Cum ne putem reface cuplul după o aventură

Una dintre cele mai grave experiențe pe care cineva le poate trăi este să descopere că partenerul are sau a avut o aventură. Însă asta nu trebuie neapărat să ducă la despărțire.

Cineva care se simte trădat, poate experimenta o gamă largă de emoții: de la tristețe profundă, la depresie severă sau chiar furie maniacală.

Multe persoane care intenționează să aibă o aventură, pot avea pe cineva în minte sau pot, pur și simplu, să se gândească la această posibilitate.

Citește și:

Comportamente negative pe care le interpretăm drept dovezi de iubire

Ce să eviți atunci când te cerți

După o aventură, din păcate, este dificil pentru ambii parteneri să realizeze care este motivul real care a stat la baza acesteia.

Însă, dacă un cuplu a decis că dorește să rămână împreună, o analiză a relației devine parte a procesului de vindecare. Iată mai jos care sunt etapele acestui proces.

Revenirea la normal a sentimentelor

Partenerul trădat este inundat de o multitudine de sentimente, cele mai profunde fiind sentimentele de pierdere și de dezorientare, care pot fi copleșitoare și distrugătoare.

Partenerul necredincios poate avea, de asemenea, o varietate de sentimente, dar nu la fel de copleșitoare ca partenerul trădat.

Decizia de a renunța la relație sau de a o reconstrui

Unii oameni cred că, după ce un partener a avut o aventură, relația s-a terminat și că, odată ce a existat o trădare, refacerea vechii încrederi este imposibilă. Această poziție exclude posibilitatea ca oamenii să se poată schimba, să poată învăța din greșelile lor și să poată repara împreună aceste greșeli.

După ce s-au liniștit emoțiile, există patru opțiuni:

Părăsești relația și nu te mai uiți înapoi.

Rămâi în relație și nu discuți/nu analizezi ce s-a întâmplat.

Rămâi în relație și permiți continuarea aventurii.

Rămâi în relație și depui efort pentru a restabili încrederea, intimitatea și a dezvolta un plan pentru a te asigura că nu se va mai întâmpla.

În primele trei cazuri, niciuna dintre părți nu are ocazia să învețe din experiență și rămâne cu întrebări fără răspuns, cu resentimente, vinovăție, furie, depresie și pierderea respectului de sine.

Ultima opțiune, în schimb, oferă ambelor părți oportunitatea de a învăța din experiență. Asigură cea mai mare probabilitate de a consolida relația și de a o face să fie funcțională.

Reconstruirea relației

Fii realist cu privire la ceea ce te aștepți. Nu va fi un drum ușor! Cereți ajutorul unui specialist! Vă va ajuta să comunicați, comunicarea fiind una dintre cele mai mari resurse în orice relație, mai ales în cazul unei trădări.

În procesul de reconstrucție a unei relații, după o aventură, vor fi abordate următoarele teme:

Ce a învățat fiecare partener din această experiență și pentru ce își asumă responsabilitatea?

Ce este necesar pentru a restabili încrederea partenerului trădat? Partenerul necredincios va trebui să demonstreze că este demn de încredere și conștient de comportamentul său 100% din timp.

Ce s-a întâmplat, ce a dus la aventură si ce a rezultat din aceasta? Cu sinceritate, este timpul să se vorbească despre nemulțumiri, rușine, frică, tristețe, rănire, furie etc.

Explorarea atitudinilor și comportamentelor sexuale înainte de a reîncepe viața sexuală, încercând să nu ne comparăm pe noi sau pe partener cu celălalt membru al aventurii.

Ce i-ar fi necesar părții rănite pentru a ierta? Dacă te ierți pe tine și pe partener, îți va fi mai ușor să te vindeci și să mergi mai departe. Iertarea înseamnă a-ți oferi ție, relației tale și familiei un viitor liber de povara furiei și a rănilor emoționale

Pentru a-și salva relația, este necesar ca partenerii să-și asume un angajament din toată inima pentru a reconstrui încrederea, dragostea și intimitatea.

Însă această reconstrucție necesită timp, răbdare și ajutor specializat.

De: Nadia Gorduza, fondator Id Therapy Bespoke Treatment Center. Medic, psihoterapeut și business coach, singurul psihoterapeut din România specializat atât în Terapia de Cuplu prin metoda Gottman, cât și în Terapie prin Realitate Virtuală pentru Fobii și Adicții. Este reprezentant al Institutului Gottman din SUA și Virtually Better Inc. USA, cu certificări la nivel național și internațional; a urmat un Executive MBA în Statele Unite.  http://www.idtherapy.ro,nadia.gorduza@idtherapy.ro, +40751 202 272

Foto: Shutterstock

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cât e de stresant să fii părinte
Cât e de stresant să fii părinte

Se spune că este cea mai grea meserie din lume, și, în mod evident, aduce cu sine extrem de multă responsabilitate, dar și emoții senzaționale. Cu toate astea, cât e de stresant să fii părinte?

Citeste
Cum gestionăm relațiile toxice ale copilului nostru adolescent
Cum gestionăm relațiile toxice ale copilului nostru adolescent

Odată devenit adolescent, copilul, treptat, se îndepărtează de noi, iar relația cu el suferă transformări. Prin prisma trăirilor noastre, putem eticheta eronat anumite relații ale lui ca fiind toxice. Iată unde există semnale de alarmă și unde… greșim.

Citeste
Motivele pentru care intrăm și stăm în relații de cuplu toxice
Motivele pentru care intrăm și stăm în relații de cuplu toxice

Este recomandat să ieșim din relații toxice cât mai curând. Dar oare de ce intrăm în ele? Și de ce ne ia, uneori, prea mult timp să le părăsim…? Răspunsuri în continuare.

Citeste
Cum ne putem reface cuplul după o aventură
Cum ne putem reface cuplul după o aventură

Una dintre cele mai grave experiențe pe care cineva le poate trăi este să descopere că partenerul are sau a avut o aventură. Însă asta nu trebuie neapărat să ducă la despărțire.

Citeste
Relații toxice de cuplu provocate de propriul nostru trecut
Relații toxice de cuplu provocate de propriul nostru trecut

Deseori ajungem să intrăm în relații toxice de cuplu datorită experienței proprii de viață. Recreem relațiile cu părinții, căutăm parteneri care se încadrează în tipar sau forțăm relația să ia un anumit curs. Rezultatul este mereu unul nefericit.

Citeste
Ritualurile copiilor din perspectivă psihanalitică
Ritualurile copiilor din perspectivă psihanalitică

Ritualurile copiilor sunt activități repetitive care au o anumită semnificație pentru ei și îi ajută în păstrarea echilibrului psihic. Fie că discutăm despre gesturi repetitive, gânduri sau comportamente repetitive, ne putem referi la acestea cu sensul de ritualuri.

Citeste