Now Reading
Remedii pentru oboseala mentala

Remedii pentru oboseala mentala

Revista Psychologies

Oboseala mentala poate deveni coplesitoare prin semnele ei frecvente: iritabilitate, incapacitate de concentrare, capacitatea de decizie este afectata. Uneori, nici o noapte de somn nu ne ajuta sa ne repunem pe picioare si ajungem sa nu mai facem fata taskurilor zilnice.

 

Invata sa delegi responsabilitatile

Cercetarile arata ca energia mentala ne este consumata, alaturi de puterea de autocontrol, atunci cand ne confruntam cu o avalansa de decizii si taskuri pe care ni le asumam.

Poate parea dificil atunci cand esti obisnuit sa te ghidezi dupa devizul „daca vrei o treaba bine facuta, fa-o tu” dar delegarea te va elibera de o sumedenie de activitati minore, consumatoare de timp si energie, cu care doar te incarci.

In acest sens, o rutina poate fi de ajutor. Renunta la prea multe variatii in anumite sectoare si…keep things simple. Astfel vei include in rutina anumite decizii care iti ocupa timpul si mintea. Iar in privinta taskurilor, implica-i si pe ceilalti.

 

Ia o pauza

Chiar daca ai un program extrem de incarcat, ia cinci minute de pauza in care sa nu te gandesti la ce ai de facut ci, vorba aceea de pe toate gardurile, „priveste cerul”.

Spatiile verzi pot avea un efect pozitiv asupra psihicului, asadar, chiar daca nu iti permiti o plimbare, poti sa privesti o gradina sau copacii.

Pare simplu si neverosimil, dar studiile arata performante imbunatatite la studentii care au aplicat aceste metode pentru a evita stresul si oboseala psihica.

 

Acorda-ti timp pentru relaxare

Daca iti sunt familiare weekendurile in care speli, calci, faci curatenie si practic nu stai locului o clipa, regandeste-ti activitatile astfel incat sa lasi timp pentru tine.

Poate ti se pare complicat sa renunti la activitati „atat de necesare”, dar pe lista prioritatilor reusesti astfel sa uiti cel mai important lucru: pe tine.

Cat timp simti ca epuizarea te-a prins din urma, in mod cert datul cu aspiratorul nu poate fi mai important.

Invata sa iesi din casa, sa te plimbi in parc, sa faci exercitii fizice sau macar sa mergi pe bicicleta, si astfel sa iti ajuti creierul sa se relaxeze si revitalizeze.

 

Citeste

Foarte multi se plang ca nu au timp pentru citit. Timpul este acelasi, iar alocarea lui diferitelor activitati depinde de tine.

Cititul nu este doar o metoda de imbogatire a cunostintelor ci si de detasare de grijile cotidiente, de evadare, de a calatori mental in timp si spatiu.

Este un exercitiu ideal relaxarii mentale pe care il poti practica macar o ora zilnic. Renunta la alte activitati care nu reprezinta urgente si permiteti o mica vacanta de la alte preocupari precum episodul 6000 din Tanar si nelinistit…

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top