Now Reading
Exista egalitate intre femei si barbati?

Exista egalitate intre femei si barbati?

Femeile moderne se bucura de aceleasi drepturi ca si domnii in viata sociala si in relatia de cuplu? Dar cum functioneaza, de fapt, aceasta egalitate intre femei si barbati? Iata cateva raspunsuri.

 

 

Femeile si-au castigat de-a lungul timpului tot mai multe drepturi si au dobandit egalitatea mult ravnita intre sexe. Dar suntem cu adevarat pe picior de egalitate cu barbatii? Iata care este de fapt statutul femei moderne in lumea de astazi.

 

Relatiile sociale

In intreaga societate contemporana, avem libertatea sa ne construiam viata dupa placul nostru, sa ne alegem domeniul in care vrem sa lucram, sa decidem singure in privinta partenerului de viata potrivit pentru noi sau a prieteniilor pe care le legam. Aceste lucruri fac parte astazi din normal, dar stim cu totii ca nu a fost dintotdeauna asa, cum nu a fost nici egalitate intre femei si barbati.

Din punct de vedere al carierei, domnii sunt cei care ocupa intr-un procent mai mare functiile importante de conducere, dar noi suntem mai creative decat ei si avem un nivel mai mare de flexibilitate si perseverenta.

Chiar daca drepturile si libertatea femeilor au castigat mult teren in lumea dominata de barbati, in unele tari exista si astazi legi impotriva lor. Marturia unei femei valoreaza jumatate din cea a unui barbat, nu are voie sa conduca masina si nici dreptul sa mearga la un loc de munca fara aprobarea sotului.

 

Egalitate intre femei si barbati in cuplu

Prin modurile de gandire, de vorbire si comportament, suntem libere sa fim asa cum credem de cuviinta si sa ne satisfacem propriile nevoi. Pentru ca, nu-i asa, in relatiile de cuplu moderne, egalitatea intre femei si barbati este dezbatuta si stabilita de ambii parteneri? In sensul ca fiecare isi aduce aportul stabilit, fara prejudecati si constrangeri.

Emanciparea ne da dreptul sa fim mai mult decat iubite, sotii sau mame si sa beneficiam de timpul nostru asa cum vrem. De asemenea, statutul nostru de femei singure nu mai este aspru judecat, asa cum se intampla in vremurile de demult, ceea ce ne permite sa fim independente atat emotional, cat si financiar.

Discriminarea nu ocoleste toate relatiile de cuplu daca vorbim de tari in care femeile nu au voie sa iasa din casa fara permisiunea barbatilor lor sau dreptul sa ceara divortul. Mai grav este ca exista inca forme de abuz fizic si psihic greu de imaginat, dar pe care ele sunt nevoite sa le suporte chiar din partea celor ce ar trebui sa le protejeze si sa le iubeasca. In aceste cazuri, conceptul de egalitate intre femei si barbati este unul mult prea indepartat.

 

 

Citeste si:

Cine sufera mai mult dupa o despartire, barbatii sau femeile?

Rezolvarea de probleme: de ce barbatii si femeile au solutii diferite

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top