Now Reading
Ești psiholog? Ce părere ai despre mine?

Ești psiholog? Ce părere ai despre mine?

Recent am început să practic meseria de psiholog, dar încă din timpul facultății primeam această întrebare. Sunt psiholog, nu X-men.

Citește și:

Nu îmi place când prietenii mei bărbați încep să-și bârfească partenerele în fața mea

Obișnuiam să muncesc chiar și în concediu. Când am spus stop, au apărut nemulțumiri…

Practic psihologia în supervizare, deci sunt nou intrată în această branșă și deseori primesc această întrebare din partea celor din jur: „Faci psihologia? Deja m-ai analizat.. ce părere ai despre mine? Ce diagnostic îmi pui?”

În special când nu vorbim despre o relație formată, ci despre simple cunoștințe, întrebarea este reduntantă și deja obositoare.

Da, avem cu toții nevoie de validare, iar unii consideră că una venită din partea unui specialist în psihologie, ar contribui semnificativ la CV-ul personal.

În realitate, sincer, nu am nicio parere dincolo de cele uzuale pe care și le poate face oricine.

Da, poate acord o mai mare atenție limbajului non-verbal sau tendințelor inconștiente pe care un interlocutor le strecoară într-o conversație. Dar de aici până la o anamneză, e drum lung și, de regula, percep o taxa pentru asta.

În relațiile de zi cu zi, psihologul nu se comportă ca în cabinet. Cabinetul este spațiul în care își practică meseria și însoțește un client pe drumul cunoașterii de sine, dezvoltării personale și rezolvării de probleme.

Dar acest demers presupune un contract implicit în care i se solicită prezența și sprijinul. În viața de zi cu zi, psihologii nu inițiază ședințe de terapie la o cafea. Iar dacă fac acest lucru, probabil nu sunt cei mai recomandați specialiști.

Nu mai investiți psihologii cu puteri supranaturale, priviri cu raze X și talente de ghicitori în cafea. Și nici nu vă coborâți la nivelul la care altul deține răspunsuri despre voi înșivă. Oricine ar fi acest altul.

Dacă într-adevăr ai nevoie de ajutor, fă-ți o programare la cabinet. Iar dacă ai obiceiul de a căuta frecvent astfel de validări, poate ar trebui să te grabești cu programarea aceea…

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top