Now Reading
Prima dată le influențează și pe celelalte?

Prima dată le influențează și pe celelalte?

Revista Psychologies
prima-dată-le-influențează-și-pe-celelalte

În ciuda informațiilor abundente legate de sexualitate, suntem încă victimele unor concepții greșite. Spre exemplu, auzim adesea că prima noastră relație sexuală ne-ar influența întreaga viață intimă. Adevăr sau minciună? Catherine Blanc, psihanalistă și terapeut sexual, dezbate aceste concepții.

Este imposibil să negăm impactul primei dăți asupra următoarelor, indiferent dacă vorbim despre sexualitate sau despre orice altă descoperire, în viața noastră. Această primă dată ne permite să analizăm beneficiile și riscurile, astfel încât să corectăm sau să ameliorăm experiențele ulterioare.

Ce-i drept, uneori aceste situații ne pun pe jar și senzația se amplifică cu atât mai mult cu cât este vorba despre intimitatea noastră. Totuși, ce trebuie să înțelegem din această idee preconcepută, care ne sună ca un semnal de alarmă, asemeni unei cicatrice profunde?

Perioada adolescenței este, în general, momentul în care au loc primele experiențe sexuale. Așa cum ne învață psihanaliza, nu ne raportăm la sexualitate prin prisma informațiilor culese în această perioadă, ci pornind de la tiparele relaționale dobândite în perioada copilăriei timpurii şi care sunt activate cu această ocazie.

Astfel, adolescentul se regăseşte în miezul unui conflict interior, în care se confruntă actuala şi fragila sa imagine de adult cu libertatea sa, în calitate de bărbat sau de femeie, cât și întâlnirea dintre sine și celălalt. Toate acestea sunt amplificate și influenţate de vechile modele de gândire, cât și de povestea personală a fiecăruia. Această primă dată vorbeşte despre această luptă, cât și despre cea legată de acceptarea pornirilor sexuale, senzaţii minunate, nebuneşti, incontrolabile și, totodată, periculoase, atunci când sunt inhibate. Și ne-am dori ca toate acestea să fie simplu și ușor de trăit, nu-i aşa?

Pentru fiecare dintre noi, prima dată a fost, mai mult sau mai puțin, scena acestor conflicte, prilejul de a ne liniști, de a ne speria sau de a ne nega pornirile. Însă, această experienţă nu le-a blocat pe următoarele.

Un articol scris de Catherine Blanc

Traducere de Ana-Maria Cetăţean

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top