Now Reading
#MameleDescoperă contrastele maternității

#MameleDescoperă contrastele maternității

Revista Psychologies
mamele-descoperă-contrastele-maternității

Cu siguranță, nașterea unui copil, dar și a unei mame, deopotrivă, sunt printre cele mai frumoase și emoționante aventuri pe care viața ni le oferă. Dar, până nu pornim pe acest drum al maternității, nu știm cu adevărat ce peripeții ne așteaptă la tot pasul, cum le vom face față, cum ne vom simți, cât de intens vom trăi această călătorie, cine ne va fi alături, câte bucurii, provocări și nopți nedormite vom număra.

Inspirați de contrastele maternității, de provocările cu care mamele se confruntă, mai ales la început de drum, Spectra Romania derulează campania #MameleDescopera, în cadrul căreia, mamele descoperă, deopotrivă, avantajele și beneficiile alăptării, dar și importanța stării de bine atunci când trec prin acest proces.

Prin această campanie, pe care am intitulat-o sugestiv #mameledescoperă, prin intermediul grupurilor noastre de suport, prin tot ceea ce facem, ne-am propus să ajungem la cât mai multe mame la început de drum. Să vorbim despre ce facem bine și unde ne este greu, să conștientizăm că alăptarea poate fi un proces dificil, mai ales începutul, să oferim sprijin și consultanță în alegerea modelului de pompă potrivit, să încurajăm mamele să nu se descurajeze, să-și găsească echilibrul, starea de bine, sensul și bucuria maternității- Anca Leibovici, fondator Spectra Romania.

Așadar, vă invităm să parcurgeți acest interviu din seria #MameleDescoperă inițiată de Spectra Romania. Despre emoții, trăiri, provocări, greul și frumosul acestei nou început, vă invităm să aflați de la Sabina Cornovac, mama Lunei, creator de conținut, specialist în social media și fondatoarea proiectului SocialPedia.

Cum te-ai simțit după naștere?

Sabina Cornovac: Bipolară. Treceam de la depresie postnatală la euforie cu o viteza uluitoare. Însă am înțeles că am nevoie de ajutor urgent, am apelat la un psiholog și mi-am dat timp să mă îndrăgostesc de Luna. Ceea ce am și facut, cu precădere dupa 2 luni când a început și ea să interacționeze ușor cu noi.

Ce ai fi vrut să știi legat de alăptare și ai aflat pe parcurs?

S. C.: Din fericire m-am pregătit bine pe zona asta. În sensul că știam că vreau să apelez la un consultant în alăptare imediat ce ajung acasă. Și așa a fost, a doua zi am primit vizita consultantului care ne-a încurajat enorm. Mi-a dat încredere în mine că pot, dar în același timp m-a ajutat să nu mă simt vinovată dacă nu voi avea suficient lapte imediat. De asta ai nevoie, un sprijin adevărat de la un om echilibrat. Altfel, cred că acesta a fost subiectul despre care m-am documentat cel mai mult, inclusiv despre pompe de sân știam aproape tot dinainte să nasc.

Cum ai resimțit această „transformare” în mamă? Ce a fost cel mai greu? Dar cel mai ușor?

S. C.: Au trecut 5 luni și încă nu mă consider mamă. Nu știu ce aștept. Poate să îmi spună ea așa, poate să simt că am facut și altceva decât să o nasc și să o ajut să supraviețuiască de la o zi la alta. Poate simt că nu merit numele asta încă.

Însă pentru mine ca femeie sunt câteva lucruri care m-au marcat puternic:

  • singurătatea – de la cea mai sociabilă persoană pe care o puteai cunoaște, am ajuns închisă în casă (sau prin cartier pe străduțe) prinsă într-o rutină cruntă și cu un sentiment puternic de abandon din partea prietenilor și a societății.
  • lipsa somnului – inițial somnul ei, apoi al meu, pentru că dacă ea leagă și 10-11 ore de somn pe noapte, eu mă trezesc din oră în oră cu gândul la ea, cu teama că s-a întâmplat ceva și un stres continuu de care încă nu reușesc să scap.
  • frica de experimente – nu suport să nu știu ce are, de ce plânge, ce o doare și să fac experimente cu medicamente sau tratamente că poate unul va funcționa.

Cel mai ușor e să lași timpul să treacă. În fiecare zi sper să supraviețuiesc până mâine și, iată cum am ajuns la 5 luni. În plus, cred că totul trece dacă îți permiți să te îndrăgostești și să te joci cu copilul tau. Pe mine asta m-a salvat.

Ce ar fi putut face cei din jur pentru tine în zilele după naștere, ce consideri că te-ar fi ajutat?

S. C.: Fiind în depresie și cu atacuri de panică puternice, am anunțat pe toata lumea că primim vizite pentru că eu am nevoie de prieteni, am nevoie să vorbesc. Și s-a întâmplat asta și a ajutat enorm. Că apoi toată lumea a uitat de noi, asta e a doua parte. Sau nu au uitat, le este teamă să nu deranjeze. Dar părinții au mult timp la dispoziție să se vadă cu prietenii dacă vor, cât doarme bebe ziua, sau când el e treaz, sau seara când a adormit. Asta e ceva ce îmi lipsește enorm acum. În rest, am apelat la toate mamicile din jurul meu cu 1000 de întrebări și le mulțumesc pe această cale că m-au suportat.

Dacă ar fi să dai un sfat unei mame tinere, care ar fi acela?

S. C.: În primul rând, apelează la un consultant în alăptare și unul în somn, imediat. Cât mai rapid, după ce ai născut. Acesta este sfatul numărul 1. Apoi, joacă-te cât mai mult. Când nu ai dormit 30 de ore de la stres sau din alte motive, zâmbetul bebelușului te topește și te ajută să mai stai trează încă 10 ore dacă e nevoie. Nu în ultimul rând, nu uita de tine ca femeie și acordă-ți timp personal (să mergi la coafor, la manichiură, la un mic shopping, la un eveniment etc). Asta este salvarea. Iar în final, ai încredere în tine și în cel de lângă tine și trăiește clipa.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top