Now Reading
Copiii, parintii si sexul pe ascuns

Copiii, parintii si sexul pe ascuns

Revista Psychologies

Atunci cand copilul da buzna

Uneori, inca de la nastere, cei mici impun parintilor un ritm anarhic. De aici incepe totul si se instaleaza dezechilibrul. Cuplul se transforma in familie si unii parinti in „bebe-maniaci“. Regatul bebelusului e instaurat. In anumite cazuri, din cauza oboselii sau comoditatii, copilul este adus in patul conjugal, devenind automat piedica raportului sexual dintre parinti. Rolurile se inverseaza: el ocupa tot spatiul si timpul parintilor, iar acestia nu se mai pot bucura de intimitate.

Stabileste ceea ce e interzis

Copilul creste, incepe sa mearga singur, cateodata chiar spre patul parintilor. „Intr-o noapte, tarziu, cand eu si Dan faceam dragoste, ne-am dat seama cu groaza ca fiul nostru in varsta de 7 ani statea langa pat si ne privea“, isi aminteste Cristina, inca socata de momentul critic. Freud a comentat si analizat aceste „scene primitive“ – parintii, ingrijorati de a nu fi vazuti in timp ce fac dragoste si mai ales vrand sa il scuteasca pe copil de asemenea situatii, pot dobandi o adevarata inhibare sexuala. „Nu pot sa ma relaxez cand e toata lumea acasa, sa vreau sa fac amor cu sotia mea. Stau ca pe ace“, marturiseste Ovidiu, tatal a trei copii de 12, 10 si 6 ani.

Situatia are si o latura paradoxala: nereusind sa faca dragoste din cauza ca sunt prin preajma cei mici, rolurile se schimba, si parintii devin copii. Cum sa (re)definesti statutul? In primul rand, copiii nu ar trebui sa intre in camera parintilor fara sa li se dea voie. La fel si in cazul parintilor – nici ei nu trebuie sa intre in camera copiilor fara sa bata la usa.

Este o problema de respect si de intimitate. Numai ca, de regula, un copil este vazut ca fiind cel mai important din familie, controland viata tuturor. Iar odata ce a dobandit putere, nu i-o mai poti lua inapoi – o regula simpla umana. Si sa nu uitam ca purtarea adolescentului de mai tarziu isi are radacinile in copilarie…

Pentru ca fiecare sa aiba locul sau bine delimitat in familie, solutia este confruntarea. Cuplul tata-mama trebuie sa stie sa se impuna, sa-i spuna „nu“ copilului, sa nu ii indeplineasca toate dorintele. Astfel, cuplul va avea un spatiu numai al lui, in care isi va putea permite sa se exprime. Adultii au nevoie sa invete, ei insisi, despre ce inseamna sexualitatea si intimitatea. Altfel, este foarte greu sa nu isi influenteze negativ copilul.

Daca parintele are carente educative grave, daca are ganduri distorsionate cu privire la aceste subiecte, poate face mari greseli vizavi de copil. Sunt parinti care sunt surprinsi de catre copii facand dragoste si care apoi nu mai dau nicio explicatie. Iar copilul va deveni mai tarziu adultul care merge la psihoterapie, cu disfunctii sexuale destul de mari.

Impune respectul

Au devenit adolescenti – lucrurile se complica. Pe langa riscul de a-i soca sau de a le starni curiozitatea, se adauga si acela de a le suporta comentariile sarcastice. Astfel, fiul de 16 ani al Mariei (43 ani), intr-o dimineata, la micul dejun, spune: „Voi, batranii, inca mai faceti dragoste?“. Tinerii practic bifeaza tot ceea ce isi doresc: sa umble prin sufragerie sau bucatarie la orice ora, sa se culce la rasaritul soarelui, etc. In asemenea conditii, cum sa mai ai un moment erotic? Iar adultii se transforma in niste adolescenti care se iubesc pe ascuns sau pleaca intentionat de acasa cu acest scop. Cumva, parca ajung sa le ceara voie copiilor sa faca sex.

Reversul medaliei exista intotdeauna: copilul se simte tradat, pentru ca stie ca parintii lui au momente de intimitate si dragoste in care el nu are ce cauta! Din fericire, aceste episoade ii ofera mai tarziu posibilitatea de a-si crea propriul teritoriu. Acestea fiind spuse, parintii trebuie sa fie atenti ca viata lor sexuala sa nu ii deranjeze pe copii. Respectul trebuie sa fie reciproc. Daca adultii nu au grija la felul cum se manifesta sexual, ei pot afecta destul de serios intimitatea copiilor.

De aceea, trebuie sa fie foarte atenti. Dar nici sa exagereze. Cand interdictiile sunt definite in mod clar, e perfect, nu exista conflicte. Problema este sa ajungi sa pui limite cand tendinta catre permisivitate este foarte mare. Daca nimic nu functioneaza, usa incuiata cu cheia ar fi de folos. Copiii, obisnuiti cu dragostea oferita de parinti, descopera si inteleg faptul ca viata lor este diferita de cea a adultilor si ca trebuie sa o respecte. Acest lucru le va permite ca, mai tarziu, sa-si dezvolte propria sexualitate.

Adultii, despre sexualitate si intimitate

Psihoterapeutul Cristiana Alexandra Levitchi ne explica cum sa evitam sa fim surprinsi de catre copii: „este nevoie sa spunem de la inceput ca ar fi de dorit sa nu se ajunga la surprinderea parintilor. Iar educatia (sexualitate, sex, intimitate, limite) este esentiala si se face din primele momente ale vietii. Copilul este interesat de corpul lui de la nastere. El intai cunoaste lumea prin simtul tactil, prin miros, gust. Deseori isi atinge organele genitale, si parintii se sperie, il cearta spunandu-i ca nu este bine.

Astfel, copilul incepe sa se rusineze, sa se ascunda, ducand mai tarziu, ca adult, la inhibitii sexuale si alte disfunctii sexuale. Copilul incepe sa puna intrebari despre sexul lui si al altora destul de devreme. Este nevoie sa i se raspunda la orice intrebare despre sex firesc, sincer si pe intelesul lui. Nu ar fi de dorit ca o femeie si un barbat care se iubesc si care au un copil sau mai multi sa se fereasca de gesturi tandre in fata lor. A te saruta si a te imbratisa face parte din normalitatea de cuplu, din educatia emotionala a adultului de mai tarziu.

Asta nu inseamna ca este recomandat ca parintii sa se plimbe goi in fata copilului, sa doarma in pat cu el, sa faca dragoste in fata lui… Educatie inseamna si limite. A spune ca sarutul pe buze se infaptuieste
doar de catre adulti, nu si intre copii sau intre copii si adulti. Educatie inseamna sa i se explice celui mic cum se fac copiii. Aceasta problema exista in mintea fiecarui copil si este nu numai ineficient, ci si pueril in a-l minti. Copilul are nevoie de o camera separata de cea a parintilor si de intimitate, la fel ca cei doi adulti.

Deseori, tatal este cel care poate mai usor sa impuna limitele, dar in unele familii acest rol ii revine mamei. Nu este nimic rau sa ii spui copilului la orele 20: «Acum, tu mergi in camera ta, chiar daca nu adormi imediat. Citesti, te joci etc., iar eu si mama ne retragem in camera noastra. E timpul nostru. Uite paharul cu apa».

Daca nu se face acest fel de educatie, daca exista in familie mame hiperanxioase, care au tendinta de a dormi cu copilul, este posibil ca acel copil sa devina anxios cand se afla singur in camera si sa incerce sa intre in camera parintilor. Daca parintii nu au impus limite, daca nu i-au explicat nimic copilului, daca fac dragoste fara precautii, atunci este posibil sa se trezeasca cu copilul in camera, cu ochii cat cepele, incepand sa planga.

De ce? Pentru ca deseori in ochii unui copil actul sexual pare agresiv si gemetele le asociaza cu agresiunea. El intelege ca mama e agresata de tata si va avea o imagine disfunctionala despre sexualitate. Ceea ce nu il va ajuta deloc in propria viata sexuala. Copilul trebuia sa stie deja ca adultii se iubesc, cum, si ca nu se intampla nimic rau. Parintii se pot simti rusinati sau, de ce nu, responsabili pentru ca nu au dat explicatiile necesare.

Iar „la timp“ inseamna atunci cand intreaba copilul. Nu inseamna ca cel mic va face sex de la 5 ani pentru ca i s-a explicat ce e aceea «sexualitate» sau «sex». Daca intr-o familie nu se respecta intimitatea, inclusiv parintele sa ii respecte linistea copilului cand se joaca, atunci nici copilul nu va respecta limitele impuse de parinte.

Nu este responsabil copilul pentru ca intra fara a bate, ci parintele care nu i-a explicat regulile si limitele.
Pe de alta parte, un parinte care intra in camera unui adolescent fara sa bata la usa savarseste un abuz. (La cabinet si la spital recomand o carte pentru parinti si copii: Sexul povestit celor mici – Editura Prut.)“

Editare de Catalina Cristescu

Foto: Happy kid behind door

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top