Now Reading
4 sfaturi pentru dezvoltarea obiceiurilor sănătoase ale copilului

4 sfaturi pentru dezvoltarea obiceiurilor sănătoase ale copilului

Revista Psychologies
4 sfaturi pentru dezvoltarea obiceiurilor sănătoase ale copilului

Fiecare părinte își dorește un viitor luminos pentru copilul său, prin atingerea împlinirii și a echilibrului personal. Pentru aceasta, are nevoie de susținere pentru a se dezvolta armonios, atât fizic, cât și emoțional. Iar sprijinul oferit de către părinți, prin însușirea unor obiceiuri sănătoase, va pune bazele unei temelii solide ale vieții de adult. Mai departe, am venit în ajutorul tău cu o listă cu 4 sfaturi care să te îndrume pentru a-i oferi sprijinul emoțional necesar.

1.Alimentația echilibrată

Alimentația echilibrată și diversificată are un impact pozitiv asupra dezvoltării copilului și reprezintă o sursă de energie pentru diverse activități. Alcătuiește un meniu bazat pe legume și fructe proaspete, nuci, produse lactate și ouă. Include și carne de calitate, precum puiul și peștele. De exemplu, la carmangeria Ozana găsești mânzat sau pui de țară, din care poți pregăti preparate gustoase, precum frigărui cu bucăți de carne și legume. Construiește împreună cu el mesele, pentru a-l implica și responsabiliza și pentru a-i explica mai ușor rolul ingredientelor. În plus, îl poți învăța anumite reguli, precum faptul că dulciurile se mănâncă doar în anumite zile ale săptămânii. Sau masa se ia în bucătărie, pentru a evita ca el să stea în fața ecranelor.

2.Mișcarea și joaca în aer liber

Îndrumă-l să facă mișcare și să se joace în aer liber, deoarece acest lucru are beneficii asupra sistemului imunitar. Creează momente în care poate descoperi mediul înconjurător și încurajează latura sa exploratoare. Pune accent pe creativitate și alternează momentele de joacă din casă cu cele în natură.

În plus, îl poți încuraja să învețe un sport, deoarece îmbunătățește coordonarea motrică și echilibrul. Sportul presupune respectarea unui anumit program și a unor reguli, interacțiunea cu alte persoane și gestionarea emoțiilor, de la încrederea în sine, la teama de eșec. Toate acestea îl vor ajuta să descopere mai multe lucruri despre el și despre ceea ce îl înconjoară. De aceea, este important să fii alături de el, prin răbdare și comunicare deschisă.

3.Exprimarea și acceptarea emoțiilor

Acordă atenție emoțiilor copilului tău, mai ales în cazul celor considerate negative. Deoarece se poate simți copleșit, oferă-i siguranță prin înțelegere și protecție. Chiar dacă este un proces ceva mai dificil, primul pas îl reprezintă acceptarea emoțiilor, prin discuții deschise, fără pedepse. Următorul pas îl reprezintă găsirea unor soluții prin care să înțeleagă motivul din spatele acestora și cum le poate gestiona într-un mod sănătos. De exemplu, îndrumă-l să țină un jurnal în care să noteze atunci când este bucuros, trist, furios sau temător. Acest lucru va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării sale viitoare și va pune o bază solidă pentru o viață armonioasă.

4.Înțelegerea valorii banilor

Folosește exemple simple din cărți pentru a-l ajuta să înțeleagă valoarea banilor, cum se obțin și cum sunt folosiți. Copilul poate începe să adune banii drept răsplată pentru anumite lucruri, precum ajutorul oferit pentru a face curat în camera lui sau în casă. În plus, arată-i cum să economisească și învață-l să împartă câștigul pe diferite categorii, precum haine, jucării sau cărți. 

Explică-i diferența între dorință și nevoie, precum și ce înseamnă cheltuirea lor acum sau mai târziu, prin prezentarea avantajelor și a dezavantajelor. De exemplu, dacă alege să primească acum o jucărie, folosind rezervele din pușculiță, atunci îi vor rămâne mai puțini bani pentru data viitoare. În plus, el va înțelege că are nevoie să strângă din nou pentru o obține un alt obiect. Toate acestea îi vor antrena creativitatea și puterea de a lua o decizie, dar îl și vor responsabiliza.

Părintele reprezintă pentru copil unul dintre reperele importante în dezvoltarea sa ca adult. Iar sănătatea emoțională se contruiește prin însușirea anumitor obiceiuri, prin susținere necondiționată și comunicare deschisă. Tu prin ce îi arăți copilului tău încredere și empatie?

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top