Now Reading
Cum ajungem să ne jignim în cuplu

Cum ajungem să ne jignim în cuplu

Ți-e teamă să nu-l pierzi? Îi permiți să-ți vorbească urât? Uite cum ajungem să ne jignim în cuplu și cum putem combate astfel de comportament.

 

 

Jignirile într-o relaţie de cuplu exprimă o luptă ascunsă de neacceptare a propriilor frustrări. Proiectăm asupra partenerului nostru de viață anumite dorințe și așteptări, fără să ținem cont de ceea  ce își dorește el cu adevărat sau cum este de fapt.

Atunci când nu primim ceea ce sperăm, recurgem la jigniri în loc să punem întrebări și să înțelegem de ce se întâmplă lucrurile așa.

 

Cum ajungem să ne jignim în cuplu

Începem să vedem relația de cuplu ca pe o competiție: cine dă mai mult, cine este mai tandru, cine sună mai des. Uneori, avem impresia că jignirile ne ajută să deținem controlul și ne putem domina cu ușurință partenerul de viață. Alteori, acest mod de manifestare devine o provocare, sarea și piperul.

Ajungem să ne jignim în cuplu din disperare, pentru copii, din iubire, din cauza dependenței de partenerul de viață, din teama de a fi părăsite, din obişnuinţă sau din comoditatea de a schimba ceva, ori pentru că nu avem curajul necesar să punem capăt acestor situații.

Acceptare jignirilor sub presiunea şantajului poate însemna, pe lângă teama să nu ne pierdem partenerul de cuplu, un gest de sacrificiu sau compromis.

 

Cum putem combate jignirile

Ne este greu să ne despărțim de cel pe care îl iubim, chiar și atunci când acesta ne jignește. Mai mult decât atât, tindem să îi plătim cu aceeași monedă și să jignim la rândul nostru.

În acest caz, principiul dau ceea ce primesc” nu este deloc potrivit. Trebuie să avem puterea să ne respectăm noi însele în primul rând.

Trebuie să fim sincere cu noi și să ne răspundem la următoarele întrebări: cum ajungem să ne jignim în cuplu, de ce acceptăm jignirile, de ce răspundem cu jigniri la rândul nostru, merită să facem un astfel de compromis, ce piedem dacă înfruntăm frica și îi spunem partenerului nostru de cuplu că ne deranjează să ne vorbească așa?

Dacă vrem o relație de cuplu sănătoasă, trebuie să ne bazăm pe respect reciproc, fără să ajungem să ne jignim. Atâta vreme cât ne desconsiderăm partenerul de cuplu, jignirile vor fi prezente atât în activităţile de rutina, cât şi în prezenţa altor persoane din afara relaţiei.

De aceea este important să nu le acceptăm indiferent de situație și să infruntăm teama că ne vom pierde partenerul de viață sau că acesta ne va iubi mai puțin.

 

De Carmen Lupiţa

 

Citește și:

Cum ne apărăm de agresivitatea verbală

Trasăturile unui cuplu sănătos

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top