Now Reading
Absolventii de facultate, incotro?

Absolventii de facultate, incotro?

Revista Psychologies

Articol oferit de catre echipa HART Human Resource Consulting

www.hart.ro, www.consiliereincariera.ro

Terminarea studiilor universitare reprezinta pentru cei mai multi studenti un motiv de bucurie, care este insotit de un puternic sentiment de autoimplinire ca urmare a parcurgerii cu succes a uneia dintre ultimele etape ale ciclului educational.

Insa euforia care insoteste aceste momente incepe sa isi piarda din intensitate, si face loc unui nou sentiment cu care se confrunta un numar din ce in ce mai mare dintre proaspetii absolventi: indoiala.

O indoiala care se naste din teama pe care o resimtim ori de cate ori in viata nostra apare o schimbare, iar in situatia de fata este vorba despre schimbarea statutului social.

Daca pana acum ne simteam oarecum protejati de statutul de student, vine acest moment care impune luarea unei decizii care sa aduca cu sine schimbarea mult dorita. Si cum satisfactia datorata oricarei schimbari este in general direct proportionala cu numarul, dar mai ales, calitatea alternativelor, putem constata ca acestea imbraca diferite forme in cazul absolventilor de facultate.

Orice noua optiune este raportata la experienta acumulata pana in momentul in care ne aflam in fata luarii unei decizii. Un criteriu deosebit de important in alegerea variantei optime il constituie nevoia de apartenenta la grup a tinerilor. Si in general, aderarea lor la diverse grupuri se face pe baza inchegarii unor relatii preferentiale, mai degraba informale decat formale, acestia preferand medii in care sa nu existe constrangeri si unde sa poata conserva sistemul de valori, interese, motivatii etc.

Din multitudinea variantelor imbratisate cu cea mai mare frecventa de catre proaspetii absolventi, pot fi conturate doua tendinte oarecum polare:

  • continuarea studiilor, fie prin inscrierea la o a doua facultate, sau la programe de masterat si doctorat in tara, sau in strainatate.
  • cautarea unui loc de munca conform pregatirii dobandite in cadrul facultatii.

Daca avem in vedere prima optiune, cu siguranta ca aceasta este una lipsita de neplaceri, ba mai mult, are rolul de a diminua intr-o oarecare masura teama de asumare a responsabilitatii dobandirii unui nou statut social, acela de angajat sau, in unele cazuri mai nefericite, acela de somer.

Referitor la persoanele care aleg a doua varianta, unii fac parte din categoria celor care au lucrat anterior in timpul facultatii, fapt care poate constitui un avantaj, dar si o piedica in continuarea traseului propriei cariere. Si aceasta deoarece in majoritatea cazurilor alegerea joburilor avute pe perioada studiilor s-a facut pornind de la criterii care nu au avut neaparat un punct comun cu domeniul in care acestia acumulasera experienta de pana atunci.

Se intampla frecvent ca atunci cand studentii se confrunta cu necesitatea dobandirii unui prim loc de munca stabil, si de perspectiva, acestia sa prefere alegerea domeniului in care au acumulat experienta de lucru, si nu cel in care au dobandit cunostinte pe parcursul facultatii.

Pe de alta parte, acest aspect ar putea constitui unul dintre motivele care i-ar putea determina pe absolventi sa aleaga continuarea studiilor, prin inscrierea la o a doua facultate, care sa fie intr-un domeniu conex cu cel in care au dobandit experienta practica.

Cat timp insa va persista dilema aceasta cu care se confrunta tinerii in momentul incheierii studiilor universitare? Putem evita oare tendinta de amanare a momentului primului pas in cariera, sau ascunderea in spatele asa ziselor “joburi de tatonare”, a adevaratelor aspiratii, motivatii si valori pe care le au tinerii fata de primul loc de munca?

Poate daca am incerca sa intram mai mult in contact cu lucrurile care ne fac cu adevarat placere am putea constata cu surprindere cum coordonatele alegerilor pe care le vom face ulterior vor fi din ce in ce mai bine conturate, iar optiunile posibile nu ne vor mai deruta intr-o asemenea maniera incat sa regretam deciziile pe care le-am luat la un moment dat.

de Ana Ionescu
Foto: dreamstime.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top