Now Reading
Chestionar Psychologies cu Virgil Iantu

Chestionar Psychologies cu Virgil Iantu

Revista Psychologies

„Disciplina era sfanta, desi eu nu eram un sfant” povesteste Virgil Iantu. Despre ceea ce-l emotioneaza cel mai mult, despre indoieli sau despre ce ii transmite fetitei lui, aflati in randurile urmatoare.

 

Care e demonul tau?

Cred ca atunci cand vorbim de demoni, ne uitam in sus, in jos, in jurul nostru, dar niciodata acolo unde il putem gasi cu siguranta, in noi.

Noi cream demoni cu mare usurinta, dar cand realizam ca trebuie sa scapam de ei, ne este cel mai dificil. E bine totusi daca iti doresti sa il cauti.

 

Ce nu ai reusit sa faci inca in viata?

Sunt multe lucruri pe care nu am reusit sa le fac, e greu sa enumeri, dar cred ca asta e un lucru bun. Inseamna ca mai am niste motivatii in fata, dorinte neimplinite.

Ce ar fi sa stim ca am facut in viata tot ce ne-am propus sau ne-am dorit?! Nu cred ca exista pe lume cineva care poate spune asta. Inseamna ca s-ar plictisi ingrozitor. Acolo ar fi linia de sosire, iar dupa….

 

Ce te enerveaza la maxim?

De obicei ma deranjeaza lucruri, nu ma enerveaza, dar ceea ce ma poate scoate intr-adevar din minti este sa fiu invinuit de ceva ce nu am facut, sa mi se asume de o vina ce nu imi apartine.

Iar de deranjat, sunt metehnele balcanice ce tin de respectul fata de cei din jur. De la lipsa punctualitatii, pana la lipsa cuvantului dat…

 

Ce animal preferi omului?

Imi plac toate animalele, in afara de hiene. Din pacate, ele pot fi intalnite tot mai des, se inmultesc cu repeziciune, umbla in haite, ataca fara mila, nu au sentimente si le-am vazut ca prefera de o vreme incoace costumele, microfonul si in momente de pauza fortata, scrisul.

 

Daca ai putea invita pe oricine din lume, pe cine ai vrea sa ai oaspete la cina?

Dalai Lama. Cred ca o seara sau macar o ora petrecuta in prezenta sa sunt cat o viata de om.

O asemenea intalnire iti poate schimba viata, iti poate schimba modul in care vezi lucrurile, te face sa intelegi ce e de fapt important in viata.

Noi ne complicam existenta, privim in directii gresite si din cand in cand avem nevoie de o reimprospatare spirituala.

 

Ce inseamna o zi perfecta pentru tine?

Vai, dar am parte des de asemenea zile. Am doua fete, Jasmina si mama ei, Roxana, care cu asta se ocupa. Eu ma emotionez tare in prezenta lor si doresc oricui sa aiba parte de o asemenea atmosfera in familie.

Radem mult si ne iubim cat cerul.

 

Daca ai putea trai pana la 90 de ani, și sa ai corpul ori mintea de la 30 de ani, ce ai prefera? Corpul sau mintea?

Adica? Nu credeti ca sunt in stare? Voi trai pana la 90 de ani si sper sa am mintea intreaga a unui batranel de 90 si corpul de 30, asta ca sa va fac pe plac.

Dar daca e sa dau un raspuns serios, cred ca Prietenul nostru ne ofera exact de ce avem noi nevoie in fiecare moment. Nu indraznesc sa ii cer mai mult. Daca vreau mai mult, asta tine de mine. El imi ofera totul.

 

Pentru ce esti recunoscator vietii?

Tocmai spuneam…pentru absolut tot. Daca ar fi fost sa cer ceea ce am pimit de-a lungul vietii, si aici ma refer si la oamenii din jurul meu, ar fi fost o indrazneala mult prea mare.

 

Daca ai putea schimba ceva din felul cum ai fost crescut, ce ai schimba?

Am crescut intr-o familie frumoasa, intr-o atmosfera foarte faina si mi-e dor de acele momente.

Educatia, cei 7 ani de acasa, m-au ajutat in tot ce am realizat dupa.

Dar, da, pe langa toate aceste lucruri, parintii in acea vreme faceau mari greseli in ceea ce priveste comunicarea cu copilul si ai mei parinti nu erau o exceptie de la regula. Am avut recent o discutie pe aceasta tema si cu mama mea.

In cursurile pe care le fac cu copiii, in care facem exercitii de dictie, le vorbesc despre incredere, despre cum trebuie sa ne pregatim pentru orice iesire in public. Am observat ca si astazi, parintii fac aceasi greseala. Cea mai mare este neargumentarea deciziilor in fata copilului.

Nu este suficient ca avem calitatea de parinte, trebuie sa si meritam aceasta calitate si sa le oferim atentie, libertate de gandire si de analiza copiilor nostri.

Sa comunicam cat mai mult pentru a-i avea alaturi si cand vor fi mari. Eu incerc, ca parinte, sa nu fac greselile pe care le-au facut parintii mei cu mine.

 

Daca te-ai trezi maine cu o abilitatea deosebita, supraumana, care ai vrea să fie aceea?

Vindecarea.

 

Daca ai avea un glob de cristal si el ti-ar putea spune ceva despre tine, despre viitor sau orice altceva, ce ai vrea sa stii?

Nimic din ceea ce nu mi se cuvine sa stiu.

 

Care e cea mai mare implinire a vietii tale de pana acum?

Implinirea oricarui parinte care are norocul unui copil sanatos.

 

Ce valorizezi mai mult la o prietenie?

Onestitatea. Unui prieten adevarat trebuie sa iti poti permite sa ii spui absolut orice si sa ii permiti sa iti spuna absolut orice. Chiar si lucruri care s-ar putea sa doara.

 

Cum a fost relatia cu mama ta?

Foarte faina si imi amintesc de multe ori de momentele in care eram bolnav, ca suferea odata cu mine. Nu o sa uit asta niciodata. Si am ramas apropiati.

Ea e cicalitoare, curioasa, eu ma aprind, o reped cateodata, ea se supara usor, dar ii trece la fel, dupa o tigara pe care nu ar avea voie sa o aprinda, dar eu am inceput sa fiu tot mai intelegator. Cine stie cum voi fi eu la varsta ei?!

 

Dar cu tatal tau?

El era extrem de strict in toate si autoritar. Ne iubea foarte tare, o arata des, dar si cand venea vorba de respect si de comentarii in plus…

Disciplina era sfanta, desi eu nu eram un sfant.

Acum relatia este una speciala, data fiind distanta foarte mare la care se afla el acum. Ne vorbim, ne mai sfatuim, il mai visez, el ma mai ajuta de acolo cu ce poate…

 

Completează propozitia urmatoare: „As vrea sa am pe cineva cu care sa impartasesc… ”

…dar am!

 

Cand ai plans ultima oara in fata cuiva?

Eu ma emotionez destul de des. La tristete, atunci  cand este vorba despre copii, la bucurie. Asadar, Jasmina, fetita mea, are ocazii suficiente sa  glumeasca pe seama mea.

 

Ce e prea serios in viata pentru a fi subiect de gluma?

Sanatatea.

 

Daca ar fi sa salvezi din casa ta un singur obiect (sa zicem dintr-un incendiu) care ar fi acela?

Incarcatorul telefonului.

 

Ce te face sa ai indoieli?

Zambetele prea largi.

 

Ce ai retinut din toata educatia primita?

Respectul.

 

Ce maxima, fraza de intelepciune ai vrea sa le transmiti copiilor tai?

Cu ziua de astazi nu te vei mai intalni niciodata, asa ca bucura-te de ea si gandeste-te la asta si maine.

 

Care e cuvantul preferat?

Viata.

 

 

Citeste si: 

Chestionar Psychologies cu Alexandru Papadopol

Chestionar Psychologies cu Lili Sandu

 

Foto: arhiva personala

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top