Now Reading
Cine se indragosteste mai repede?

Cine se indragosteste mai repede?

Revista Psychologies

iubire, cuplu


Psihologia seductiei: iubire, cuplu, copii, familie. Dar totul porneste de la un coup de foudre. Cine cade primul victima insa? Barbatii sau femeile? Filmele spun ca femeile cad in lat mai rapid dar nu e deloc adevarat.

Se spune ca femeile se indragostesc mai repede! Nu fiti prea sigur de asta, deoarece studiile arata altceva. Kanin, Davidson si Scheck (1970) au pus urmatoarea intrebare simpla catorva sute de tineri care se credeau indragostiti: “Cand v-ati dat seama ca sunteti indragostit?”

Raspunsurile au aratat ca barbatii s-au aratat a fi indragostiti mai devreme decat femeile: 20% dintre barbati au declarat ca au simtit ca sunt indragostiti la a patra intalnire, fata de 15,8% dintre femei. Dupa 20 de intalniri, doar 30% dintre barbati afirmau ca sunt inca indragostiti, fata de 43% femei.

Prin urmare, barbatii se indragostesc mai repede decat credem. Se stie ca ei au o viziune mai realista asupra iubirii, mai putin focalizata pe aspectele practice sau pe elemente precum pozitia sociala si veniturile femeii.

Nu acelasi este si cazul femeilor. Ei se arata a fi mai exclusivi in dragoste deoarece, daca cerem cuplurilor casatorite sa declare pe cine iubesc mai mult dintre sot, frate, prieteni si parinti, barbatii va vor raspunde imediat ca pe sotie, pe cand sotiile vor oscila intre cea mai buna prietena si sot.

Cum femeile se expun mai multor riscuri daca gresesc, lasa sa treaca o perioada inainte de a se lasa dominate sentimental. Cand este vorba despre un cuplu format, femeile sunt majoritare (70%) in luarea deciziei de a se desparti sau de a divorta.

Inca o metoda de a limita daunele in cazul unui esec sentimental. Ele suporta mai bine aceste evenimente, riscurile de depresie si de sinucidere fiind mai ridicate la barbati decat la femei, dupa separarea vietii in comun. 

Psihologia seductiei, Nicolas Gueguen, Editura Polirom

Mai multe despre seductie, in cartea
Psihologia seductiei. 100 de experimente pentru intelegerea comportamentului in dragoste
de Nicolas Gueguen

Editura Polirom, 2008

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top