Now Reading
Managementul banilor în cuplu

Managementul banilor în cuplu

cristina-andreea-stan
managementul-banilor-în-cuplu

De multe ori, plecăm la drum cu ideea că iubirea este suficientă pentru a fi un cuplu împlinit și fericit. Apoi, pe parcurs, apar diverse discuții care pot provoca mici valuri în oaza noastră de iubire și armonie, uneori chiar adevărate tsunami-uri. Unul din aceste subiecte îl reprezintă finanțele.

Banii în cuplu ar trebui să fie una din temele abordate înainte de a face un pas important precum căsătoria. E important de știut ce viziune financiară au cei doi parteneri: Pun banii în comun sau fiecare își va gestiona veniturile? Datoriile unuia devin și ale celuilalt? Cât pot cheltui, maxim, pe o pereche de pantofi, de exemplu? Sau cât cheltuie el, constant, cu hobby-urile lui?

În perioada de început a relației, când cei doi parteneri sunt încă sub influența îndrăgostirii, acest gen de întrebări par pragmatice și lipsite de romantism. Însă, deși partenerii se iubesc, dacă au personalități financiare diferite, dacă unul cheltuiește tot salariul în primele zile, iar celălalt își cumpără doar strictul necesar, dacă pentru unul stabilitatea financiară este importantă sau, eventual, se îndreaptă spre extrema avariției, iar pentru celălalt contează doar distracția și trăirea clipei din prezent, la un moment dat, aceste diferențe vor genera discuții, tensiuni și, în unele cazuri, chiar o despărțire.

O soluție ar fi un buget lunar, pentru a vedea unde, când și cum se duc banii. În acest mod, putem afla lucruri pe care, poate, ar fi greu să le aflăm altfel sau pe care le-am trece ușor cu vederea, în viața de zi cu zi. Putem vedea dincolo de aparența unui trai bun, de exemplu, aflând că partenerul, deși poate are un salariu substanțial, cheltuiește tot și trăiește din împrumuturi. Sau putem descoperi câți bani sunt cheltuiți lunar sau anual pe diverse vicii sau hobby-uri, deși suma alocată zilnic poate părea inofensivă pentru bugetul familiei.

Citește continuarea articolului în ediția de octombrie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește în dar cartea „Mă doare portofelul”, de Marie-Noëlle Maston.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top