Now Reading
Secrete si minciuni ale geloziei

Secrete si minciuni ale geloziei

Revista Psychologies

Ce este mai insuportabil decat sa te crezi inselat, inlocuit, uitat, negat? Un sentiment greu de marturisit, care ascunde probleme din trecut.

 

Nu cred ca exista persoana care sa nu fi simtit cel putin o data in viata gelozie puternica, taioasa, atroce! La intrebarea „ce m-a apucat“, raspunsul difera, pentru ca gelozia este un sentiment care adesea ascunde frustrari si dorinte secrete, cu o sursa indepartata: copilaria. Dar de multe ori incorect judecata, pentru unii motiv de rusine, gelozia este un aspect pe care trebuie sa il exploram riguros, caci, odata descoperiti monstrii, ne putem lupta cu ei. Si, odata infranti, vom ajunge sa ne simtim mai bine in propria piele si sa construim relatii mult mai sanatoase si mai placute.

 

De unde apare gelozia?

Conform psihanalistilor, nu am fi fost gelosi decat o singura data in toata perioada copilariei. O gelozie atat de mare, incat ne-a marcat viata. In timp ce esti gelos, nu faci decat sa retraiesti acea durere a copilului care nu suporta sa-si vada mama indepartandu-se de el. Dintr-o data, lumea lui se prabuseste, se simte abandonat, tradat. Pentru Lacan, aceasta suferinta este necesara, caci ii permite copilului sa iasa din fuziunea cu mama sa. Dar totul depinde de modul in care aceasta prima rana va fi traita…

 

Gelos pentru ca te simti tu, insuti, infidel?

Ei bine, da, un fenomen chiar destul de obisnuit. Inainte de a se casatori, V. a fost un mare seducator, ce acumula cuceriri saptamanal. Apoi, s-a „cumintit“. Sotia, desigur, este fidela, dar V. e teribil de gelos, iar o simpla discutie inocenta a acesteia cu un alt barbat, pur si simplu il scoate din minti. V. nu face altceva decat sa proiecteze asupra sotiei lui propriile sale dorinte.

Pentru el, dorinta este echivalenta cu realizarea actului, se simte vinovat, isi refuleaza dorinta de a o insela si i-o atribuie ei. Un tip de gelozie definit si de Feud in lucrarea sa Nevroza, psihoza, perversiune si denumit „gelozie proiectata“.

 

Femeile sunt mai geloase decat barbatii?

Nu, dar ele o arata. Spre deosebire de barbati, femeile sunt foarte curioase in ceea ce priveste o potentiala sau reala rivala. Vor sa stie totul despre ea: culoarea parului, dimensiunea taliei, unde lucreaza, tot! Barbatii, in schimb, se afla intr-o stare de negare: „Prietenul meu pretindea ca nu este gelos“, povesteste C, „si era sincer. Dar, intr-o seara, i-am marturisit o aventura nesemnificativa, care se intamplase chiar in prima noastra saptamana de relatie, si dupa aceea a vomitat toata noaptea. «O criza de fiere», zice el!“.

Barbatii raman multa vreme indiferenti apoi, in fata unei astfel de lovituri a realitatii, se prabusesc. La femei, cumva, este invers: ele sunt geloase dintr-o data, chiar daca nu se intampla nimic.

 

Citeste continuarea articolului in revista Psychologies, editia ianuarie 2013.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top