Now Reading
Roata Vieţii se-nvârtește! Ţac, ţac, ţac!

Roata Vieţii se-nvârtește! Ţac, ţac, ţac!

iulia-melinte
roata-vieţii-se-nvârtește-țac-ţac-ţac

Fiecare dintre noi are același „buget de timp”: 24 de ore pe zi și 365 de zile pe an. Deși mai în glumă, mai în serios spunem că o zi cu mai multe ore în ea, ne-ar ajuta să ne ocupăm și de lista de priorități pe care stau cele care chiar contează pentru noi, oare cât realizabil ar fi să ne încadrăm cu tot ce vrem să atingem în formatul de 24? Oare timpul limitat să fie provocarea? Sau mai degrabă modul în care ne raportăm la timpul pe care îl avem? Și cum înțelegem și acceptăm modul în care investim timpul nostru, dar și valoarea pe care o extragem din el – de exemplu, energie, bani, experiență, timp petrecut cu cei dragi? 

E o vorbă care îmi place mult pentru că ne dă speranța că și orele dintr-o zi, așa cum sunt ele azi, or fi bune la ceva, dar care pune percepția asupra timpului într-o zonă sănătoasă, cu limite și pasează cu finețe responsabilitatea la cel care consumă timpul: Timpul există ca lucrurile să nu se întâmple în același timp, spunea Albert Einstein.

Așa că voi începe cu câteva perspective din teritoriul vieții, pe post de aperitive, ca să intrăm în pâinea întrebării noastre – ce am nevoie să știu ca să îmi pun ordine în timp? Ele vor pune accentul asupra modului în care lăsăm timpul, această coală albă pe care ne așezăm în fiecare zi și care ajunge să suporte un conținut care poate fi departe de cum ne-am dori să îl petrecem.

  • Un studiu din 2014 din Marea Britanie a cuantificat că adulții consumă opt ore și patruzeci și unu de minute în fața dispozitivelor media, cu douăzeci de minute mai puțin decât dorm.
  • Într-un sondaj recent efectuat pe 2500 de americani din întreaga țară, 49% se confruntă cu stresul zilnic și au spus că au avut „o experiență stresantă majoră în ultimul an”, ceea ce îi expune la un risc crescut de boli de inimă, accident vascular cerebral și alte boli.
  • Bronnie Ware, o asistentă medicală australiană, și-a adunat observațiile din îngrijirea paliativă a pacienților aflați în ultimele 12 săptămâni de viață într-o carte, Cele cinci regrete ale celor pe moarte, cu scopul de a contura ce putem învăța din înțelepciunea lor.

Citește articolul integral în ediția de iunie a revistei Psychologies sau abonează-te și primește lunar cadourile pregătite.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top