Now Reading
Emoțiile și performanța sportivă

Emoțiile și performanța sportivă

Catalin Anghelache
emoțiile-și-performanța-sportivă

Lucrând deja de peste doi ani în cadrul echipei Neuromotrica, fiind expus continuu unui mediu axat pe performanță, am observat că, pe lângă parametri direct măsurabili (forță, viteză, parametri metabolici) apare o puternică influență a emoțiilor. În antrenamentele complementare în care sportivul are de urmărit o sarcină cu feedback în timp real (datele sunt culese la fiecare 30 milisecunde) pe ecranul calculatorului, starea emoțională a sportivului se „vede” foarte clar. Iar dacă această influență apare la sportivi, îmi închipui că la alți oameni influența emoțiilor este cu atât mai mare.

Ce sunt emoțiile și care este motivul pentru care apar

Emoția este un mecanism complex, cu rolul de a modera răspunsul dat în diferite situații. Emoțiile au apărut în urma evoluției din nevoia organismelor de adaptare la diferitele situații, prin modelarea răspunsului la diferitele contexte de pe teren. Astfel, ceea ce era înainte un răspuns automat acum putea fi nuanțat și astfel crește flexibilitatea și implicit și șansele de supraviețuire.

Emoțiile apar în funcție de obiectivul urmărit, preocupări, de starea interioară și de valori.

Au mai multe componente: evaluarea situației (inconștientă, foarte rapidă), răspunsul fiziologic și pregătirea pentru răspuns (Parrott, W. G. (2002).) și sentimentele, care sunt atenționarea conștientului despre evaluarea precedentă. Alături de acestea, mai apar semnalele sociale (care permit celor din jurul nostru să preia informația, fiind în acest fel și ei pregătiți pentru eventualele amenințări).

Astfel, putem conchide astfel că emoțiile sunt folositoare, iar ce poate fi dăunător este răspunsul pe care îl alegem să îl dăm. De exemplu, anxietatea are ca scop creșterea pregătirii pentru eventuale situații amenințătoare din viitor. Această pregătire este în esență folositoare. Ce nu este benefică este persistența în această stare, lipsa „reglării emoționale”, cu toate efectele fiziologice care sunt determinate de către această emoție.

Citește continuarea articolului în ediția de iunie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top