa stilului personal

irina-toma
scurţimea-vieţii-şi-importanţa-stilului-personal

Suntem conştienţi de faptul că fiecare dintre noi este unic ȋn felul său. Dar ce înseamnă această unicitate? Deşi diferiţi, cum putem să ne distingem din mulţime şi să ne lăsăm amprenta personală în fiecare decizie pe care o luăm, în fiecare interacţiune pe care o avem?

Stilul personal, sau această amprentă personală reprezintă, practic, o semnătura şi ne ajută să transmitem mesajul nostru în lume şi să devenim memorabili pentru cei a căror existenţă am atins-o fiind NOI, autentici şi asumaţi.

În accepţiunea mea, stilul personal depăşeşte cu foarte mult limita stilului vestimentar sau a ţinutei fizice. Descoperirea sau analiza stilului personal ar trebui să înceapă cu evaluarea valorilor personale, a principiilor după care ne ghidăm în viaţă, cu evaluarea dorinţelor noastre şi a obiectivelor pe termen lung. Întrebările pe care le adresez cel mai des celor care se află în proces de consolidare al stilului personal sunt: Cine eşti acum? şi Cine vrei să fii? (şi NU: Cine vrei să devii?, pentru că nu este vorba despre o mască pe care să o porţi, ci despre tine şi despre ce vrei să trăieşti, să simţi, să oferi, să fii!).

Care este mesajul pe care vrei să îl transmiţi ȋn exterior? După ce vrei să fii recunoscut?, reprezintă alte două întrebări esenţiale în acest demers.

Cȃnd vorbesc despre stilul personal şi despre imortalitatea lui, fac referire des la Coco Chanel, însă pentru că acum vorbim despre amprenta noastră în timp, nu îmi iese din minte ce spunea Seneca în  Alt timp nu am: „nu este puţin timpul pe care îl avem, ci mult cel pe care l-am pierdut”.

De ce să nu trăim viaţa ce ne-a fost dăruită aşa cum ne dorim? Conform cu valorile şi principiile noastre; o viaţă care să ne reprezinte şi să ne poarte semnătura personală?

Nu mi-am imaginat niciodată parcursul vieţii ca pe o aţă întinsă, ci ca pe un ghem de aţă încâlcită, aşa cum mă cunosc pe mine şi ştiu că la un moment dat voi ajunge să găsesc capătul aţei ca să o descâlcesc… iar când acel moment va veni, vreau să mă uit la toate nodurile cu blândeţe şi recunoştinţă, ştiind că toate au fost ale mele; că eu am aşezat aţa în acea formă încâlcită, că mă reprezintă şi mă văd pe mine în fiecare turnură, în fiecare nod, în fiecare capăt de aţă ciufulită.

Astfel, primii paşi în descoperirea sau consolidarea stilului personal, pe care îi recomand să fie facuţi sunt:

  1. Evaluează-ţi valorile personale.
  2. Descoperă şi identifică ce te reprezintă şi ce nu (analizează-ţi inclusiv temperamentul şi personalitatea).
  3. Asumă-ţi limitele personale din punct de vedere la ce nu eşti dispus/ă să faci.
  4. Acceptă şi îmbrătişează-ţi unicitatea (felul de a fi, corpul tău, principiile tale, predilecţiile, talentul).
  5. Identifică lucrurile care te fac să vibrezi (activităţi, hobby-uri, persoane, obiective, etc.).
  6. Stabileşte-ţi un obiectiv clar, specific şi măsurabil.
  7. Nu mai căuta scuze şi acţionează spre ce îţi doreşti să realizezi.
  8. Investeşte în tine (Lucrează în permanenţă la consolidarea stimei de sine şi la evoluţia ta ca om şi ca profesionist).
  9. Odată ce toate cele de mai sus sunt realizate, construieşte-ţi imaginea exterioară conform cu ce ai descoperit, conform cu TINE (parcursul profesional, garderoba, culorile potrivite, look-ul, stilul de viaţă, cercul de cunoştinţe, casa, mediul în care trăieşti).
  10. Trăieşte fiecare moment după regulile tale, autentic şi asumat şi bucură-te că poţi face asta!
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top