Now Reading
6 forme de manipulare de care sa te feresti

6 forme de manipulare de care sa te feresti

Revista Psychologies

Te-ai saturat de manipulare? Iata care sunt strategiile preferate de manipulatori. 

 

Catalogarea fenomenului

Cel mai frecvent, informatiile care ne parvin despre manipulare genereaza, mentin si cateodata amplifica imaginea negativa a acesteia.

Lipsa argumentelor intr-o discutie, deseori ajungem sa o explicam astfel, atribuind manipularii orice situatie careia nu i-am putut raspunde corespunzator.

Chiar daca pentru multi dintre noi manipularea ca fenomen, actiune sau efecte, nu se regaseste in preocuparile cotidiene, ea face parte din categoria „rele necesare” si reprezinta un instrument util dezvoltarii individuale.

Ca sa poti sa te feresti de de manipulare trebuie mai intai sa ii intelegi valoarea. Este evident, pentru noi toti, ca de un fenomen, in sinea lui, nu te poti apara, poti insa sa limitezi efectele lui. Asadar, trebuie sa o privim din perspectiva fenomenului, a actiunii, a efectului sau consecintei.

 

Principiile manipularii

Manipularea este o forma de influentare fara a se apela la constrangeri, care are ca scop generarea de comportamente sau actiuni.

Ea nu trebuie confundata cu convingerea, care reprezinta forma de a face pe cineva sa adopte o parere pe baza de argumente si dovezi.

Manipularea este directionata astfel incat rezultatul actiunii sa reprezinte un avantaj de natura materiala, sociala, politica si chiar emotional-sentimentala.

Manipulatorul cauta actiunea-raspuns intr-un timp determinat (de regula scurt) si nu neaparat mentinerea efectului manipularii un timp indelungat.

Raspunsul – avantaj asteptat de manipulator – este cunoscut numai de el, de unde deriva si confuzia in care victima lui raspunde automat, in functie de principiul de manipulare folosit. In cele ce urmeaza vorbim pe scurt despre cele mai des intalnite principii sau arme ale manipularii.

 

Principiul reciprocitatii

Stim cu totii cum ca mai intai trebuie sa oferi si apoi sa primesti. Cand esti victima manipularii dai si dai fara sa stii ca datul tau a devenit un automatism.

Acest principiu se bazeaza pe mecanismul de a rasplati intr-un mod asemanator gestul unei alte persoane.  El aceseaza in constiinta ta acel sentiment de indatorare, de obligatie, care te face sa raspunzi prin rasplatirea favorurilor, darurilor, invitatiilor, etc.

Acest lucru obliga la datorii nedorite, intrucat o persoana iti poate face o favoare nesolicitata si poate declansa astfel schimburi neoneste.

O mica favoare initiala poate produce un sentiment de obligatie ce va fi exploatat spre a obtine o favoare substantiala drept raspuns.

Cum te poti apara de efectele acestui principiu? La prima vedere sansele sunt reduse. Totusi, ai la indemana si un raspuns adecvat.

Respectiv, nu accepta favoruri, nu te multumi in fata unei concesii, asigura-te ca inainte de a ti se da ceva este meritul tau sa il primesti.

 

Principiul consecventei

Consecventa este naturala si adanc inradacinata in noi, ea determinandu-ne o parte dintre actiuni. Este vorba despre dorinta noastra, uneori obsesiva, de a fi si de a parea consecventi cu ceea ce am facut deja.

Odata facuta o alegere, te vei confrunta cu presiuni personale si sociale pentru a avea un comportament consecvent fata de angajamentul luat. Presiunile te vor face sa raspunzi astfel incat sa confirmi deciziile anterioare.

Ce este de facut? Ralph Waldo Emerson spunea „Consecventa necugetata este o gogorita pentru cei cu minte putina”. Cand esti in fata unor situatii noi, chiar daca sunt similare cu experiente anterioare, nu te grabi sa actionezi.

Incearca sa descoperi daca raspunsul sau actiunea pe care te pregatesti sa le formulezi nu sunt mecanice, nu fac parte dintr-un mod obisnuit de te comporta. Consecventa, in general, este folositoare, chiar vitala. Ce trebuie sa eviti este aceea consecventa necugetata automata.

 

Principiul dovezii sociale

Percepem un comportament ca fiind corect intr-o anumita situatie in masura in care ii vedem si pe altii ca procedeaza la fel. Dovada sociala deseori furnizeaza o „scurtatura” pentru a stabili cum sa ne comportam la un moment dat.

Care este calea de scapare? Dovada sociala poate fi asemanata unui pilot automat. Dezavantajele pilotului automat sunt evidente atunci cand sunt introduse informatii incorecte in sistemul de control.

Recunoaste datele incorecte sau contradictorii din ceea ce ti se propune sa faci si rezultatul va fi uimitor. Nu vei fi prins in capcana.

 

Principiul simpatiei

Preferam in totdeauna sa spunem „Da” unei persoane pe care o cunoastem si o simpatizam. Manipulatorul va deveni mai intai simpatic, iar apoi, cand se va asigura de faptul ca este asa, va solicita si te va conduce catre comportamentul raspuns de care are nevoie.

Poti iesi din acest cerc vicios! Observa cu atentie daca simpatia care iti este oferita este potrivita contextului in care te afli.

Daca un strain este mult prea atent cu tine, atunci el va cere cu siguranta atentia inapoi, dar numai dupa ce tu il vei aprecia ca fiind dragut, interesant, cu alte cuvinte il vei gasi simpatic.

Nu confunda, spre exemplu, caracteristicile tehnice ale unui aparat pe care iti propui sa il cumperi cu aspectul si atitudinea vanzatorului.

Urmareste efectul pe care il astepti tu intr-o intalnire de afaceri si nu il modifica in functie de simpatia pe care o starneste cel de la masa negocierilor.

 

Principiul autoritatii

Suntem instruiti inca din copilarie ca supunerea fata de autoritatea potrivita este buna, iar nesupunerea este gresita. Mesajul initial pleca de parinti, educatori, chiar si din poeziile sau povestirile pe care le ascultam la varsta copilariei.

Mai tarziu, mesajul este dus mai departe de catre sisteme precum cel juridic, militar, politic sau administrativ. Supunerea si loialitatea fata de regulile societatii, capata o valoare foarte mare.

Este foarte important sa filtrezi informatia si sa vezi limitele, acolo unde sunt necesare. Antreneaza- te sa recunosti cand trebuie sa urmezi indemnurile autoritatii si cand trebuie sa le rezisti.

Intreaba-te „Are aceasta persoana o autoritate reala?”Cere dovezi de acreditare ale autoritatii si nu te grabi sa raspunzi automat la vederea uniformei. Asigurate ca majoritatea aspectelor de autoritate sunt relevante in cazul tau.

 

Principiul raritatii

Ocaziile par mai valoroase atunci cand ele sunt disponibile un timp limitat. Ideea unei posibile pierderi, joaca un rol important in luarea unei decizii.

Suntem, se pare, mai motivati de gandul ca am putea pierde ceva decat gandul ca am putea castiga altceva de valoare egala.

Sa analizezi chibzuit in astefel de situatie nu este usor. Ce iti ramane de facut este pur si simplu sa te bazezi pe „agitatia” ta interioara ca semnal de avertizare.

Nu reactiona impulsiv si analizeaza situatia, beneficiile reale precum si pierderile concrete ale acesteia. Decizia trebuie luata doar in functie de nevoile tale certe.

 

De Lucian Constantin, psiholog clinician cu drept de libera practica

[email protected]

Facebook: Psihollog Psihollog

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top