Now Reading
5 fapte surprinzătoare despre somn pe care nu le-ai știut niciodată

5 fapte surprinzătoare despre somn pe care nu le-ai știut niciodată

Revista Psychologies
5-fapte-surprinzătoare-despre-somn-pe-care-nu-le-ai-știut-niciodată

La fel ca menținerea unei diete sănătoase, consumul de apă sau exercițiile fizice regulate, un somn de calitate în fiecare noapte este o componentă importantă a stării de sănătate generale. În timpul somnului, corpul efectuează o serie de procese de reparare și întreținere care afectează aproape fiecare parte a corpului. Ca urmare, un somn odihnitor poate avea un impact uimitor asupra corpului tău atât la nivel mental, cât și fizic.

Posibil că petreci mult timp în dormitorul tău, dar cel mai probabil nici nu-ți dai seama. Pentru majoritatea dintre noi, un pat dormitor este ultimul lucru pe care îl vedem la sfârșitul zilei și primul lucru pe care îl vedem când ne trezim. Seara ne întâmpină căldura primitoare a patului nostru, dar nici nu ne gândim prea mult la ce ne rezervă istoria dormitoarelor. Am alcătuit o listă cu cele mai surprinzătoare fapte despre somn, dormitoare și paturi care ar putea să te intereseze și să te învețe câteva lucruri noi.

  1. Un pat dormitor poate fi mai mult decât un loc pentru odihnă; poate fi și o mașină excelentă de antrenament. Ai crede? Ar trebui! În 1932, doctorul Stauffer, a cărui soție trebuia să se recupereze după o boală gravă, a inventat o mașină specială numită „Canapeaua Stauffer”. Acest dispozitiv necesită pur și simplu să stai întins, în poziții destul de incomode, poziții care folosesc diferite grupe de mușchi pentru a le susține. În vremurile moderne, acest dispozitiv este utilizat în tratarea osteocondrozei.
  2. Cel mai mare pat dormitor cunoscut a fost făcut în jurul anului 1590 pentru un hotel din Ware, comitatul Hertfordshire, Anglia. Se spunea că Great Bed of Ware putea găzdui cel puțin opt persoane și avea o lățime de peste trei metri. Probabil, Great Bed of Ware a fost creat ca o atracție turistică și a devenit foarte popular printre călători, mulți dintre care chiar și-au sculptat numele peste tot. Acest pat uriaș de dormitor este menționat chiar și în „A douăsprezecea noapte” a lui Shakespeare, precum și în alte câteva piese ale perioadei.
  3. Cea mai mare colecție de paturi i-a aparținut regelui Ludovic al XIV-lea al Franței. Regele a fost norocosul proprietar al 413 articole! Fiecare pat dormitor era unic și avea un design diferit. De asemenea, nu este greu de calculat cât timp i-ar fi luat suveranului să doarmă pe fiecare dintre ele: 1 an, 1 lună și 18 nopți.
  4. În zilele noastre, oamenii sunt obișnuiți să se culce noaptea și să se trezească dimineața. Cu toate acestea, anumite tipare de somn au dispărut și sunt de mult timp date uitării. Potrivit profesorului Alexandra Harris, în Evul Mediu, a existat o perioadă în care oamenii din Marea Britanie se culcau în mod tradițional la 21:00 și se trezeau la miezul nopții. Acest pui de somn de trei ore a fost urmat de o perioadă de veghe în care oamenii au mâncat, au citit, au socializat, au lucrat, au meditat și s-au rugat. Această pauză a fost considerată unică, deoarece era exact momentul în care creierul era marcat de o activitate crescută. După o perioadă de veghe, care a durat aproximativ o oră, oamenii se întorceau în patul din dormitor și se odihneau până în zori.
  5. Un prieten de-al lui Mark Twain s-a plâns odată scriitorului că îi era frică să doarmă, deoarece credea întotdeauna că e cineva sub pat dormitor. „Nu vă fie teamă”, a răspuns Mark Twain, „tăiați doar picioarele patului”. Această glumă a lui Mark Twain evidențiază abordarea sa ironică și plină de umor de a face față somnului agitat.

Lista de fapte distractive și unice despre dormitor și somn este nesfârșită! Dormitorul este probabil unul dintre cele mai importante locuri din orice casă. Aici ne recuperăm după o zi grea de muncă, ne relaxăm și ne bucurăm de un somn odihnitor și sănătos. Când vine vorba de mobilarea unui dormitor, fiecare detaliu contează, deoarece experiența de somn depinde de o serie de factori, printre care calitatea unui pat dormitor, a saltelei și chiar a lenjeriei de pat. Încearcă chiar și accesorii de dormit, noi invenții și tendințe pentru o odihnă cât mai relaxantă și reparatoare.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top