Now Reading
Factori care deteriorează o căsnicie

Factori care deteriorează o căsnicie

Iubirea nu garantează succesul unui cuplu. Pentru a trece proba timpului, există ingrediente la fel de importante. Iată care sunt factorii care deteriorează o căsnicie și ce avem de făcut.

Citește și:

Matchmaking – o altă variantă de a găsi iubirea

Cum negociem dorința unui singur partener de a avea copii

Atunci când doi oameni sunt într-o relație, fie că este sau nu una oficializată civil sau religios, există momente în care comportamentul și faptele unuia dintre parteneri pot să aducă prejudicii relației și chiar să arunce o umbră serioasă de îndoială asupra viitorului acesteia.

Deși, bineînțeles că și cele mai mici gesturi ale partenerului pot să fie deranjante, în articoul de față ne vom referi la grupele de motive din cauza cărora se deteriorează o relație de cuplu: conflictele nediscutate, problemele financiare, infidelitatea, ritmul diferit de dezvoltare personală al partenerilor și, implicit, planurile de viitor divergente.

 

Infidelitatea

Poate unul dintre cele mai dureroase momente ce pot apărea într-o căsnicie este infidelitatea unuia dintre parteneri, cu un impact extrem asupra relației de cuplu.

Acest impact se explică  prin profunzimea concepțiilor despre viață și despre celălalt pe care infidelitatea le cutremură din temelii: faptul că tocmai persoana cea mai importantă din viața partenerului, persoană în care avea cea mai mare încredere, este cea care face acest rău.

E important de precizat că infidelitatea unuia dintre parteneri poate acoperi o plajă de comportamente și acțiuni ce ies din sferă fidelității față de partener, de la o intimitate a cumunicarii, trecând printr-o intimitate emoțional-afectivă (non-sexuală) și până la infidelitatea sexuală, pe care de multe ori o confundăm cu ideea de infidelitate. 

Partenerul înșelat se confruntă cu o multitudine de sentimente negative: furie, șoc, tristețe, vinovăție și neputință. Toate aceste îl aduc în punctul în care se poate simți paralizat, incapabil de înțelege ce se întâmplă cu el și de a merge înainte.

 

Conflictele nediscutate

Comunicarea menține relațiile de dragoste puternice și sănătoase. Indiferent cât de intens este nivelul de afecțiune, atunci când cuplurile nu mai comunică, dragostea și pasiunea pe care au avut-o odată unul pentru altul dispare ca un fum.

Atunci când unele dintre cuvintele, faptele și alegerile partenerului nu se potrivesc cu ceea ce noi dorim, iar a pune pe masă conflictul ni se pare că este inutil, gândiți-va că fiecare problemă nediscutată, nerezolvată pune un zid între parteneri, un obstacol în calea comunicării în cuplu.

Pe termen lung, aceste ziduri vor determina partenerii să fie critici în mod agresiv unul cu altul și să fie în defensivă de fiecare dată când este deschis un subiect sensibil despre cuplu. 

Partenerul va concluziona în acest caz că sentimentele și gândurile sale nu sunt auzite sau că acestea chiar nu contează pentru partenerul de cuplu. Acest tipar de “ne-comunicare” se cronicizează într-o permanantă evitare a discuțiilor în cuplu, pe fondul temerilor, supărărilor și frustrărilor acumulate.

 

Problemele financiare

Un stres semnificativ asupra oricărei relații de cuplu îl determină lipsa de resurse cu care se confruntă partenerii.

Atunci când unul dintre parteneri se confruntă cu o boală incapacitantă, șomajul sau alte aspecte legate de muncă, totodată îi scad și stima de sine, starea de bine generală și se poate ajunge la o izolare prin limitarea capacității cuplului de își continua viața socială.

La celălalt capăt al spectrului, alte cupluri, din cauza problemelor financiare și din teama de a-și pierde locul de muncă, lucrează mai mult ceea ce duce implicit la reducerea progresivă a timpului pentru activitățile de cuplu. Acest lucru la rândul său pune un plus de stres și presiune asupra relației.

 

Ritmul diferit de creștere și dezvoltare personală

Dacă la începutul unei relații partenerii sunt atrași atât de similaritățile cât și de diferențele dintre ei, pe măsură ce timpul trece și se cunoasc mult mai bine, se poate întâmpla ca ceea ce a fost ușor de înțeles și acceptat la începutul relației să devină un disconfort major și un impediment pentru continuarea vieții de cuplu.

În timp ce da, unii oameni se schimbă mai mult sau mai puțin pe parcursul relației, asta se întamplă pentru că persoana își dorește această schimbare.

Însă încercarea de a-l schimba pe celălalt prin ironie, presiuni verbale, sugestii sau atitudini critice repetate va declanșa doar discuții ostile ce îl vor face să se simtă insuficient și implicit vor răni relația de cuplu.

Ca exemplu, nașterea unui copil este o adevărată binecuvântare pentru orice cuplu. Cu toate acestea, copilul va afecta echilibrul deja stabilit pentru că nu mai sunt doar două persoane.

Dacă cei doi parteneri nu sunt de acord cu privire la o modalitate de a crește și educa copiii, relația acestora va avea de suferit.

 

Divergența planurilor de viitor

Primul indiciu este atunci când partenerii nu mai reușesc să înțeleagă asteptările de la viată ale celuilalt, scopurile și motivele acestuia. Alteori, pur și simplu, deși înțeleg toate cele de mai sus, nu mai sunt de acord cu acestea și nu își mai pot susține partenerul în atingerea acestora.

Scopul în viață variază în funcție de fiecare individ, deoarece în timp ce unii nu-și doresc nimic mai mult decât să înceapă o familie, alții au mai multe aspirații orientate spre carieră.

Deși poate exista loc pentru amândouă în familia modernă, este esențial ca fiecare individ să înțeleagă nevoile partenerului său și să lucreze împreună pentru a le atinge.

Dacă nu este posibil, este important ca el să fie sincer cu partenerul său, să discute aceste aspect și să decidă să pună capăt relației dacă așteptările nu mai pot fi îndeplinite în cuplu.

Oricare ar fi dificultățile pe care cuplul vostru le parcurge, este important să vă aduceți aminte că o oră de discuție deschisă cu partenerul poate să repună relația pe făgașul corect.

Iar dacă simțiți că aveți nevoie de ajutor pentru ca această discuție să decurgă constructiv și fără blocaje, puteți apela la un specialist în cadrul unei ședințe de consiliere de cuplu.

 

De Alex-Octavian Caciuloiu, psihoterapeut experiențialist cu practică privată la Centrul Psihomedeor, formare EMDR- nivel A, competențe în psihotraumatologie și consiliere de cuplus Tel.: 0723.590.365

 Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top