Now Reading
De ce este important timpul pe care îl petrecem cu prietenii

De ce este important timpul pe care îl petrecem cu prietenii

Timpul pe care îl petrecem cu prietenii ne ajută să ne echilibrăm emoțional, să ne eliberăm de stres și să ne detașăm de prea multe probleme și responsabilități. Nu degeaba relațiile de prietenie contribuie la creșterea calității vieții. Iată mărturiile câtorva cititori.

Citește și:

Confesiuni: Care a fost cel mai dificil moment trăit în cuplu?

Beach body? Cum să uiți de stres și să te bucuri de vacanță

Într-o societate în continuă mişcare, cu multe responsabilităţi de îndeplinit, cu dorinţa de a performa ca angajat, cu misiunea de a fi un părinte cât mai bun, cu nevoia de a menţine sau găsi o relaţie sănătoasă de cuplu şi cu graba de a face cât mai multe şi cât mai bine, avem nevoie de oameni care să ne înţeleagă, cu care să ne împărtăşim trăirile, lângă care să ne bucurăm sau să plângem, avem nevoie de prietenii noştri.

Timpul petrecut cu prietenii are un rol foarte important în viața noastră, iar fiecare dintre noi alege să petreacă timp cu prietenii pentru a-și îndeplini anumite nevoi.

Una dintre cele mai mari nevoi ale oamenilor este aceea de a fi acceptați. Lângă prieteni putem să fim liberi, să fim noi, să nu mai purtăm măști, să ne simțim confortabil așa cum suntem.

„Pentru cei mai mulți dintre noi prietenii înseamnă în primul rând acceptare. Când suntem în mijlocul prietenilor ne simțim valorizați așa cum suntem. De asemenea, înseamnă acceptare, toleranță și deschidere și din partea ta.” (Dan, 40)

„Iubesc timpul pe care îl petrec alături de puținii mei prieteni pentru că mă simt liberă lângă ei, simt chimie sufletească.” (Geta, 33)

Nevoia de a fi susținut, de a fi ajutat, încurajat reprezintă un alt motiv pentru care ne dorim să fim în preajma prietenilor.

Există în viața fiecăruia momente în care prietenii sunt singurii cu care simţim să împărtăşim anumite lucruri, cărora să le spunem problemele noastre, temerile, bucuriile sau de la care acceptăm sfaturi sau îndrumare.

„Dacă am o problemă, timpul petrecut cu prietenii mă ajută să minimizez problema, să nu mai pară aşa gravă, iar dacă am ceva bun de împărtășit, ne bucurăm împreună.” (Micky, 36)

„Timpul petrecut cu prietenii mei mă împinge înainte în anumite situaţii, mi-a fost mai uşor să îmi ating ţintele propuse.” (Mariana, 42)

Nevoia de apartenență, de socializare. Ne simțim bine să știm că nu suntem singuri în această experiență numită viață, să știm că mai sunt și alții ca noi, care preferă aceleași distracții, de exemplu, care au aceleași credințe sau care ne împărtășesc valori și viziuni comune.

„Pentru mine este important timpul pe care îl petrec cu prietenii pentru că mă ajută sa-mi satisfac nevoia de socializare, de interacțiune cu aceia cu care am un sistem de valori aproximativ comun.

Mă și relaxez atunci când sunt cu prietenii și timpul petrecut cu ei mă face să nu mă mai simt singură” (Mihaela, 32)

„Eu petrec timp cu prietenii pentru socializare, mă delectez alături de prietenii mei. Dar combat și singurătatea, uneori și anxietatea.” (Ramona, 49).

„Dacă aleg să petrec timp cu prietenii fără un scop anume, un eveniment sau o necesitate, mă simt pur și simplu bine, și ei la fel.” (Micky, 36)

Atunci când petrecem timp cu prietenii căutăm și o evadare din cotidian. Vrem să ieșim din rutina zilnică, să uităm pentru moment de griji, probleme, responsabilități.

Timp de încărcat bateriile. În afara vieții personale și profesionale, a fi împreună cu prietenii mei pentru mine e un soi de evadare. O semivacanță locală, o eliberare de efortul cotidian. Aș putea spune chiar o abatere de la program.

Pentru mine are o valoare suplimentară, pentru că pot face toate lucrurile pe care nu le pot face în restul timpului” (Dan, 40)

“Când ies cu prietenii mai am și alte activități decât cele organizatorice și cele casnice.” (Ramona, 49)

“Eu mă deconectez de la provocările zilnice. Practic e unul din momentele meu de recreere în care îmi încarc bateriile.” (Florin, 37)

Învățarea și evoluția, două aspecte foarte importante care sunt pe lista nevoilor noastre atunci când vrem să petrecem timp cu prietenii.

În anumite situații prietenii văd lucrurile diferit față de noi, împărtășirea cu ei ne poate ajuta să găsim soluții la care nu ne-am gândit, ne poate aduce idei noi pe care noi nu le-am luat în calcul sau ne poate ajuta să ieșim dintr-un blocaj mental sau emoțional.

„Pe mine prietenii mă ajută să evoluez, aşa că aleg să petrec cât mai mult timp cu ei. Unii prieteni m-au influenţat pozitiv, alţii negativ. Dar cred că toţi există în viaţa noastră pentru a învăţa ceva.

Când simt o influenţă negativă, mă întreb de ce am ales să petrec timp cu ei, dar transform asta într-o lecție care mă ajută să evoluez şi îmi place asta.” (Mariana, 42)

„Interacțiunea cu prietenii pe care îi consider avansați într-un anumit domeniu îmi aduce beneficii pentru că învăț lucruri noi de la ei. Consider aceste interacțiuni ca fiind o parte dintr-un proces de dezvoltare personală.” (Ramona, 49)

Crearea amintirilor pentru unii poate fi un aspect foarte important. Unii vor să aibă ce povesti la bătrâneţe nepoţilor, să-și amintească cu drag momentele petrecute alături de prieteni, așa că aleg să aibă cât mai multe astfel de momente. Alții sunt pur și simplu dornici de a trăi cât mai multe experiențe, de a simți emoțiile momentelor când își amintesc.

„Eu petrec timp cu prietenii pentru a-mi crea amintiri frumoase. (Iulia, 33 de ani)

„Îmi place să mă distrez cu prietenii, să mergem să dansăm, să jucăm jocuri de socializare, să facem lucruri ieșite din comun.

Îmi place să am amintiri deosebite, ieșite din tipar cu fiecare prieten, astfel încăt să-mi amintesc mult timp omul și momentul, ca atunci când îl revăd după mai multă vreme să-mi vină în minte nu doar amintirea, dar și cu emoția la pachet.” (Flori, 32)

Timpul petrecut cu prietenii este important pentru că ne ajută să avem o viață echilibrată. Iar pentru a avea o viață echilibrata este nevoie să alocăm timp pe toate planurile: personal, profesional și relațional.

Atunci când petrecem timp cu prietenii avem grijă atât de starea noastră psihică, dar și de cea sufletească.

De Ștefania Ardelean

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top