Now Reading
Inteligența emoțională reduce lupta pentru putere în cuplu

Inteligența emoțională reduce lupta pentru putere în cuplu

Avatar photo

Conform unui studiu pe termen lung a 130 cupluri, s-a descoperit faptul că bărbații care le permit soțiilor să îi influențeze, au căsătorii mai fericite, iar riscul de a divorța este mai mic. Când un bărbat nu dorește să împartă puterea, există o șansă de 81% ca o căsătorie să ajungă la colaps.

 

Dacă în timpul unui conflict critica, defensivitatea, disprețul și interiorizarea apar, înseamnă că un bărbat se opune influenței soției sale și nu dorește să împartă puterea.

Citește și:

Motivul nr 1 de ceartă în cuplu

Divorț amiabil sau terapie de cuplu?

Dar să nu uităm cât de important este, în același timp, ca o soție să-și trateze soțul cu respect și admirație. Exprimarea punctului de vedere nu trebuie să îl jignească pe bărbat.

Cercetările arată că majoritatea soțiilor îi lasă pe soții lor să le influențeze luarea deciziilor, luând în considerare opiniile și sentimentele lor. Datele sugerează că bărbații, de cele mai multe ori, nu le întorc această favoare.

Studiile au arătat că 65% dintre bărbați măresc negativitatea în timpul unei conflict, atunci când răspund negativității tot cu negativitate, în loc să repare greșelile sau să recunoască tentativa soției de a repara pentru a depăși conflictul.

 

Ce pot învăța bărbații de la femei despre inteligența emoțională

Există mitul că bărbații sunt de pe Marte, iar femeile de pe Venus. Chiar dacă este un mit, bărbații și femeile se simt deseori străini unii față de ceilalți.

Acest lucru începe în copilărie. Atunci când se joacă, băieții se concentrează mai mult la câștig și nu la emoțiile lor sau ale celorlalți jucători. Dacă unul dintre băieți este rănit, el este ignorat. La urma urmei, „jocul trebuie să continue“.

La fete, în schimb, sentimentele sunt adesea prima prioritate. Când o fetiță înlăcrimată spune „nu mai suntem prietene“, jocul se oprește și începe din nou doar dacă ele se împacă.

De aceea, jocurile fetelor oferă o pregătire mult mai bună pentru căsătorie și pentru viața de familie, pentru că se concentrează pe relații.

Un soț fără inteligență emoțională respinge influența soției sale, deoarece se teme de pierderea puterii. Și pentru că nu dorește să accepte influența, de fapt nu va fi influent.

Un soț inteligent emoțional este interesat de emoțiile soției sale, deoarece o apreciază  și o respectă. Când ea are nevoie să-i vorbească, el se va opri din ceea ce face și o va asculta.

El va alege să gândească în termeni de „noi“ și nu „eu“. Astfel, calitatea relației lui și viața sexuală vor fi mult mai mari decât ale celui care nu are inteligență emoțională.

Este, de asemenea, un tată mai bun, deoarece nu se teme de sentimente. El își va învăța copiii să-și respecte propriile emoții și pe ei înșiși.
Dr. Gottman numește acest lucru „antrenament emoțional“.

În studiile efectuate de Dr. Gottman, doar 35% dintre bărbați sunt inteligenți emoțional.

 

Cum să accepți influența?

Dr. Gottman este de părere că bărbații care se împotrivesc influenței soțiilor lor, fac acest lucru fără să-și dea seama.

Acceptarea influenței este atât o mentalitate, cât și o abilitate cultivată prin acordarea atenției partenerului în fiecare zi, descoperind zilnic lucruri noi despre el/ea, exprimându-ți dragostea și admirația și acceptându-i ofertele pentru conectare.

Dacă se ajunge la conflict, cheia este să înțelegi punctul de vedere al partenerului tău și să fii dispus/ă să faci compromisuri. Identificați-vă zonele inflexibile și căutați ariile în care sunteți flexibili și de acord.

Acceptarea influenței partenerului este o strategie excelentă pentru a obține mai mult respect, putere și influență.

 

Dorești o căsnicie fericită și stabilă?

Asigură-te că angajamentul față de partener este mai puternic decât angajamentul de a câștiga.

Dacă faci asta, căsnicia ta câștigă!

De Nadia Gorduza, fondator Id Therapy Bespoke Treatment Center. Medic, psihoterapeut și business coach, singurul psihoterapeut din România specializat atât în Terapia de Cuplu prin metoda Gottman, cât și în Terapie prin Realitate Virtuală pentru Fobii și Adicții. Este reprezentant al Institutului Gottman din SUA și Virtually Better Inc. USA, cu certificări la nivel național și internațional; a urmat un Executive MBA în Statele Unite.  http://www.idtherapy.ro, [email protected], +40751 202 272

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top