Now Reading
Dr. Sue Johnson: Relaţiile de dragoste nu sunt relaţii de business

Dr. Sue Johnson: Relaţiile de dragoste nu sunt relaţii de business

victor-popescu
dr-sue-johnson-relaţiile-de-dragoste-nu-sunt-relaţii-de-business

O relaţie de durată la nivel de cuplu nu se poate susţine doar prin perfecţionarea „abilităţilor de comunicare”, observă celebra psihoterapeută Sue Johnson. Partenerii trebuie să înveţe, eventual cu ajutorul unui psiholog, cum să lucreze cu propriile emoţii, dar și cum să intre în rezonanţă cu perechea lor, care are nevoie de siguranţă și apropiere. Sue Johnson ne-a povestit cum a ajuns să dezvolte psihoterapia centrată pe emoţii, practicată inclusiv în România, dar și cum putem aplica în viaţa de cuplu tehnicile centrate pe emoţii.

Psychologies: Povestiţi în cărţile dvs. cum anumite momente din copilărie v-au marcat interesul faţă de relaţiile dintre oameni. Care ar fi aceste experienţe?

Sue Johnson: În primii ani de viaţă, în vreme ce alţi copii își făceau de lucru cu diverse jucării, eu stăteam pe un scaun și spălam pahare, ca să-mi ajut părinţii care aveau un pub – eu m-am născut în Anglia și abia la 22 de ani am traversat Atlanticul și am ajuns în Canada. Acolo, în pub, îmi plăcea să urmăresc ore întregi cum interacţionau cei mari – cum se certau, râdeau sau se provocau, cum ţipau, cum glumeau, dar și cum dansau. Și eram concentrată nu atât pe ce se spunea sau se făcea, ci pe tiparele ce reveneau, pe ciclurile acţiune-reacţiune. Observând diverse scene, mi-am dat seama că emoţiile făceau muzica – și am învăţat cum să intru în consonanţă cu aceste emoţii, ca să înţeleg mai bine diversele scenarii.

Citește continuarea articolului în ediția de noiembrie a revistei Psychologies.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top