Now Reading
Ce sunt constelatiile familiale

Ce sunt constelatiile familiale

Revista Psychologies

Pentru inceput, am fost puse aleatoriu (aparent) sa stam in interiorul incaperii. Fiecare primise un bilet pe care nu stia ce scrie (si nici Loreley, cea care facilitase aceasta constelatie…).

Stateam toate trei nemiscate de vreo doua minute in mijlocul camerei, pana cand au am pasit spunand „trebuie sa faca cineva ceva…“. „Ce scrie pe biletul tau?“, ma intreaba Loreley.

„Salvator“, zic eu. „Aha, trebuie sa salveze cineva situatia, nu?“ Mai sa fie… As fi zis ca e o coincidenta daca nu as fi stiut deja, din alte serii de terapie, ca eticheta de „Salvator“ mi-e lipita pe frunte de multa vreme. Nitel surprinsa, pasesc inapoi…

Accesul la trecut


„Constelatiile sunt un proces de constientizare prin reprezentarea exterioara (utilizand reprezentanti umani sau obiecte) a unui pattern sau a unui mod interior de raportare la un eveniment, la un membru al sistemului de familie sau chiar la persoane din afara sistemului de familie“
, spune Loreley Nedelcu, psiholog cu experienta catorva mii de constelatii.

„Insa ele reprezinta mai mult decat vizualizarea pattern-ului, prin reprezentare avem acces la informatii relevante pentru persoana reprezentata si lucram si cu aceste informatii, dar si cu atat cat poate face persoana respectiva spre schimbare la momentul respectiv.“

Dar care e scenariul?

Uimita putin de coincidenta, de ghicirea rapida a „etichetei“ mele, decid sa aprofundez, deci, informatia. „Metoda este aparent simpla: persoana care solicita sprijin sau facilitatorul alege alte persoane, care nu au legatura cu familia sa, pentru a reprezenta persoane din familia solicitantului.

Despre cum reusesc persoane complet straine in relatie cu cei pe care ii reprezinta sa-i oglindeasca fidel pe cei din sistemul de familie, nu este inca pe deplin explicat. Desi este o metoda terapeutica cu o eficienta ridicata, nimeni nu poate spune exact de ce functioneaza metoda.

O explicatie ar putea fi o descoperire revolutionara a psihologului italian Giacomo Rizzolatti, in cercetarea creierului, si care se refera la neuronii-oglinda. Aceasta descoperire aduce corelatii in planul fizic pentru concepte de baza in psihologie, cum ar fi empatia, simpatia, transfer, contratransfer, reprezentari interne.

Dar aceasta descoperire nu raspunde la toate intrebarile despre cum functioneaza metoda. Exista si alte teorii pentru a incerca sa explice fenomenul constelatiilor. O teorie care prezinta o foarte mare fidelitate pentru modul cum functioneaza metoda constelatiilor este cea a dr. Rupert Sheldrake, teoria campurilor morfice, si care poate furniza o explicatie pentru conceptul psihiatrului Carl Gustav Jung, cel de „inconstient colectiv“, ca impartasire si transmitere de pattern-uri informationale si arhetipuri printr-o memorie in natura…“

Povesti spectaculoase

Nu poti merge mai departe fara sa simti nevoia de a aduna cat mai multe povesti. Daca lucrurile stau asa cum spune Loreley, atunci fiecare din cei care au incercat pe pielea lor asa ceva este, probabil, transformat ca Saul pe drumul Damascului… nu?!

Prima care ne povesteste experienta ei edificatoare este chiar terapeuta. „Convinsa am fost de la prima participare la un atelier de constelatii familiale si, initial, am participat doar ca reprezentant. Insa exista o constelatie care a convins si pe altii, nu numai pe mine, aceea corelata cu sensibilitatea mea pana la sacrificiu personal in relatie cu victimele din campul carora am fost scoasa cu greu pentru a-mi trai propria viata in afara rolului de salvator – dar asta, dupa mai multe constelatii.

In acea constelatie, facilitatorii au solicitat foarte multe femei pentru a reprezenta victime, dintre care, in constelatia respectiva, eram preocupata de una dintre ele, taiata in doua. Nu stiam sa existe o situatie de acest fel in familia mea.

Doua saptamani mai tarziu, am inceput sa pun intrebari in familie si am aflat ca, intr-adevar, a existat o femeie care fusese ucisa prin taierea de la mijloc cu un topor, dupa ce fusese batuta. Primul efect al acestei constelatii a aparut aproape instant dupa terminarea acestei constelatii si a constat in faptul ca, pentru prima data in viata, respiram complet – pana atunci incercasem tehnici de respiratie si tot pana la jumatatea toracelui respiram.“

Dar cum pleaca oamenii transformati dintr-o constelatie? Isi schimba viata, comportamentul? Efectul unei constelatii personale este un fel de reactie ampla de iesire din situatia problematica. Pur si simplu, persoanele remarca, ulterior, o schimbare brusca, dar naturala, remarca faptul ca se comporta dintr-o data diferit, dar si ca simt diferit, adica se raporteaza diferit la stimuli.

Dar, depinzand de tema si de nivelul de dezvoltare personala, doar uneori este suficient acest efect amplu. De multe ori sunt necesare mai multe constelatii pentru abordarea surselor multiple si, de asemenea, este necesara interventia cognitiv-comportamentala pentru a sustine efortul voluntar necesar mentinerii efectului primit postconstelatie.
 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top