Now Reading
Adevarul despre numaratul caloriilor

Adevarul despre numaratul caloriilor

Revista Psychologies

Zilnic citim pe spatele ambalajelor de alimente si vorbim despre cate calorii au ele, cate calorii ardem daca alergam sau daca facem o plimbare, cate acumulam cand mancam un mar sau o prajitura, si, bineinteles, cu totii vrem sa stim cate ar trebui sa consumam pentru sanatatea noastra. Iata cum stau lucrurile cu numaratul caloriilor.

 

Se stie deja ca fiecare dintre noi are nevoie de un anumit numar de calorii acumulate zilnic pentru a putea functiona. Totodata, stim ca atunci cand mancam mai mult decat este nevoie, corpul incepe sa depoziteze surplusul sub forma de grasime.

Acelasi lucru este valabil si pentru cazul unui consum numeric mai mic decat cel indicat, corpul fiind nevoit sa arda mai multe calorii decat are in depozitele sale, asa ca vom slabi.

Astfel, este nevoie sa masuram intr-un fel sau altul cantitatea de energie pe care o consumam in fiecare zi, si facem acest lucru cu ajutorul caloriei, care nu este altceva decat un mod de a tine cont de cantitatea de energie de care are nevoie corpul pentru a functiona.

 

Cat reprezinta o calorie

O calorie este cantitatea de energie necesara eliberata care creste cu un grad Celsius un kilogram de apa. Dar ce ne intereseaza pe noi e cata energie ne ofera un anume produs alimentar.

De exemplu, o felie de paine are in jur de 70 de calorii, un mar mediu in jur de 52, o banana aproximativ 105 calorii, si tot asa.

 

Cate calorii ar trebui sa consumam zilnic

Se spune ca media ar fi cam de 2000 de calorii pentru femei, si in jur de 2500 pentru barbati. Dar aceasta estimare este in final doar o medie mondiala.

De ce anume ar trebui sa tinem cont atunci cand dorim sa numaram necesarul de calorii? In primul rand sa facem diferenta intre rata metabolica bazala (necesarul de calorii pentru a functiona – aici intra digestia, respiratia si alte functii de baza) si necesar caloric total (calorii totale necesare si pentru a te si misca).

Dar asta nu este tot, trebuie sa mai tinem cont, in afara de ce varsta avem, greutate, inaltime, si de cata activitate avem intr-o zi, de ceea ce mancam, si de metabolismul fiecaruia.

 

Cum rezolvam numaratul caloriilor

Este evident ca daca avem o activitate fizica mai intensa vom arde mai multe calorii decat 2000 intr-o zi. De exemplu, daca alergi timp de 45 de minute la pas normal, avand in jur de 68 de kg, poti arde peste 450 calorii, daca participi la o ora de zumba peste 600, daca alergi la un semimaraton poate peste 1500 de calorii.

De retinut ca ceea ce se consuma in plus ar trebui sa vina din energia acumulata peste necesarul caloric de a functiona.

Este important sa stim ca ceea ce scrie pe spatele alimentelor reprezinta doar numarul de calorii pe care acel aliment il contine, nu si numarul de calorii pe care ni-l ofera.

Asta inseamna ca daca vom manca o banana, vom obtine pentru 105 calorii ingerate in jur de 94,5 calorii acumulate efectiv.

Asta pentru ca 10% din totalul energiei de baza este folosita de corp pentru digestie, 20%  pentru activitate fizica, si 70 % pentru functiile de baza.

Sunt astfel unele alimente (crude) pentru care corpul are nevoie de mai multa energie pentru a le digera ca telina, gulia, varza, morcovul sau ananasul, care pentru 100g a 30 calorii corpul arde 60 calorii pentru a-l digera.

 

Metabolismul si capriciile sale

In momentul in care ne comparam cu alte femei, observam ca unele norocoase pot sa manance ce vor, iar noi daca mancam un cartof prajit ne-am si ingrasat.

De ce se intampla asta? Nu, nu pentru ca ele sunt doar norocoase, ci pentru ca sunt diferite de noi, avand un metabolism diferit de al nostru.

Unele corpuri sintetizeaza mai bine anumite grupe de alimente decat altele, pentru ca sunt mai atletice (avand masa musculara mai mare arzi mai multa energie ), si poate, de ce nu, chiar mai tinere decat noi (un tanar arzand mai multe calorii decat un om mai in varsta).

Cand dorim sa numaram caloriile necesare fiecareia trebuie sa tinem cont deci de greutate, inaltime, varsta, masa musculara, metabolism, ceea ce mancam si cata miscare facem intr-o zi.

Pentru ajutor putem apela la aplicatii de genul MyFitnessPal, MyNetDiary care ne ofera si posibilitatea tinerii unui jurnal alimentar.

 

De Ana Pantazescu-Ana

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top