Now Reading
Putina retorica…

Putina retorica…

Revista Psychologies
Mihail Seidner, avocat

Mihail Seidner
Avocat, membru al Baroului Bucuresti, membru al Uniunii Juristilor din Romania

Am intrebat un avocat care ar fi tehnicile bune de pus in aplicare pentru o comunicare optima in public. Raspunsul este surprinzator: exista si nu exista tehnici speciale. Iata un punct de vedere avizat.

Ce tehnici dau un efect maxim pledoariei?

–  Nu cred ca exista neaparat unele tehnici pe care un avocat sa le foloseasca in practica sa, atunci cand pledeaza in fata unei instante ori a unui alt organ jurisdictional sau administrativ.

Totul depinde de cum isi intelege el mi­siunea si de modul cum se raportea­za la rolul sau social. Desigur ca fiecare avocat isi intelege in mod diferit si personal misiunea sa sociala si, in fun­ctie de reprezentarea pe care si-o con­stru­ieste astfel, isi adapteaza tehnicile in vederea obtinerii rezultatului scontat.

Un mare inaintas al breslei noastre, Mircea Manolescu, preocupat de a deslusi si creiona fundamentele „artei avocatului”, demers prilejuit de cateva lectii pe care a fost invitat sa le tina studentilor in arta teatrala de la Conservator, spunea ca tocmai prin aceasta capata valoare munca avocatului, respectiv, prin convertirea conflictului primitiv – empiric – dintre partile in litigiu, in conflict judiciar, dominat de obiectivitatea rationamentului si nobletea atitu­dinii.

Pornind de la aceasta constatare, se poate intelege ca maniera in care fiecare avocat actioneaza, in general, pentru a convinge, este unica, proprie si irepetabila. „Harul” este tran­smis, de la o generatie la alta, prin puterea de seductie exercitata asupra emulilor de catre frumusetea in­sti­tu­tiilor juridice inventate de mintea omului, de figurile scolii, ale maestrilor, de o­nestitatea cu care se abordeaza profesia, de experienta acumulata, de succese, si asa mai departe.

E necesar sa iti controlezi emotiile?

–  Este necesar si util sa nu cazi prada propriilor tale emotii. Desi ele sunt normale, cu timpul inveti sa ti le controlezi.

Aici joaca un mare rol fair play-ul si intelepciunea colegilor, judecatorilor, procurorilor si, in general, a celor in fata carora te „produci”. Cei dispusi sa speculeze aceste mici „dezavantaje” in favoarea lor, inregistrand astfel victorii facile, nu-si merita statutul Oricine este recunoscator pentru o incurajare. Multe prietenii frumoase s-au nascut asa.

Trebuie sa crezi ceea ce spui?

Daca aperi o idee contrara valorilor tale… cum gestionezi acest conflict interior?

Voi incerca un raspuns bazat pe experienta mea de avocat. Spre deosebire de adevarul absolut, adevarul judiciar inseamna altceva decat isi imagineaza „nejuristul“. Oamenii cauta, in general, dreptatea. Dreptatea nu este insa o categorie juridica, cat una morala. Juristii lucreaza cu categorii juridice. Sub acest aspect vorbim despre mentinerea unui echilibru atat de sensibil, prin respectarea drepturilor persoanelor si utilizarea unei bune tehnici a obligatiilor asumate de catre acestea. Privind mereu in directia mentinerii echilibrului drepturilor subiective si a intereselor judiciare ale clientilor, este dificil sa ajungi, ca avocat, sa nu crezi ceea ce spui.

Este important sa iti cunosti auditorul cand pledezi?

–  Este important, insa nu esential. A cunoaste, macar in parte, mecanismele de gandire ale auditorului poate reprezenta o arma cu doua taisuri.

De multe ori te poate conduce intr-o directie gresita. In fond, „n-o poti min­ti niciodata pe mama”…

Ceea ce conteaza, insa, intotdeauna, trebuie sa fie o cunoastere exemplara si o intelegere profunda a tuturor circumstantelor cazului in care iti tii pledoaria. Asta ajuta mereu pe toata lumea, avocat si client, inclusiv pe cei mai timizi.

Care este rolul limbajului non-verbal intr-o pledoarie?

–  Avocatul crea in trecut, in sala de judecata, o atmosfera de spectacol, aproape teatrala.

El venea si pleca precum o furtuna si isi tinea pledoaria cu verva, elocinta (une­ori, cautata) si aplomb (uneori, prea gros) in fata unei adunari aproape paralizate de curiozitate. Era epoca in care tribunalul exercita inca atractia scandalosului cotidian si unde se putea urmari, gratuit, spectacolul lumii. Astazi, acest lucru, lipsit categoric de doza de autenticitate, ne vine prin cablu, la domiciliu, fiind la indemana noastra printr-o simpla apasare de buton.

Stiintele dreptului au evoluat si evolueaza permanent in directia supraspecializarii si tehnicizarii, daca ma pot exprima astfel. La fel ca in toate domeniile, ajungem sa stim din ce in ce mai multe despre din ce in ce mai putin. Este evident ca o ti­nu­ta sobra si ingrijita si niste gesturi masurate ne avantajeaza, la fel ca in ori­ce alta meserie cu impact social, insa mai important este ceea ce sustinem in fata instantei ori a oricarui alt destinatar al demersului nostru profesional.

Interviu de Iuliana Alexa
Foto: dreamstime.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top