Now Reading
Cum eviți certurile în cuplu. Soluții pentru armonie în relație

Cum eviți certurile în cuplu. Soluții pentru armonie în relație

Revista Psychologies
cum-eviți-certurile-în-cuplu-soluții-pentru-armonie-în-relație

Orice cuplu se ceartă. Până la urmă, suntem oameni diferiți și este inevitabil să nu apară conflicte. Important este cum le gestionăm și dacă le lăsăm să ne afecteze relația.

Cu toate că e normal să mai existe certuri în cuplu din când în când, atunci când ele sunt prea dese, e semn că există un conflict mai mare decât cel care a declanșat cearta. Așadar, vorbim astăzi despre cum gestionăm acel conflict, ca să evităm certurile și să avem armonie în relație.

De multe ori, de vină pentru certurile în cuplu sunt împrejurimile. Accesul la informații, tentațiile pe care le avem cu toții, alte persoane care pot interveni în relație, influența familiei și a prietenilor, toate pot crea conflicte interne într-un cuplu care este, aparent, bine închegat. Statisticile spun că unul din trei cupluri căsătorite divorțează. Însă, nici în celelalte două situația nu este așa strălucită, deoarece multe cupluri aleg să-și continue drumul împreună din confort, obișnuință sau de teama influenței asupra copiilor.

Așadar, pentru a înțelege mai bine cum apar certurile în cuplu, trebuie să fim atenți la împrejurări. Prima regulă pentru a evita cearta în cuplu este…

Studiază circumstanțele

Am cunoscut cupluri care s-au certat destul de grav, din cauza modului în care au gestionat conflicte cu alte persoane. De la simplul gest prin care o altă femeie îi face ochi dulci partenerului și el îi răspunde, până la acțiuni mai complexe în care sunt implicați cei doi precum organizarea nunții sau schimbarea domiciliului. Totul ține de modul în care fiecare partener gestionează situația și demonstrează în fața celuilalt că le apără interesele.

La toate acestea, se adaugă oboseală, stres, perioade dificile hormonale, nervi și supărări de moment. Poate că bărbatul nu știe să monteze un dulap cumpărat online sau să repare ceva prin casă, iar femeia nu știe să gătească felul lui preferat. Aici, prima reacție poate fi de supărare și să apară cearta. De aceea, o altă regulă de aur pentru a evita cearta în relație este…

Tratează totul cu calm

Persoanele impulsive au tendința de a lansa acuzații, replici dure, atacuri care pot răni pe termen lung. O soluție elegantă de a evita astfel de certuri este să nu intri imediat în conflict, ci să lași puțin timp să treacă. Oricât de nervos ai fi, nu te descărca pe partener, căci nu e vorba doar de ceea ce simte pe moment, ci de ceea ce va simți pe termen lung.

Vorbele sunt cele mai periculoase unelte, într-o relație. Ele pot răni atât de ușor, și pot crea cicatrici ce nu se vor mai vindeca. Cu toate că la suprafață totul pare frumos, amândoi zâmbesc în pozele din vacanță de pe Instagram, dedesubt se pot ascunde răni adânci, netratate la timp.

Și de ce să ajungem să fim nevoiți să le tratăm când le putem evita?

Redu tonul vocii, ascultă mai mult

Multe dintre certurile în cuplu evoluează în sens negativ pentru că, cei doi vorbesc tare unul cu celălalt, și nu se ascultă suficient. Fiecare are un punct de vedere, are argumente, și ar trebui să aibă voie să ia cuvântul, să-și expună punctul de vedere, cu calm, pe un ton liniștit, de fiecare dată. Așa o ceartă poate deveni o discuție în cuplu și să se încheie amiabil. Altfel, dacă amândoi țipă și se acuză și încheie cearta supărați, e doar un foc rămas nestins, care oricând se mai poate aprinde. Chiar și de la gesturi simple precum „nu ai pus telecomanda la loc” sau „nu ți-ai pus pantalonii pe umeraș”.

Nu adormiți supărați

Atunci când o ceartă ține până seara și partenerii nu pot dormi de nervi sau chiar încearcă să doarmă în camere separate, nu e bine deloc pentru relație. E o lovitură care se poate vindeca greu, iar partenerii își vor pierde, cel puțin pe moment, încrederea în relație. Atunci când cei doi adorm supărați, vor avea un somn agitat și a doua zi s-ar putea să o ia de la capăt.

Împăcați-vă până seara. Însă, nu faceți o pauză de la relație, chiar dacă durează doar câteva ore. Cel mai frumos mod de a încheia o ceartă este printr-o îmbrățișare. Fără cuvinte, doar o îmbrățișare puternică și lungă, poate transmite faptul că există sentimente acolo, că încă „ești omul de care m-am îndrăgostit” și că relația e mai puternică acum, după descărcarea prin ceartă.

Fie că pare greu de crezut, activitatea sexuală are un impact puternic asupra împăcării în cuplu. Apoi, trebuie urmată de o discuție sinceră, în care cei doi să își recunoască limitele și momentul în care le-au depășit. Și, pentru că o ceartă poate acționa ca un blocaj al activității sexuale, există soluții care pot ajuta în special bărbatul, să scape de stres și emoții în ceea ce privește performanțele sale. Există păreri Pops, pastile pentru potență masculină, care spun că ajută un bărbat să performeze indiferent de condiții, și să se ridice la nivelul așteptărilor partenerei. Astfel, amândoi își recapătă încrederea în capacitatea lor de a se iubi și a se simți ca în tinerețe, în special dacă au depășit o anumită vârstă.

Cum eviți certurile în cuplu? Acceptă-ți partenerul

Multe certuri apar din cauza banilor sau a felului cum fiecare tratează acest aspect. Pot fi certuri cauzate de un comportament înrădăcinat încă din copilărie, al unuia dintre parteneri. Mai ales dacă celălalt nu îl înțelege. E posibil ca partenerii să fi crescut în medii diferite, să fi primit educația în mod diferit, iar anumite gesturi ce le-a văzut acasă, să fie în contradicție cu obișnuințele partenerului.

Da, e adevărat că rămâne valabilă vorba „cine se aseamănă se adună”, însă, până la urmă, suntem toți diferiți. Suntem unici. Ca să evităm conflictul, într-o relație trebuie să fim flexibili, atât în ceea ce privește latura emoțională cât și fizică. Spre exemplu, dacă partenerul se interesează despre administrarea pastilelor Pops pentru potență, e semn că își dorește mai mult de la el, în pat, și partenera cumva poate vedea acest lucru ca pe o dovadă de iubire.

Micile gesturi contează, inclusiv arta de a încuraja în relație, sunt importante pentru a face relația să meargă înainte în armonie.

În concluzie, acceptați-vă unul pe celălalt, iubiți-vă ca un întreg și acceptați că, de acum înainte, sunteți unul. Fiecare vine cu defecte dar și calități în relație. Contează cum le folosiți în avantajul vostru ca relație, și cum vă bucurați de viața în doi, mai mult decât de viața în singurătate.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top