Now Reading
Namolul generator de bine

Namolul generator de bine

Namolul e aproape o comoara nationala de care nu prea stim. Ne explica virtutile sale vindecatoare medicul Iulia Belc de la Ana Aslan Health&Spa, Eforie Nord.

 

Ce ne puteti spune despre terapia cu namol? La ce serveste? Care e istoria ei?

Iulia Belc: Namolurile de rau sau de lac au fost folosite in mod empiric din vremuri antice, in scop tamaduitor sau estetic. In mod instinctiv, oamenii, indiferent de cultura sau civilizatie, au cautat remedii in natura. Acestea, in anumite ritualuri, erau menite sa vindece boli sau sa sporeasca frumusetea si atractia femeilor. Cleopatra, prototipul frumusetii antice, a cunoscut puterea namolului de Nil, iar, ulterior, pe cea a namolului de la Marea Moarta. Intr-o enumerare cronologica, inscrisurile lui Plinius, Dioskorides, Galenos atesta obiceiul oamenilor de a folosi namolul in bai sau cataplasme. In Franta, primele mentiuni despre aceste terapii sunt facute in secolul al XVII-lea, iar cu un secol mai tarziu, in Germania.

Pe teritoriul nostru, primele date istorice sunt consemnate de Diocletian, care se referea la calitatile vindecatoare ale namolului de Techirghiol. La sfarsitul secolului XIX, a aparut primul stabiliment medical pe malul Lacului Techirghiol, iar din anul 1927 incep primele cercetari asupra calitatii namolului din acest lac. Prof. dr. A. Teohari si dr. I. Tataranu au comunicat urmatoarele: „Namolul este un factor activ si are un rol important in schimburile traumale ce se produc in organism si care se manifesta printr-o crestere a hemoglobinei, a globulelor rosii, a indicelui opsonic si a calciului in sange“. Acestia au fost pionierii. Ulterior, au fost facute numeroase cercetari si studii, cu mijloacele vremii, iar, in prezent, colective inimoase de medici, chimisti, biologi, fizicieni aduc dovezi fundamentate stiintific privitor la calitatile acestei „perle negre“, namolul de Techirghiol.

 

Care sunt calitatile primordiale ale namolului, in general, si ale namolului de la Techirghiol, in special?

I.B.: Namolurile sau peloidele sunt substante formate in conditii naturale, in urma proceselor geologice. Ele au o structura fin divizata, iar in amestec cu apa se comporta ca un burete, proprietate numita hidropexie. Incalzite, au capacitatea de a inmagazina o mare cantitate de caldura, proprietate numita termopexie. Aceasta caldura este transmisa profund la nivelul tesuturilor, cu rol de a mbunatati circulatia sangvina, de a relaxa structurile moi periarticulare, cu actiune antiinflamatoare, antioxidanta.

Namolul sapropelic de Techirghiol este unic in Europa prin modul de formare, in conditii naturale, avand o tripla geneza: prin degradare minerala a fitoplanctonului (Cladophora cristalina, o alga cu rol principal in cresterea nivelului de fosfor) si zooplanctonului (Artemia salina, un crustaceu cu rol in filtrare).

Deosebita mineralizare calitativa si cantitativa aduce namolul nostru in topul namolurilor sapropelice. Este bogat in coloizi organici, minerale, enzime. Studii recente au dovedit proprietati antiinflamatoare, antioxidante, imunologice, de crestere a nivelului sangvin de magneziu cu rol important in determinarea nivelului de stres.

Modalitatile de aplicare sunt sub forma de bai cu namol, impachetari generale sau partiale, masaj cu namol. Onctiunile cu namol rece la malul lacului mizeaza pe un alt mecanism de actiune, acela al terapiei contrastante, avand drept efect activarea proceselor de termoreglare, cresterea rezistentei organismului la variatiile de temperatura.

Principalele indicatii pentru aceasta terapie sunt afectiunile osteoarticulare reumatismale, ortopedice, posttraumatice, psoriazisul, afectiunile ginecologice inflamatorii, sterilitatea secundara acestora, sindroamele aderentiale postoperatorii.

 

Ce inseamna de fapt „spa“? Care sunt conditiile pentru ca un spa sa isi merite numele?

I.B.: In ciuda impresiei generale, spa nu este o notiune noua, descoperita de societatea moderna. Spa este un acronim, care provine din antichitate, cand pe frontispiciul termelor romane scria Salute per Aqua, Semper per Aqua (sanatate prin apa). In acceptiune moderna, acestea sunt locuri menite sa readuca starea de bine cu ajutorul unei game largi de servicii, care sa primeneasca mintea, trupul si sufletul printr-o abordare holistica.

Cand spun „minte“, ma refer la dezvoltare intelectuala, capacitate de intelegere a lumii si constiinta. Trup: prezenta fizica, obiceiuri sanatoase si infatisare. Spirit: integrare si conectare, integritate, reflexie si inspiratie… Fara aceasta abordare si fara utilizarea apei ca vehicul pentru realizarea starii de bine, nu putem vorbi despre un adevarat spa.

 

In ce mai consta brandul Ana Aslan? Spuneati ca fabrica a fost cumparata de cehi? Mai e Ana Aslan un brand romanesc?

I.B.: Ana Aslan este un nume foarte cunoscut in intreaga lume. Este o valoare a medicinii romanesti, este femeia care, prin inteligenta, perseverenta, spiritul novator si puterea exemplului, a readus speranta tineretii fara batranete. De numele sau se leaga medicamentul Gerovital H3, numit si „fantana tineretii“. Gerovital H3 reduce activitatea radicalilor liberi, previne distrugerea AND-ului si a peretelui celular. Implicat in procesele redox, stimuleaza regenerarea celulara si amelioreaza activitatea metabolica. Reduce procesele de imbatranire la nivel molecular si reduce aparitia bolilor degenerative cronice de varsta a treia.

De-a lungul timpului, mii de oameni, printre care si mari personalitati ale vremii (precum Salvador Dali, generalul De Gaulle, Marlene Dietrich) au incercat acest tratament. Pacientii nostri, in special straini, ajunsi octogenari si chiar nonagenari cu o stare fizica excelenta, revin an de an in centrul nostru, fiind dovada vie a efectelor acestul medicament romanesc… ca tara de obarsie. Din pacate, acest medicament nu ne mai apartine, chiar daca este produs in tara noastra, dar intr-o fabrica si de catre un concern de companii farmaceutice straine: Zentiva, unit cu Sanofi-Avensis.

 

Dar care sunt calitatile de neinlocuit ale produselor cosmetice Ana Aslan? Sa le folosim pentru ca sunt romanesti sau pentru ca sunt foarte eficiente?

I.B.: Prima crema Gerovital H3 a aparut pe piata in anul 1967. Ana Aslan a incredintat dreptul de productie a cremelor sale Fabricii „Farmec“, a fost consilierul stiintific si a ramas patronul spiritual al acesteia. La ora actuala, exista o imensa diversificare a acestora, pentru toate tipurile de ten, pentru toate problemele legate de par si unghii. Aspectul luminos al tenuui, textura regenerata si tonica, hidratarea, corectarea imperfectiunilor sunt numai cateva rezultate in urma utilizarii cremelor Gerovital sau Aslavital. Strainii sunt, in continuare, interesati de aceste produse si, din pacate, au mai multa incredere in ele decat romanii. Le recomand cu multa incredere, nu cred ca vor de¬zamagi.

 

In ce sens e vizibila diferenta de eficienta pe care o vad clientii straini care au vizitat, sa zicem Karlovy Vary, si acum vin la Techirghiol? De ce e mai eficient tratamentul la noi?

I.B.: La Eforie Nord, in oaza noastra de sanatate aflata la ingemanarea Lacului Techirghiol cu marea, ducem mai departe traditia balneologiei romanesti, inarmati cu pricepere, spirit novator si daruire. Stim sa abordam complet si complex fiecare client sau pacient, stim sa-i identificam problemele, prioritatile si sa-l ajutam sa-si indeplineasca aspiratiile. Evaluare clinica si functionala, evaluarea obiceiurilor si deprinderilor de viata, a dorintelor, motivatiilor si asteptarilor pacientilor nostri conduc la crearea unui program individualizat, menit sa obtina relaxare fizica si psihica, sa faca profilaxie, tratament si reabilitare. Ne straduim sa aducem argumente individualizate pentru o viata sanatoasa facand pledoarie pentru miscare, alimentatie sanatoasa si moderatie in toate.

 

Care sunt cele mai cerute terapii de frumusete? Sunt si barbatii interesati de acest segment?

I.B.: Toata lumea vrea sa-si pastreze tineretea, sa estompeze trecerea anilor, sa reduca ridurile, centimetrii din circumferinta ori sa capete un aspect mai tonic al corpului – in concluzie, tratamentele antirid, anticelulitice si de scadere ponderala. La ora actuala, exista foarte multe produse destinate esteticii, alegerea parcimonioasa, profesionalismul si calitatea produselor fac diferenta serviciilor oferite. Clientii sunt de toate varstele, femei si barbati. Din acest motiv, oferta noastra este larga, pentru a putea cuprinde toate tipurile de probleme si pentru a putea creste gradul de satisfactie a clientilor.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top