Now Reading
De ce mă simt tot timpul vinovată?

De ce mă simt tot timpul vinovată?

angela-nuţu
De-ce-ma-simt-tot-timpul-vinovata

Ai simțit vreodată că indiferent cât de mult te străduiești, mereu te simți vinovată de ceva? Te întrebi de ce, în ciuda eforturilor tale, parcă nu poți scăpa de această senzație copleșitoare de vinovăție? Ești obosită să te simți mereu responsabilă pentru tot ce merge greșit în relația voastră și te întrebi de ce tu ești mereu cea care se simte vinovată?

Vinovăția, conform psihologiei evoluționiste, este modul creierului de a se asigura că nu ne abatem în comportamente care ne-ar duce la excludere din trib. Și chiar și în zilele noastre, un pic de vinovăție este benefică. Lipsa acesteia este un semn îngrijorător al sociopatiei sau tulburării de personalitate narcisiste.

Însă în unele relații de cuplu, “mă simt vinovată” escaladează într-un complex de vinovăție (mai corect denumit „vinovăție falsă”) și se întâmplă atunci când simți asta chiar și atunci când nu ești sigură că ai făcut ceva greșit. Se manifestă prin:

  • îngrijorarea constantă că l-ai supărat pe partenerul tău, analizând întotdeauna dacă ai fi putut face lucrurile mai bine
  • te simți vinovată pentru lucruri pe care nu le-ai făcut cu adevărat sau doar pentru gândurile negative, asumându-ți responsabilitatea dacă alții sunt într-o stare proastă
  • folosești frecvent termenii „ar fi trebuit” și „aș fi putut”, lăsând un mic lucru care a mers prost să se transforme într-o zi de auto-critică intensă, credința constantă că dacă lucrurile nu merg bine, este din cauza a ceva ce trebuie să fi spus sau făcut

Cum îți dai seama că ai o problemă și cum îți poți distruge relația dacă continui să te simți mereu vinovată? Ei bine, începi să observi că simți o presiune constantă asupra ta și că îți pierzi încrederea în tine și în partenerul tău. Ai resentimente și începi să te retragi emoțional din relație din cauza sentimentului persistent de vinovăție. În plus, acest comportament poate alimenta un cerc vicios de reproșuri și acuze reciproce, care pot deteriora rapid conexiunea dintre voi doi.

Există mai multe motive pentru care te-ai putea simți mereu vinovată în relația ta de cuplu. Unul dintre acestea ar putea fi traumele din copilărie. Dacă ai avut experiențe negative în copilărie sau ai fost expusă la un mediu în care te-ai simțit adesea criticată sau judecată, este posibil să dezvolți un model mental în care te simți mereu vinovată pentru neajunsurile relației tale de cuplu, chiar dacă nu ești de fapt responsabilă pentru ele.

Experiențele din copilărie pot contribui la sentimentul persistent de vinovăție în relația de cuplu prin formarea unui model mental distorsionat în care persoana simte că este întotdeauna responsabilă pentru problemele din relație. Acest model poate fi rezultatul unui comportament critic sau abuziv din partea părinților sau a figurilor de autoritate din copilărie, care au lăsat un impact profund asupra înțelegerii propriului rol în relația de cuplu.

S-ar putea să fi învățat vinovăția și prin imitație. Ai văzut exemplul dat de adulții din jurul tău și l-ai urmat. De exemplu, ai avut un părinte care se plângea mereu că totul era vina lui sau a ei și ai învățat că a fi vinovat este modul în care atragi atenția celorlalți

Un copil care a crescut într-un mediu în care nu a primit suficientă atenție, afecțiune sau validare emoțională poate dezvolta un stil de atașament anxios în relațiile adulte. Acest lucru se datorează nevoii sale nesatisfăcute de securitate și apropiere emoțională, ceea ce poate duce la dependență excesivă de partenerul său și la o teamă constantă de respingere.

Dacă ai un stil de atașament anxios, vei fi mai predispusă să te simți vinovată și să îți asumi responsabilitatea pentru problemele din relație, chiar și atunci când nu ești direct implicată. Aceasta se datorează unei nevoie exagerate de a fi aprobată și iubită, ceea ce poate genera un comportament de evitare a conflictului și de sacrificiu excesiv în detrimentul propriei fericiri.

În timp ce alte stiluri de atașament, cum ar fi stilul evitant sau cel sigur, pot avea și ele anumite influențe asupra modului în care cineva se simte și reacționează în relația de cuplu, stilul anxios este adesea asociat cu un nivel ridicat de vinovăție și auto-blamare în cadrul relațiilor.

Este important să înțelegem cum stilul de atașament poate influența dinamica relațională și să lucrăm la dezvoltarea unor modele de atașament sănătoase pentru a îmbunătăți sănătatea emoțională și relațională.

Ce pot face dacă sufer de sentimente constante de vinovăție?

Vinovăția constantă poate fi atât de adânc înrădăcinată în modul în care te percepi pe tine însăți, și într-o copilărie dificilă, încât este extrem de greu să descurci lucrurile singură. Se recomandă lucrul cu un consilier sau psihoterapeut.

Aceștia te pot ajuta să identifici modul în care vinovăția îți controlează viața, care sunt rădăcinile sale, și cum poți începe să acționezi dintr-o perspectivă mai clară. În toate formele de terapie se poate lucra cu sentimentele înrădăcinate de vinovăție și rușine, inclusiv terapia cognitiv-comportamentală (TCC), care este foarte populară.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top