Now Reading
Tehnica Ho’oponopono: Îmi pare rău! Iartă-mă! Mulţumesc! Te iubesc!

Tehnica Ho’oponopono: Îmi pare rău! Iartă-mă! Mulţumesc! Te iubesc!

delia-apostol-hanzelik3
tehnica-ho'oponopono-îmi-pare-rău-iartă-mă-mulţumesc-te-iubesc

Poate că ați auzit de „ho’oponopono”. Metoda este extraordinar de simplă, atât de simplă încât mintea noastră, fascinată de complexitate și maestră în a complica masiv și inutil lucrurile, are impulsul de a o respinge imediat. Pe de altă parte, în ciuda simplității ei, metoda are la bază principiile huna, care sunt destul de greu de acceptat de noi, cei crescuți în spiritul respectului pentru tot ceea ce este de analizat și explicat rațional ori de cercetat științific.

„Huna”, din limba hawaiiană, se traduce prin secret, iar „kahuna” prin păstrător al secretului, expert, magistru. Dacă vreți, „kahuna” ar fi reprezentat prin echivalentul meșterului în sistemul medieval al breslelor de meșteșugari. Orice meserie, artă sau meșteșug avea proprii săi kahuna. Mai târziu, termenul a primit o altă conotație semantică, ca echivalent al șamanului, vraciului sau preotului. Legendele abundă în descrierea puterilor acestor kahuna, capabili să realizeze vindecări miraculoase, să aducă ploaia, să pășească pe cărbuni încinși ori să atragă prosperitatea.

Morrnah Nalamaku Simeona s-a numărat printre ultimii kahuna veritabili din Hawaii, fiind recunoscută oficial de autorități, în anul 1983, drept o comoară vie a Hawaii-ului („living treasure of Hawaii”). Ea a înființat Foundation of One, o organizație nonprofit cu menirea de a răspândi filozofia și practicile psihologice ale vechilor kahuna, înainte ca acestea să se piardă. Metoda tradițională a acestora poartă denumirea de ho’oponopono, care s-ar putea traduce prin a corecta o eroare, a îndrepta lucrurile.

Citește articolul integral în ediția de iunie a revistei Psychologies sau abonează-te și primește lunar cadourile pregătite.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top