Now Reading
Cum să petreci mai mult timp cu copilul tău

Cum să petreci mai mult timp cu copilul tău

Revista Psychologies
cum-să-petreci-mai-mult-timp-cu-copilul-tău

Dacă îți dorești să îi oferi copilului tău amintiri de neuitat, care să îl însoțească toată viața, atunci petrece, pe cât posibil, cât mai mult timp cu el. Chiar dacă ai un job solicitant, iar ziua trece foarte repede și nu reușești să termini tot ce ți-ai propus, rezervă în fiecare seară cel puțin 30 de minute în care să te conectezi cu juniorul, să vă jucați și să vă spuneți cele mai intime gânduri. 

Ce înseamnă timp de calitate

Să petreci timp cu puiul tău nu înseamnă să stai lângă el pe canapea și să vă uitați la televizor ori să stați în aceeași cameră și să faceți fiecare altceva. Timpul petrecut împreună înseamnă activități pe care le faceți amândoi, înseamnă acțiune, mișcare, râsete ori discuții care nu se mai termină. Până la urmă, este vorba despre calitatea timpului și nu de cantitate. Nici măcar timpul petrecut în mașină în drumurile pe care le aveți de făcut spre școală sau spre alte activități nu reprezintă un câștig pentru relația voastră dacă nu este umplut cu niște conversații sau jocuri amuzante. 

Idei pentru activități împreună

Timpul special de joacă este important nu doar pentru copil ci și pentru tine. Îți vei aduce aminte cum este să râzi din toată inima, să te distrezi și să nu mai conteze nimic în afară de clipa de față. Și cel mic se va bucura alături de tine și în plus va dezvolta abilități esențiale, de care se va folosi pe tot parcursul vieții.  Iată care sunt cele mai ușoare metode cu ajutorul cărora poți petrece mai mult timp alături de copilul tău. 

1. Jocuri de logică și memorie

Puteți folosi jocuri special create pentru a îmbunătăți memoria și logica, pe care le găsești în orice librărie. Sau, dacă imaginația este punctul vostru forte, puteți crea chiar voi niște jocuri care să vă provoace. Ai nevoie doar de niște coli de carton, o foarfecă, niște carioci, lipici și diverse abțibilduri. Decupează cartonașe egale (de mărimea cărților de joc) și desenează același model pe câte două dintre ele. Puteți adăuga stickere, mărgele, sclipici sau orice altceva vă inspiră. Apoi, când cartonașele sunt gata, le așezați pe toate cu fața în jos. Ridicați pe rând câte un cartonaș, iar apoi îl așezați la loc, dar cu fața în jos. Dacă la o ridicare anterioară ai reținut unde se află perechea cartonașului tău, le poți ridica pe amândouă și le pui în partea ta. Jocul se termină când nu mai sunt cartonașe jos, iar câștigătorul este cel care a colectat cele mai multe perechi. 

2. Plimbarea de seară

Este un moment care vă oferă atât intimitate, timp de calitate petrecut împreună, dar și mișcare fizică sănătoasă. Puteți merge pe jos, cu rolele sau cu bicicleta, important este doar să vă rezervați cel puțin o oră în aer liber. Sâmbăta sau duminica puteți ieși la plimbare în jurul prânzului și puteți să luați mâncare cu voi și o păturică. Odată ajunși în parc, puteți organiza cel mai tare picnic, de care vă veți aminti multă vreme. 

3. Citiți împreună

Înainte de culcare, poți profita de cele 30 de minute alocate poveștii de noapte bună, ca să petreceți timp de calitate amândoi. Citește-i tu poveștile preferate sau roagă-l pe cel mic să ți le povestească. Discutați despre personaje, despre întâmplări și cum ați fi procedat voi dacă erați în locul eroului din poveste. 

Dacă ai mai mulți copii, nu uita să organizezi atât activități cu toată familia, dar și cu fiecare dintre ei în parte. Cel puțin odată pe săptămână vorbește între patru ochi cu fiecare copil, astfel încât să simtă că aveți o relație specială doar voi doi, pe lângă relația cu toți ceilalți membri ai familiei. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top