Now Reading
Rolul de mamă și ura față de copil. Care este mecanismul?

Rolul de mamă și ura față de copil. Care este mecanismul?

Valeria Jalenco
rolul-de-mamă-și-ura-față-de-copil-care-este-mecanismul

A fi mamă  este un job full time cu o listă de atribuții care nu se mai termină. Cuvântul „mamă” vine la pachet cu fericirea și presiunea. 

Deseori folosim sintagma „Ea nu este o mamă bună, pentru că X, Y sau Z.” Însă, uităm că mama este și ea o ființă umană, nu un robot. O ființă care are emoții, obosește, suferă și de multe ori se simte vinovată că greșește.

Rolul de mamă și ura față de copil. Care este mecanismul 2

Aportul educației la percepția urii

Noi am fost educați de mici să credem că ura este un sentiment josnic și că, dacă o simțim, suntem niște oameni răi. Iar când ni se comunică că suntem oameni răi, ni se instalează automat rușinea și vinovăția. Deja avem de eliberat două emoții acum: cea de vinovăție că simțim ura și apoi ura în sine!

Toți avem defecte, este inevitabil

În creierul nostru, încă din copilărie, apare tendința de a căuta așa-zisele „defecte” în noi și în urma conflictelor, ura este considerată o substanță toxică, acidă. Propun să vizualizăm ura. Să spunem că este asemănătoare unui peeling chimic, doar că la nivel de emoții. Ura este un peeling emoțional și funcționează la fel. 

Să introducem câțiva termeni:

  • Soluția chimică – Emoția fundamentală numită ură;
  • Pielea – Tu;
  • Exfolierea controlată – conștientizarea și înțelegerea mecanismului de funcționare a urii;
  • Regenerarea – acceptarea simplului fapt că suntem vulnerabili, ceea ce ne face puternici;
  • Tenul neted – permisivitatea de a simți și trăi emoțiile care ne traversează;
  • Aspectul vizibil mai sănătos – zero anxietate, claritatea gândirii și somn liniștit. 

Sunt aici ca să te ajut să controlezi exfolierea. Peelingul este inevitabil. Soluția chimică aplicată pe piele în timpul procedurii conduce la exfolierea controlată a pielii, pentru a permite regenerarea acesteia. Rezultatul este un ten mai neted, cu mai puține riduri și un aspect vizibil mai sănătos. Vezi termenii de mai sus pentru o înțelegere mai amplă.

Procedura este dureroasă și pe alocuri neplăcută, dar necesară. Mamele nu trebuie să ignore această emoție, ci ar trebui să o amortizeze. Există mii de soluții, nu este o catastrofă. Câteva dintre ele vor fi enumerate mai jos. 

În căutarea dreptății ne urâm pe noi înșine și automat devalorizăm existența noastră 

În cadrul ședințelor cu clienții mei (printre care multe mame, o adevărată sursă de inspirație) mi-am notat câteva situații foarte des întâlnite:

  1. „De ce îmi faci una ca asta?”, în traducere „De ce îmi iei senzația de siguranță pe care o aveam?”. Ceea ce îmi arată teama mea că nu mă descurc, că nu fac față situației. Viața nu mai are sens.
  2. Pentru expresia „Nu te mai suport!”, traducerea ar fi: „Uite, tu ai trezit în mine durerea și acum vreau să îndepărtez durerea asta și de aceea vreau să te îndepărtez pe tine!”
  3. „Pleacă!” se traduce cu: „Conectarea cu tine mă face să-mi simt durerile ascunse. Ai apăsat pe niște butoane și nu mă simt bine. Vreau să îndepărtez durerea, deci te îndepărtez pe tine!” 
  4. „Deconectarea de tine mă face să simt teama de respingere și de abandon. Pleacă de aici, sper să nu mă mai simt respinsă și abandonată.”

Nu este doar despre mamă… Ce distanță este de la IUBIRE la URĂ?

Atunci când iubim, ne ducem cu toată încrederea către persoana iubită, pentru că ea este cea care ne va face fericiți, ea va avea grijă de noi și nu ne va dezamăgi. Iar când, Supriză!, persoana iubită face ceva care ne aduce la suprafață dezamăgirea, atunci o blamăm pentru că din cauza ei simțim atât de greu. Și astfel apare ura.

Concluzia mea este că ura apare atunci când simțim că suntem nedreptățiți, când simțim pericolul de a pierde ceva (nu neapărat niște obiecte, poate fi vorba și despre control) sau pe cineva.

O echipă de oameni de știință, alcătuită și din cercetători de la Universitatea Johns Hopkinks și de la Universitatea Hebrew din Ierusalim afirmă că arderea rășinei din arborele Boswellia Serrata (tămâia) activează anumite părți din creier, fapt ce ajută la ameliorarea stărilor de depresie și anxietate. Uleiul esențial de tămâie contribuie la ameliorarea durerii prin care trecem. 

Nu putem neglija o emoție despre care se vorbește în psihologie ca fiind cea care a stat la baza războaielor și a fenomenului de genocid. Nu putem trata cu dispreț o emoție care a dus la fenomenele opresive de rasism și sexism.

Rolul de mamă și ura față de copil. Care este mecanismul 3

Vindecarea

Facem față diferit la durere. Ura, tristețea, reacțiile furtunoase, sunt doar câteva modalități prin care oamenii reușesc să facă față suferinței. Atunci când nu reușim să gestionăm durerea produsă de lipsa de răspuns față de ceea ce simțim, intră în acțiune diferite mecanisme de apărare și adaptare care ne permit să facem față acelui moment de durere.

Fie ești copil, fie mamă – soluția este autoobservarea. Adoptă poziția de observator în următoarele situații:

  1. Micile incoveniențe;
  2. Refuzul;
  3. Oboseala fizică/ psihică;
  4. În timpul unui conflict cu cei dragi;
  5. În timpul unui conflict cu colegii de la muncă;
  6. Foamea;
  7. Lipsa de bani.

Cele 7 situații sunt inevitabile. Toți am trecut sau vom trece prin ele. Contează cum ne traversează ura și cum reacționăm la ea. Eu vă propun să o îmblânzim și să o transformăm în iubire. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top