Now Reading
Dosar – Ce ne spun visele: Imagini cu mesaj

Dosar – Ce ne spun visele: Imagini cu mesaj

Revista Psychologies

Un animal, masina, o padure… Fiecare din visele noastre se articuleaza pe o imagine anume.

Venite din istoria personala a visatorului, precum si din mediul cultural, aceste imagini dominate de simboluri contin dorinte, nevoi sau preocupari de moment.

Dar aceste imagini sunt chei oferite visatorului pentru a castiga in cunoastere de sine si pentru a intelege emotiile care il traverseaza.


UN SIMBOL AL VIETII NOASTRE INTERIOARE CASA

Simbol al vietii noastre interioare, ea reprezinta corpul si viata psihica a visatorului. Reprezentarea sa onirica corespunde, asadar, felului cum ne percepem global.

Daca este degradata, poate corespunde ideii ca traversam o perioada mai grea, in care ar fi bine sa ne „interogam“ obiceiurile, igiena de viata…

Traiul intr-o casa necunoscuta poate semnifica o anumita necunoastere de sine. Ce fatete ale personalitatii sunt lasate deoparte?

In acelasi fel, camerele goale pot evoca resurse personale neexplorate inca. Fiecarei camere ii corespunde, de asemenea, un simbol special.

Bucataria este, prin excelenta, locul transformarii, acolo unde materia bruta este rafinata si transformata. Sugereaza ca este necesara o schimbare pentru a evolua.

Putem, de asemenea, citi o invitatie aici, pentru a ne arata mai activi in viata personala. Toaleta? Poate nevoia de eliberare.

Ce anume este atat de sufocant in viata visatorului? Ce trebuie evacuat? Ce credinta, ce emotie sau relatie?

Sala de baie, loc al curateniei si purificarii, permite identificarea dorintei de a curata o parte din viata pentru a descoperi o noua energie vitala.

Este vorba despre o relatie care se cere clarificata, poate? Dormitorul – ce surpriza! – e simbolul relatiilor conjugale si sexuale.


CARACTERUL FEMININ SAU MASCULIN ANIMALELE

Prima cheie a interpretarii este data de caracterisiticile animalului. Cainele evoca fidelitatea si instinctul, fie el matern, fie sexual. Un caine prietenos spune ca instinctele noastre nu sunt nici sufocate, nici dominante.

Daca este agresiv sau amenintator, poate ca instinctele noastre sunt prea refulate. Visele in care suntem urmariti de caini, ne atrag atentia asupra unei probleme pe care nu indraznim sa o infruntam.

Pisica este adesea simbol al femininului, fie el prezent la barbat sau la femeie. Poate invita la descoperirea unei dimensiuni feminine a personalitatii. Evoca, de asemenea, si sexualitatea.

Cand este agresiva, poate insemna ca sexualitatea este traita, inconstient, ca o agresiune. Un pic mai nelinistitori, sarpele si paianjenul apar frecvent in visele noastre.

Paianjenul care tese panza sugereaza capcane. Ce comportament avem fata de paianjeni? Ce facem ca sa scapam de ei? Atitudinea proprie – pasiva sau activa in fata lor – ne va da o pista de actiune in situatii dificile.

Sarpele este una din principalele figuri ale inconstientului. El poate evoca schimbarea: suntem pe cale sa intram intr-un nou ciclu de viata?

Simtim nevoia aceasta? Reprezinta, de asemenea, sexualitatea si, in general, libidoul, adica energia noastra vitala.

Citeste continuarea articolului in revista Psychologies, editia mai 2012

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top