Now Reading
Nu cedati santajului sentimental

Nu cedati santajului sentimental

Revista Psychologies

Santajul sentimental este o forma de manipulare care urmareste sa obtina supunerea noastra – suntem santajati sentimental atunci cand renuntam la propriile dorinte pentru a-i face pe plac altcuiva si resimtim frustrare si nemultumire datorita acestui lucru.

Cand o persoana apropiata noua – partener, un frate, un parinte, un prieten – recurge la santaj sentimental, ajungem sa ne concentram asupra nevoilor acestor persoane in detrimentul propriilor nevoi si sa cedam pentru a evita conflictul, confruntarea.

In realitate, cedand de fiecare data in favoarea celuilalt, nu reusim decat sa incurajam partenerul sa procedeze si in viitor in acest fel si sa cadem intr-un tipar care implica cedarea controlului asupra deciziilor si comportamentului nostru.

Putem diagnostica drept santaj sentimental comportamentul partenerului nostru sau al altei persoana apropiate, daca acesta cuprinde urmatoarele elemente:
–  O solicitare: exprimata in mod direct sau indirect, printr-o imbufnare, de exemplu.
–  Rezistenta: partenerul insista sa-i satisfacem dorinta folosind toate argumentele posibile, acuzandu-ne chiar de egoism, lipsa de iubire, lipsa de intelegere, daca nu ii facem pe plac.
–  Amenintarile: partenerul ne anunta ca vor exista consecinte negative pentru noi daca nu ii dam ceea ce doreste (ex.: ne vom desparti)
–  Cedarea: ne spunem ca poate noi am gresit si cedam, desi nu suntem de acord cu solicitarea partenerului
–  Repetarea: partenerul a obtinut ce a vrut, relatia incepe sa se stabilizeze, dar el a invatat cum sa obtina de la noi ceea ce vrea in viitor: ne face sa ne simtim vinovate si imediat cedam dorintelor lui.

Suntem vulnerabile in fata santajului sentimental daca avem urmatoarele trasaturi de personalitate:

  • o teama intensa de manie;
  • o nevoie de liniste cu orice pret;
  • o tendinta de asumare a unei responsabilitati prea mari pentru viata altor persoane;
  • un nivel crescut de indoiala de sine.

Santajul sentimental determina compromiterea integritatii noastre, in conditiile in care a fi integru inseamna ca fiecare din afirmatiile de mai jos e adevarata in majoritatea cazurilor:
–  Imi sustin convingerile.
–  Nu las teama sa-mi guverneze viata.
–  Ma confrunt cu cei care mi-au adus prejudicii.
–  Eu stabilesc cine sunt, nu-i las pe altii sa stabileasca cine sunt eu.
–  Imi tin promisiunile pe care mi le fac mie insumi.
–  Imi protejez sanatatea fizica si mintala.
–  Nu-i tradez pe altii.
–  Spun adevarul.

Cedand santajului sentimental, uitam ce e bine si corect pentru noi, ne pierdem respectul de sine, ne dezamagim pe noi insine si renuntam la o parte integranta din propria persoana.

Exista situatii cand santajul creeaza emotii de o asemenea intensitate, incat ajungem sa credem ca vom innebuni, pe langa faptul ca putem avea si simptome fizice, precum dureri de ceafa, spasme musculare, probleme gastrointestinale.

Daca dorim sa producem shimbari in relatie, nu este cazul sa mai asteptam de la ceilalti sa se schimbe, ci sa ne ocupam de propriul comportament. Pentru a nu mai ceda in fata cuiva care face presiuni, este necesar sa invatam sa toleram dezaprobarea altora si critica lor, sa luam pozitie ferma impotriva maniei si sa nu intram in panica la gandul unei shimbari majore in viata noastra, sa intelegem ca nevoile noastre sunt mai importante decat ale celuilalt si sa invatam sa deosebim vinovatia adevarata de cea nemeritata.

Vinovatia este adecvata doar daca raspundem “da” la vreuna din intrebarile urmatoare, in caz contrar, ea v-a fost inoculata de catre ceilalti.
–  Este rau ceea ce ai facut sau vrei sa faci?
–  Este lipsit de mila ceea ce ai facut sau vrei sa faci?
–  Este abuziv ceea ce ai facut sau vrei sa faci?
–  Este insultator, depreciativ sau injositor ceea ce ai facut sau vrei sa faci?
–  Este daunator pentru bunastarea celeilalte perosane ceea ce ai facut sau vrei sa faci?

Daca faceti ceva sanatos pentru voi insiva si nu incercati sa daunati sau sa injositi o alta persoana, atunci vinovatia este nemeritata si trebuie infranta. Si nu uitati ca o relatie care supravietuieste doar daca voi cedati intotdeauna, nu va poate aduce o stare de bine.

Steliana Rizeanu
Psihoterapeut

CLINICA AQUAMARIN- PSIHOTERAPIE
Bd. Decebal. Nr.6, sect. 3, Bucuresti
Tel : 021.326.52.90 ; 0745.633.474 ; 0724.222.522
www.aquamarin.ro
E-mail: [email protected]

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top