Now Reading
Ce este criosauna

Ce este criosauna

Revista Psychologies

Fugim de frig si invocam sezonul cald, sau ne place frigul pentru sporturile de iarna ori bucuria primilor fulgi, care ne duce cu gandul la copilarie. Insa temperaturile scazute inseamna mai mult decat atat, sunt instrumentul principal pentru o terapie controlata, cu beneficii importante pentru sanatate si frumusete, prezenta in cele mai importante centre spa din lume.

 

Aerocrioterapia sau criosauna este o metoda ce consta in racirea simultana a intregii suprafete a corpului uman, in mediu gazos, la o temperatura de pana la -180˚C.

Temperatura medie a corpului omenesc este de 36,5˚C, iar frigul influenteaza mecanismele naturale in masura in care organismul produce caldura necesara mentinerii acestei temperaturi.

Fiecare cm² al pielii contine 14 terminatii nervoase care raspund la rece si doar una-doua care raspund la cald. Receptorii termici cutanati trimit semnale electrice care informeaza despre alterarea echilibrului termic intr-o arie specifica a creierului (hipotalamusul), unde se gasesc centrii termoreglarii.

Contractia initiala a vaselor de sange, urmata de dilatare, creste fluxul de oxigen la nivelul celulelor, imbunatatind functionarea acestora si intensificand metabolismul.

 

Secretul frumusetii

Aerocrioterapia stimuleaza productia de colagen, facand astfel pielea mai stralucitoare si mai ferma, reducand ridurile si celulita.

Pentru ca procedurile determina organismul sa piarda o mare cantitate de energie, in functie de greutatea corporala si de temperatura din cabina, in timpul unei proceduri, un pacient poate „arde“ 150-200 kcal, iar intre proceduri – 1.000-3.000 kcal.

S-a observat ca, in unele cazuri, pacientii care au facut criosauna, au pierdut intre 7 si 10 kg dupa o serie de 20-30 de proceduri. Prin accelerarea proceselor metabolice, tratamentele de infrumusetare devin mai eficiente, existand, in acelasi timp, avantajul reducerii durerii, inflamatiilor sau edemului.

Criosauna mareste rezistenta la efort, iar dupa sport ea ajuta la o refacere rapida si la reducerea febrei musculare, astfel ca se obtin rezultate foarte bune prin asocierea celor doua.

 

Sanatate 

O tehnica destinata prelungirii vietii si corectarii tulburarilor functionale, criosauna este parte a medicinei integrative.

Ea are efect benefic asupra sistemului imunitar intarindu-l, revigorandu-l, asupra sistemului nervos central, reduce stresul. Dupa terapie, somnul este imbunatatit, iar  nivelul de energie necesar in activitatile de peste zi creste – de aceea, criosauna este recomandata celor cu un ritm de viata alert.

In plus, criosauna scurteaza perioada de recuperare dupa boli sau operatii, reduce durerea si faciliteaza kinetoterapia.

 

Baza medicala

Cu efecte analgezice, antiinflamatorii, antireumatice, vasodilatatoare si de relaxare musculara, criosauna imbunatateste rezultatele tratamentelor medicale si reduce necesarul de medicamente.

Cercetatori polonezi, germani, francezi si rusi au demonstrat eficienta aerocrioterapiei in lupta cu bolile sistemului osos si muscular, in afectiunile cutanate, in dereglarile endocrine si psihosomatice.

Aceste efecte sunt rezultatul fluxului crescut de oxigen de la nivelul celulelor, care imbunatateste functionarea acestora si intensifica metabolismul.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top