Test: Ce anume îți declanșează accese de furie?

www.shutterstock.com
Ce anume te face să îți ieși din fire? Și împotriva cui se îndreaptă cel mai des revolta ta: împotriva ta, a altora, a nedreptăților sau absurdităților? Iată un test care te va ajuta să indentifici sursa supărărilor tale pentru a le controla mai bine și a scăpa de furie.
20%
La restaurant un ospatar nu iti da deloc atentie. Primul tau gand este:
AIsi indeplineste prost obligatiile
BM-a uitat
CNu se sinchiseste de mine
Pentru a-ti calma furia:
AIti acorzi spatiu pentru a te relaxa si a reflecta
BVorbesti cu cineva sau scrii intr-un jurnal cum te simti
CIncerci sa te gandesti la altceva sau sa te implici intr-o activitate
Spre ce ar duce furia ta pe termen lung?
AMizantropie („Adunatura de nimicuri”)
BParanoia („Nu pot sa am incredere in nimeni”)
CDepresie („Este ceva in neregula cu mine”)
Devizul tau:
A„Nu ma intereseaza daca ma plac, vreau sa ma respecte”
B„Nu-mi ajunge sa ma placa, vreau sa ma prefere pe mine”
C„Vreau sa fiu placut/a”
Un amic nu te suna in ciuda mesajelor lasate...
A Esti dezamagit/a „In cele din urma, nu poti conta pe nimeni...”
BTe enervezi pe el „Poate sa faca un mic efort!”
CIti spui „Oare cu ce am gresit? E suparat pe mine?”
Daca furia ta a mers prea departe incat ai vorbit urat:
ATe simti jenata fata de persoana care a indurat proasta ta dispozitie
BEsti furioasa pe problema care te-au adus in aceasta stare
CTi-e teama ca este iremediabil, ca relatia este afectata, pierduta.
Pe o plaja linistita, o familie galagioasa se aseaza chiar langa tine. Iti spui:
AIi pun pe fuga simuland ca as fi nebuna: vorbesc cu prieteni imaginari, scot zgomote ciudate...
BMa duc sa ii intreb daca au de gand sa se aseze si pe prosopul meu!
CNu pot decat sa ma mut putin mai departe...
Recent, ce te-a enervat foarte tare la munca?
AUn esec: nu ai gasit o solutie pentru o problema profesionala
BO nedreptate: un coleg mai putin competent a fost promovat in locul tau
CUn blocaj: nu ai reusit sa spui ce vroiai in cadrul unei sedinte
Un ultim pas
Pentru a vedea rezultatul, te rog abonează-te la newsletter prin următorul formular:
* Prin apăsarea butonului continuă, accepți abonarea la newsletter-ul Psychologies
Esti furioasa pe lume si societate
Te revolta si enerveaza multe lucruri care se intampla in lume: violenta impotriva celor slabi, nedreptatile si prostia in toate formele ei...
Care ar fi idealul tau? Furia ta te face sa vrei o lume diferita de cea care este? Bineinteles, dar nu numai asta. Ceea ce te enerveaza si te face sa-ti iesi din fire este convingerea ca nu este necesar decat un minim de efort din partea tuturor pentru ca viata sa fie mai frunoasa, mai usoara, mai corecta. Ti-ar placea mai putina pasivitate si indiferenta in fata egoismului si a violentei. Vezi furia ca pe o unealta in schimbarea lumii „daca nimeni nu reactioneaza, daca nimeni nu spune nimic, lucrurile vor continua astfel...”.
Acest tip de furie poate fi sanatoasa cu conditia de a-ti canaliza repede aceasta energie enorma in actiuni pentru a schimba ceva, si nu in vociferari interne sau externe. Ne invatam repede sa „ne tinem gura” si intr-un final nu facem nimic din ce ne-am dori. Furia este un bun semnal de alarma, dar calcum care se reinstaleaza dupa aceea, pe termen lung, este carburantul de care avem nevoie pentru actiunile noastre.
Ce ai de facut? Incearca sa accepti „psihodiversitatea” fiintelor umane asa cum accepti biodiversitatea naturii. Sa accepti nu inseamna nici sa aprobi, nici sa renunti: inseamna sa te pregatesti sa reactionezi mai bine, fara sa iti iesi din fire si sa ai accese necontrolate de furie. Reinvesteste energia din furie in motivatie si implicare.
Esti furioasa pe cei din jur
De la micile impoliteturi care pot trece drept lipsa de atentie, la agresivitatea deliberata, tot ceea ce ti se pare ca aduce a lipsa de respect, de consideratie, chiar si in cazul detaliilor, te scoate din fire.
Ai exigente cam mari cand vine vorba de natura umana. Nu ceri sa fii valorizat/a sau admirat/a (desi nu te-ar deranja asta). Esti totusi de parere ca ne datoram unii altora un minim de „bun simt” in relatiile interumane. Consideri ca respectul reciproc este singurul mod de a face posibila convietuirea in grup, societate si faciliteaza buna stare a fiecaruia. Intrucat stima celor din jur este sursa stimei de sine, multe dintre furiile tale sunt legate de aceste rani: sa nu fii respectat poate fi interpretat ca nu ai fi o persoana respectabila... Si nu este niciodata placut sa iti pui intrebari in acest sens.
Risti sa intri in conflicte prea usor. Este firesc sa nu accepti lipsa de respect, dar de multe ori aceasta poate fi neintentionata: neatentie, neglijenta... Intr-o situatie in care furia ta este indreptatita, clarifica acest lucru si ajuta sa schimbi relationarea, in loc sa permiti instalarea resentimentelor sau a ignorarii reciproce.
Ce ai de facut? Ramai atent la relatiile de calitate, bazate pe respect reciproc, dar in cazul in care pot aparea astfel de lezari ale orgoliului (care uneori pot fi interpretari subiective!) incearca intai sa intelegi (ce ar putea sta la baza comportamentului celuilalt?), sa relativizezi (cat de grav este acest lucru pentru mine?) si sa gasesti alte moduri de a interveni: vorbind cu persoana in cauza, exprimandu-ti sentimentele ...
Esti furioasa pe tine
Fie ca ai un esec, sau impresia unuia, fie ca esti criticat/a sau ti se pare, devii furios/furioasa pe propria persoana in primul rand. Esti foarte capabil/a de intelegere si bunavointa fata de cei din jur. Dar pentru tine, doar severitate si exigenta! Uneori acest lucru poate degenera si in impulsuri agresive: simti nevoia de a te pedepsi, de a-ti face rau...
Ai asteptari mult prea mari de la tine. In spatele furiei tale stau fricile: de a dezamagi, de a nu fi la inaltime, de a fi criticat/a. Pui presiune pe tine nu atat din dorinta de a face lucrurile cat mai bine ci din teama de a nu le face prost. De aici si nevoia de a te proteja pentru a nu avea esecuri.
Problema ta este dincolo de perfectionism, absurda si epuizanta. Este stresant sa tii cont mereu de delimitarea intre „bine” si „perfect”. De aici si reteta furiei rapide: stres plus esec. In felul acesta iti consumi energia si devii fragil, intrucat treci printr-o mare destabilizare emotionala intrucat faci loc altor sentimente neplacute precum nelinistea, tristetea, vinovatia...
Ce ai de facut? Pastreaza-ti dorinta de a face cat mai bine ceea ce faci dar ca pe un ideal, nu o exigenta. Accepta-ti imperfectiunile cu un zambet.. nu un rictus. Permite-ti sa evoluezi si tine minte ca un mediu propice acestei evolutii este unul de calm si bunavointa, nu violenta si furie.
Invata sa te intelegi nu sa te pedepsesti. Nu te mai agita si renunta la aceasta agresivitate impotriva ta. Nu spune ca lucrurile se vor rezolva de la sine.. trebuie sa ai tu grija de aceasta.