Now Reading
Planuri si visuri

Planuri si visuri

Revista Psychologies

Planuri si visuri
Pentru a avansa, cuplul are nevoie sa isi faca planuri. Cand dorintele celor doi se unesc intr-o viziune comuna, viitorul devine stimulant si viata in doi capata acelasi ritm.

De ce este dificil

Sa aveti copii, sa construiti o casa, sa plecati in vacanta vara urmatoare, sa cumparati o ma­sina sau numai un fotoliu. Planuri de cuplu mai importante sau mai putin importante care pot pune probleme de tot felul. Pentru a va gandi la ele, trebuie in primul rand sa porniti de la speranta ca relatia va dura.

Daca e sa luam in calcul statisticile, sunt atat de multe esecurile vietii in doi, incat sa fiti mai degraba pesimisti decat optimisti. Si de aici, intrebari de felul: „Investim acum intr-o casa, dar vom mai fi impreuna peste zece ani pentru a rambursa imprumutul?“.

E o cauza si, totodata, o consecinta a acestei fragilitati a cuplurilor: in­dra­­gos­titii au tendinta de a trai ur­ma­rind ceea ce Freud numeste „prin­cipiul placerii“, in detrimentul „principiului realitatii“. A vorbi despre planuri de cuplu inseamna a lua in calcul date con­crete. Cand vorbesc de „planuri comune“, partenerii se tem adesea ca acestea ii vor obliga sa renunte la propriile ambitii: „Cum sa imi reali­zez visul de a calatori peste tot in lume daca ea vrea trei copii?!“.

Ce trebuie facut

Analizeaza: „Exista intre noi suficienta intimitate? Cum sa nu ne fondam cuplul pe posesivitate? Care sunt nevoile de timp privat ale fiecaruia? Cum organizam acest timp? Cum rezolvam inevitabilele situatii conflictuale?“

Guy Corneau crede ca „e necesar sa discutam sincer toate aceste chestiuni si multe altele, caci o relatie eliberatoare se sprijina pe o optiune de viata constienta. Trebuie sa devenim constienti ca o relatie exista cu dinamica ei proprie, care-i include pe ambii parteneri. Relatia reprezinta un tert simbolic, a carui realitate e bine sa fie luata in seama.

Cand suntem indragostiti, nu ne deranjeaza ca ducem gunoiul sau facem piata. In schimb, cand traim o situatie tensionata, aceste gesturi devin o problema: atunci nu mai vrem sa facem nimic pentru partener si angajam cu el o lupta pentru putere. Daca insa am elaborat impreuna ideea noastra despre cuplu si ne simtim bine in el, ne este mai usor sa participam la treburile comune.“

Anticipeaza. Maria si Daniel, 30, si, respectiv, 40 ani, au stabilit sa aiba in mod constant discutii privind proiectele de cuplu. Sa nu lase lucrurile ca de la sine intelese. „Fiecare ii spune celuilalt cum se vede pe el intr-un an, cinci sau zece. Veri­fi­cam ast­fel daca suntem pe ace­easi lun­gi­me de unda. Uneori, asta ne obliga sa corectam directia de viata pentru a ne coordona.“

Adaptare: Catalin D. Constantin
Foto: Mihaela Serea

Guy Corneau, Exista iubiri fericite? Psihologia relatiei de cuplu, humanitas


de citit:

Exista iubiri fericite? Psihologia relatiei de cuplu
Autor: Guy Corneau
Editura Humanitas, Bucuresti, 2006.

Guy Corneau este un cunoscut analist canadian, care a coordonat numeroase ateliere de dezvoltare personala in cele mai diferite regiuni ale globului. Este autorul mai multor carti de succes.

.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top