Now Reading
5 pasi pentru a determina o schimbare la partenerul de cuplu

5 pasi pentru a determina o schimbare la partenerul de cuplu

Revista Psychologies

Toata lumea spune ca trebuie sa accepti un partener asa cum este. Iata, totusi, cinci sfaturi pentru a inlesni tranzitia catre schimbare, care imbunatatesc relatia dintre doi parteneri.

 

Intelege ce anume determina rezistenta la schimbare

Patternurile comportamentale nu exista independent de capul lor. In fiecare dintre noi exista o credinta adanc inradacinata care ne determina sa ne comportam in acelasi mod de fiecare data.

De exemplu, daca partenerul tau petrece aproape in fiecare seara pana tarziu, consumand alcool, in detrimentul lui, exista o cauza mai semnificativa decat ”imaturitatea”.

Prin urmare daca il acuzi de asta, repetandu-i sa se maturizeze, nu il vei determina sa isi doreasca o schimbare, din contra, distanta dintre voi va creste.

In loc de asta, incearca sa afli ce anume il satisface in acest stil comportamental intrebandu-l daca o face pentru a se relaxa, pentru a-si diminua anxietatea, sau pentru a evita resposabilizarea?

Intai incearca sa intelegi motivele care stau la baza unui comportament inainte sa incerci o schimbare.

 

Concentreaza-te pe ce ti-a marturisit, apoi da sfaturi

Sfaturile nu functioneaza atunci cand incercam sa schimbam comportamentul cuiva, intrucat de cele mai multe ori pot fi interpretate drept critici sau judecati, si deci invazive.

Odata ce ai inteles ce anume sta la baza unui comportament, in urma discutiilor cu partenerul, poti oferi sugestii referitoare la problema adresata.

Aceasta varianta a sfaturilor este mai usor de acceptat din moment ce vorbeste despre o problema identificata si recunoscuta chiar de partener.

Pentru ca sugestia sa fie cu impact, reafirma si arata ca ai inteles problema semnalata, in termenii folositi de partener, inainte de a sugera o schimbare. Aceasta atitudine ajuta partenerul sa se simta inteles si ascultat, nu judecat.

 

Manifesta comportamentele pe care ti-ar placea sa le vezi la el

O cale mult mai eficienta de a produce o schimbare este sa reproduci tu un comportament pe care ti-ar placea sa il vezi la celalalt.

Acest comportament din partea ta este mai eficient decat oferirea de sfaturi. Importanta este cu atat mai mare intrucat:

  1. Sa arati este mai eficient decat sa spui. Demonstreaza practic partenerului tau cum poate face lucrurile diferit.
  2. Este o atitudine pozitiva, nu negativa. Mesajul transmis este „Uite ce ai putea face” in loc de „De ce nu incetezi sa faci asta?”
  3. Are radacini in fiziologia noastra. In creierele noastre cu totii avem neuroni cu rol de oglinda, care ne determina sa imitam persoanele care ne plac. Daca partenerul este implicat emotional, va fi inclinat in mod natural sa adopte comportamente pe care le vede la tine.

 

Stabileste limite

Sa accepti un comportament destructiv al unui partener nu este o dovada de afectiune. Daca respectivul comportament ii sau iti face rau, este timpul sa stabilesti niste limite.

Acest lucru inseamna ca incetezi sa mai accepti anumite comportamente, iar relatia va fi pusa in discutie daca limitele sunt incalcate.

Cheia este sa stabilesti foarte clar, atat pentru tine cat si pentru partener, ce anume vei accepta si ce nu. De exemplu daca te deranjeaza viteza cu care conduce nu este suficient sa ii spui „Redu viteza cand conduci” ci sa ii spui ce anume inseamna „conduci cu viteza prea mare”, daca se aplica lucrul acesta doar cand esti tu in masina si daca este valabila solicitarea ta mereu sau pe drumuri unde viteza este un risc?

Ai grija si cum stabilesti limitele dar si sa le stabilesti in situatii care conteaza cu adevarat. Relatia ta depinde de ele.

 

Fii tu deschisa la schimbare

Nimic nu il determina pe celalalt sa fie mai deschis la schimbare decat sa te vada pe tine ca faci acest lucru. Daca ai un comportament care displace partenerului tau, fa un efort sa il schimbi.

Vazandu-te facand acest lucru, va deveni si el mult mai deschis catre schimbare.

Aminteste-ti ca in relatie sunteti parteneri egali si nu cere nimic celuilalt, daca tu nu esti dispusa sa o faci.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top