Now Reading
Cum gestionezi gelozia unui copil la venirea pe lume a unui frate sau a unei surori?

Cum gestionezi gelozia unui copil la venirea pe lume a unui frate sau a unei surori?

Revista Psychologies

Ramona Georgescu – consilier pentru dezvoltare personala

Venirea pe lume a unui copil este motiv de bucurie pentru intreaga familie. Cum este insa pentru copilul mai mare? Cu siguranta acesta va fi impresionat de aparitia unui bebelus si va trebui pregatit pentru a face fata cu bine situatiei neobisnuite.

Chiar din timpul sarcinii acestuia va trebui sa-i explici unde se afla cel mic (in uterul mamei, acolo unde a stat si el), cum nou-nascutul va trebui hranit, cum va plange, va dormi, cum acesta va ocupa o parte din timpul disponibil si ca nu va avea imediat un partener de joaca. Arata-i fotografii cu el cand era mic spunandu-i ca atat de mic a fost si el.

Mutarea intr-o alta camera sau reamenajarea acesteia, prelungirea programului la gradinita etc. vor trebui facute inainte de venirea pe lume a nou-nascutului pentru ca aceste schimbari sa nu fie interpretate ca respingeri din partea familiei. Copilul poate asista la un control prenatal pentru a asculta bataile inimii celui mic.

Sugereaza-i copilului ca ar fi un gest frumos sa-i ofere bebelusului un cadou la venirea pe lume si mergi cu acesta sa-l aleaga. Asigura-te ca va primi si el unul din partea celui mic. Poti merge cu copilul la cumparaturi pentru a achizitiona haine pentru nou-nascut.

Permite-i sa vorbesca cu burtica, sa-i spuna povesti, sa-i cante. Asigura-te ca partenerul se va ocupa de copilul mai mare imediat dupa nasterea bebelusului. Cand te intorci de la spital, intra cu bratele libere pentru a-l putea imbratisa pe copilul mai mare.

Explica-i fratelui mai mare ca nu-i este permis sa-i faca rau celui mic si nici nu-l obliga sa-l iubeasca. Rezerva-ti timp zilnic pentru a-l petrece doar cu copilul mai mare si implica-l in activitatile legate de bebelus: sa asiste la schimbatul scutecelor sau la baie, sa-i cante, sa-i vorbeasca, sa-ti aduca diverse lucruri.

In camera bebelusului pune poze cu ambii copii pentru ca fratele mai mare sa vada cat de important este , permite-i fratelui mai mare ca atunci cand aveti musafiri sa fie si el in centrul atentiei, adu-i in discutie pe amandoi atunci cand vorbesti despre copiii tai.

Daca observi modificari ale comportamentului fratelui mai mare in sensul in care doreste sa bea din biberon sau sa manance din castronul bebelusului, permite-i-le, sunt trecatoare! Lauda-i comportamentul pozitiv legat de ajutorul oferit, de implicarea in ingrijirea celui mic.

Ce facem daca fratele mai mare il musca pe cel mic? Trebuie sa ai prezenta de spirit! Acesta nu trebuie certat cu brutalitate. Trebuie sa i se explice ca el este puternic spre deosebire de cel mic care este lipsit de aparare asa cum a fost si el.

Situatia poate continua daca copilul cel mare se simte neglijat. In aceasta situatie un alt membru al familei, tatal, daca copilul cel mare este baiat, ii va explica ca el este mai mare si-l va implica intr-o activitate “ca intre barbati”.

Atentie insa la gradul de implicare al copilului mai mare in activitatile legate de bebelus! Nu-l deturna de la activitatile specifice varstei acestuia, de la joaca cu copii de varsta lui. Activitatile legate de bebelus nu trebuie sa devina o obligatie pentru el si nici justificare pentru neimplicarea mamei.

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top